המלצות חדשות: להוציא מסכים מחדרי הילדים
לאור העלייה בחשיפה למסכים ומגפת השמנת הילדים בעולם המערבי, פאנל מומחים של איגוד הלב האמריקני ממליץ להימנע מהצבת מסכים בחדרי הילדים, להימנע משימוש במסכים וצפייה בטלוויזיה בזמן ארוחות. במקום זאת ממליצים המומחים להשקיע בפעילות יצירתית, משחקים ופעילות ספורטיבית
הילדים של היום צופים פחות בטלוויזיה אבל יותר במסכים, ועתה ממליצים מומחי איגוד הלב האמריקני להפחית משמעותית את חשיפת הילדים לטלוויזיות, ניידים, טאבלטים ומשחקי מחשב, לאור מגפת ההשמנה הפוקדת את הילדים בעולם המערבי. ההמלצות החדשות מתפרסמות בגיליון החדש של כתב העת Circulation.
ועדת איגוד הלב לענייני השמנה, ממליצה להוציא מכשירי טלוויזיה ומסכים אחרים מחדרי השינה של הילדים, ולמנוע מהילדים שימוש בהם בזמן ארוחות. הוועדה קובעת עוד כי יש ליצור "זמן איכות ללא מסכים", ולעודד משחקים בחוץ, כך שמודל ההתנהגות של הילדים המכורים למסכים ישתנה.
קיראו עוד:
הקשר בין טלוויזיה לילדים להידרדרות בלימודים
מתי לתת לילדים להתחיל לצפות בטלוויזיה?
הנחיות חדשות: מותר לפעוטות לצפות בטלוויזיה
החוקרים הסבירו כי פעילות יושבנית הכוללת צפייה מרובה בטלוויזיה וחשיפה למסכים מגבירה את הסיכון למחלות לב, סוכרת והשמנה. על פי ההערכות המרכז לבקרת מחלות האמריקני, אחד מכל שישה ילדים ומתבגרים בארה"ב סובל מהשמנה.
ההנחיות כיום ממליצת להגביל את זמני החשיפה למסכים לפחות משעתיים ביממה. עם זאת, אומרים המומחים, הילדים חשופים היום גם למסכים ניידים, ואף שהורים רבים משוכנעים ששימוש בסמארטפון או בטאבלט בזמן עמידה איננה פעילות יושבנית, ההפך הוא הנכון.
פאנל המומחים בדק את המחקרים האחרונים ומצא כי צפייה בטלוויזיה בבית פחתה אמנם בשנים האחרונות, אולם זמן החשיפה למסכים גבר, והילדים משתמשים במסכים דרך מכשירים סלולריים כדי לצפות בסרטים, קטעי וידאו, משחקי וידאו וצ'אטים.
"לקדם פעילויות מחוץ לבית עם הילדים"
מחקר שנערך בשנת 2015 בידי ארגון ללא מטרת רווח בשם Common Sense Media מצא שבני הנוער בארה"ב מבלים 6 שעות ו-40 דקות ביום בצפייה במסכים. ילדים צעירים יותר מבלים 4 וחצי שעות ביממה מול מסכים.
זמן המסך עלה משמעותית כאשר הילדים נכנסו לשנות העשרה. זמן הצפייה הרב ביותר נצפה אצל בנות מיעוטים. מחקרים קודמים כבר הראו כי הפחתת זמן המסך הן בבית הספר או בבית, הפחיתו את ההתנהגות היושבנית של הילדים.
מומחי איגוד הלב האמריקני סיכמו כי יש צורך במחקר נוסף שיקבע הנחיות מדויקות לזמני החשיפה לכל מכשיר חשמלי, כמו גם על תופעת צפיית הבינג' שהולכת ותופסת תאוצה בשנים האחרונות.
בינתיים, מדגישים המומחים את החשיבות של אינטראקציות בין אישיות של הילדים ופעילות בחוץ: "יש לקדם מפגשים פנים מול פנים ופעילויות אחרות מחוץ לבית. אלה עשויים להפחית את זמן החשיפה הכולל למסכים".
הנחיות קודמות אותם פרסם האיגוד האמריקני לרפואת ילדים בשנת 2016, מנחות כיצד יש לצמצם את חשיפת הילדים למדיה.
ואלו ההמלצות:
1. לילדים מתחת לגיל 18 חודשים, יש להימנע משימוש במסכים, אך מותר השימוש בווידאו-צ'אט דוגמת סקייפ, כדי לתקשר עם הילד בזמן היעדרות מהבית.
2. הורים לילדים בגילאי 18-24 חודשים המעוניינים לאפשר לילד חשיפה למסכים, צריכים לבחור תוכניות איכותיות ולצפות בהם עם הילד כדי לסייע לו להבין את מה שהוא רואה.
3. לילדים בגילאי שנתיים עד 5 שנים יש להגביל את החשיפה ללא יותר משעה ביום. גם כאן ממליץ האיגוד לצפות בתוכניות עם הילד, כדי לסייע לו להבין את מה שנצפה על המסך.
4. לילדים בגילאי 6 שנים ומעלה, יש להציב גבולות עקביים על הזמן אליו נחשף הילד במדיה וסוגי המדיה. על ההורה לוודא כי הצפייה במדיה אינה מונעת או פוגמת בשעות השינה, בפעילות הגופנית ובהתנהגויות אחרות המשפיעות על בריאותו והתפתחותו של הילד.
5. תכננו זמן ללא מדיה יחד כמו בזמן ארוחות הערב.
6. הסבירו לילד על התנהגות בטוחה ברשת, הבהירו שיש לנהוג בכבוד כלפי אחרים גם אונליין וגם בחיים האמיתיים.
בישראל: 1 מכל 5 תלמידים - שמן
מגפת השמנת הילדים היא אחת הבעיות המרכזיות עמן מתמודד העולם המערבי. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, בשנת 1975 שיעור ההשמנה בקרב ילדים בגילאי 5 עד 19 שנים עמד על אחוז אחד (5 מיליון בנות ו-6 מיליון בנים). שיעור ההשמנה זינק בשנת 2016 ל-6% בקרב בנות (50 מיליון) וקרוב ל-8% בקרב בנים (74 מיליון).
בסך הכל עלה מספר הילדים הסובלים מהשמנת יתר מ-11 מיליון בשנת 1975 ל-124 מיליון בשנת 2016. המשמעות - עוד 213 מיליון ילדים הוגדרו כסובלים מעודף משקל.
על פי נתוני משרד הבריאות שפורסמו כבר בשנת 2013 גם בישראל המצב מדאיג: אחד מכל חמישה ילדים בכיתה א' סובל מעודף משקל, ובכיתה ז' מדובר כבר באחד מכל שלושה. שיעור התלמידים עם עודף משקל, בחישוב על פי מדד ה-,BMI ושיעור הילדים הסובלים מהשמנה, עולים עם הגיל.
בארגון הבריאות העולמי המליצו כבר בעבר על הצעדים הבאים כדי למגר את מגפת ההשמנה:
- לעודד צריכת מזון בריא והפחתת צריכת המזונות הלא בריאים והמשקאות הממותקים על ידי ילדים ומתבגרים, בין היתר דרך מיסוי על משקאות ממותקים.
- לעודד תוכניות לפעילות גופנית והפחתה של התנהגות יושבנית בקרב ילדים ובני נוער, במהלכה מבלים הילדים שעות רבות בישיבה בעיקר מול מסכי המחשב והטלויזיה.
- להדריך את הילדים לתזונה נכונה ופעילות גופנית כבר מגיל צעיר.
- להגביל את צריכת המזונות עתירי שומן, סוכר ומלח ולהגביר את זמינותם של מזונות בריאות.
ועוד תוצאה קשה של מגפת ההשמנה בילדים - יתר לחץ דם. צפו: