הכריך הבריא שילדיכם יאכלו באופן מפתיע
אתם רוצים שהילדים יאכלו בריא וייקחו סנדוויצ'ים מושקעים לבית ספר אבל הם מתעקשים על טוסט או פיתה עם שוקולד. מה עושים? לא מתייאשים ומשתמשים בדרכים יצירתיות
שנת הלימודים כבר פה, כולנו חזרו לשגרה וכמובן בין היתר, להכנת הכריכים לבית הספר. תיקי האוכל של התלמידים עשויים להיות הדבר שהם הכי מצפים לו, או לחילופין עלולים להיות אכזבה הורית מטרידה, כאשר התלמיד חוזר עם שאריות.
בל נשכח כי בבית הספר ומחוצה לו, קיימות אופציות פחות בריאות כמו המזון הנמכר בקפיטריה, במכולת שבדרך הביתה ובמכונות המזון והשתייה הפזורות ברחבי בית הספר. אז מה צריך לעשות כדי שהילדים יאכלו את הכריך הבריא שהכנתם? ואיך נגרום להם לעשות בחירות נכונות גם כשהם לא בבית?
עצות שיעשו את העבודה:
1. דוגמה אישית
כמו בחינוך ילדים, דוגמה אישית זה הדבר הראשון שאתם רוצים לעשות כדי שהילד שלכם ישתף אתכם פעולה. הדברים שאנחנו עושים, משפיעים הרבה יותר על התנהגות הילדים מאשר הדברים שאנחנו אומרים להם. לכן, הקפידו לאכול בריא בנוכחות הילדים (וכמובן רצוי גם בלעדיהם), לשלב פירות וירקות, חלבונים ופחמימות מלאות בתפריט שלכם. הכינו גם לעצמכם כריך לעבודה ותראו לילדים כמה שאתם נהנים לדאוג לעצמכם לארוחת בוקר מזינה.
מומלץ לאכול יחד ארוחת צהריים או ערב משפחתית לפחות שלוש פעמים בשבוע, גם אם אחד ההורים אינו נוכח, על מנת שהילדים יראו את ההורים אוכלים פיזית. בנוסף, רצוי להגיש מגוון של ירקות ותוספות מזינות לשולחן, גם אם אתם יודעים שהילדים שלכם לא יאכלו. מחקרים מוכיחים כי חשיפה מוגברת של מזונות שונים, עשויה לגרום לילדים להתנסות בעתיד במזונות אלו.
2. הכנת לו"ז כריכים שבועי יחד עם הילדים
בשבוע הראשון ללימודים כדאי לשבת עם הילדים ולכתוב יחד תכנון כריכים שבועי. תנו לילדים אפשרות לשבץ כריך מתוק אחד בשבוע לבחירתם, הרכיבו יחד איתם את יתר השבוע לפי סוגי הכריכים והצמידו את הלו"ז למקרר. ככל שהילדים יקבלו את ההרגשה שהם יצרו את התכנון בעצמם והיו חלק מהתהליך של בחירת סוגי הכריכים במהלך השבוע, כך הסיכוי שהם ישתפו פעולה בזמן אמת יהיה גדול יותר.
קראו עוד:
- "הבן שלי בכיתה א' ואני בהתקף חרדה"
- סימנים שהילד סובל מחרדה חברתית
- מדברים באנגלית כדי שהילדים לא יבינו? כדאי שתפסיקו
3. יצירתיות זה שם המשחק
כמו שמבוגרים אוהבים לאכול אוכל שנראה טוב, כך גם הילדים אוהבים. זה נכון גם לגבי מרקם האוכל, הטמפרטורה וצורת ההגשה שלו. השתמשו בלחם מחיטה מלאה שיפון או בלחמניות חיטה מלאה או בפיתות חיטה מלאה כוסמין במרקם חלק. הקפידו למלא את הכריכים במזון שלא ירטיב מידי את הלחם, או לחילופין הקפיאו את הלחם ומלאו את הכריך בעודו קפוא, כך עד הבוקר הלחם יפשיר במקרר ולא יירטב.
השתמשו בעטיפה וקשטו במדבקה בפתק צבעוני. ניתן להשתמש בחותכנים המיועדים לכריכים ולחתוך את הכריך לצורות מעניינות ומזמינות. הקפידו לצרף ירקות טריים וצבעוניים לקופסת האוכל. ילדים יעדיפו ירקות קלים לנשנוש, לכן מומלץ לצרף ירקות קטנים כמו מיני-פלפלים או מלפפונים ננסיים, ניתן לחתוך ירקות לרצועות או לקלף ירקות קשים כמו גזר וקולורבי ולהכניס לתיק האוכל. שלבו במהלך השבוע תחליפים לכריכים, לדוגמה מיני פשטידות בקאפקייקס, פנקייקים מקוואקר עם גבינה קטנה בצד, קרקרים מחיטה מלאה עם מטבל בריא, טחינה או ביצה קשה על ידי ערבוב של מי סלק, מוזלי (פירות, קוואקר ויוגורט), פסטה מחיטה מלאה וכן הלאה.
4. לזרום עם הילד
קורה שבאמת ניסיתם הכול, אבל הילד פשוט לא מוכן לאכול כריך מזין. הוא מתעקש על טוסט או לחם עם שוקולד. במקרה כזה מומלץ לזרום עם הילד ולשדרג את הקיים. המטרה אינה להוציא את האוכל הלא בריא, אלא להוסיף אוכל בריא, כך שהילד ירגיש שאתם רוצים לזרום איתו ולא חלילה לכפות עליו אוכל שהוא לא אוהב. לדוגמה, אם הילד אוהב טוסט, השתמשו בלחם מחיטה מלאה (שההבדל בינו לבין לחם לבן פחות מורגש בטוסט), מרחו רסק עגבניות טריות ללא סוכר (במקום קטשופ) והוסיפו ירקות טריים בצד.
אם הילד מתעקש על פיתה, הכינו לו כריך מפיתה כוסמין קטנה, שהצבע שלה בדרך כלל בהיר ומתקבלת מעולה אצל ילדים, ומלאו אותה בחלבון או שומן מזין (למשל חביתה, אבוקדו, טחינה, גבינה וכן הלאה) ויש לכם כריך מאוזן. אם הילד מעדיף רק שוקולד, הסבירו לו את חשיבות הגיוון, הגדילה, הבריאות ובחרו יום או יומיים בשבוע שכן יקבל שוקולד.
ניתן להחליף את ממרח השוקולד בחמאת בוטנים טבעית או חמאת אגוזי לוז ללא סוכר. כמו כן, הסבירו בצורה ברורה וחד משמעית שביתר הימים אוכלים אוכל שמזין את הגוף והיו עקביים.
בברכת שנת לימודים פורייה ובריאה!
הכותבת היא דיאטנית קלינית