איך למנוע הידבקות של ילדים במחלות חורף
הווירוסים מתרבים בקלות בטמפרטורות קרות והילדים נמצאים בסיכון גבוה יותר להידבק כי הם משחקים אחד עם השני בצעצועים ומשטחי פעילות. איפה מתחבאים הווירוסים בבית, האם הכורסה היא מקור סיכון להדבקה ולמה חשוב להבדיל בין חיטוי לניקוי? רופא ילדים מסביר
מזג האוויר הופך לקריר בערב ובשעות המוקדמות של הבוקר, ונראה שהחורף כבר עוד רגע פה. לצד גשמי הברכה שבדרך, גם הווירוסים והחיידקים מרימים את ראשם גבוה מהרגיל.
"עונות הסתיו והחורף מייצרות תחלואה שקשורה לגורמים מזהמים, כגון חיידקים ווירוסים שונים, ביניהם וירוס השפעת ואנטרו וירוס שאחד מזניו גורם למחלת הפה והגפיים", מסביר ד"ר גל נוימן, רופא ילדים, מנהל מרפאת "בית של בריאות" בבנימינה, מומחה ברפואת ילדים ובפרמקולוגיה וטוקסיקולוגיה קלינית.
"הווירוסים מתרבים בקלות בטמפרטורות קרות. אין תחלופה של אוויר, משום שאנחנו נמצאים במקומות סגורים. ההידבקות נעשית על ידי מגע אחד עם השני. החולים מייצרים הפרשות שמכילות את הווירוסים והם עוברים במשטחים שונים בבית, בגני ילדים, בבתי ספר, במרפאות ועוד".
מי נמצא בקבוצת הסיכון להדבקות?
"מבוגרים וילדים כאחד, אך אצל ילדים הסיכון הוא מעט יותר גבוה משום שמערכת החיסון שלהם עדין מתפתחת. בנוסף, סיכויי ההדבקות גבוהים יותר, שכן הם באים יותר במגע אחד עם שני, משחקים יחד בצעצועים ובמשטחי פעילות. יש סיכון להידבקות בבתים עם משפחות ברוכות ילדים, בג'ימבורי, בגני ילדים ומרפאות".
איפה מתחבאים הווירוסים בבית?
"הנשאים העיקריים של הווירוסים הם בני האדם. הווירוסים נמצאים בהפרשות שהאנשים מייצרים - על הידיים, ניגוב הפה על השרוול של הבגד, שולחנות משחק ומשטחי פעילות. הווירוסים נמצאים אפילו על הניידים שלנו. צריך לזכור כי לווירוסים יש שרידות על גבי משטחים, ולכן אם ילד שיחק על משטח הפעילות והיה מנוזל או התעטש, הווירוס יכול לשרוד, להישאר כמה שעות וכך להדביק ילדים אחרים, זאת במידה והמשטח לא עבר ניקוי או חיטוי".
ד"ר נוימן מדגיש שכדי למזער סיכון להידבקות, חשוב לאוורר את הבית, לשמור על ניקיון, היגיינה וחיטוי, בייחוד במקומות עם סיכון גבוה להידבקות כמו גני ילדים, משטחי משחק, ג'ימבורי, מרפאות וחדרי המתנה בקופות החולים, מקומות שבהם יש סיכוי להדבקה והדבקות חוזרות"
לדבריו, "ניקוי נעשה על ידי מים וסבון. החיטוי, לעומת זאת, מביא להרס חלק ניכר מהחיידקים והווירוסים, ולכן החיטוי יעיל יותר במניעת הידבקות מאשר ניקוי בלבד".
איך מחטאים?
"ההמלצה היא לחטא עם תכשירים שמכילים ריכוז גבוה של אלכוהול ולעיתים גם חומרים פעילים מחטאים אחרים. השילוב של חומר פעיל נוסף ביחד עם האלכוהול מייעל ככל הנראה את פעולת החיטוי וההרס של הווירוסים והחיידקים. כאמור צריך לחטא משטחים ואת הידיים במוצרים מתאימים
"חיטוי הידיים נעשה לרוב על ידי תכשירים שמכילים אלכוהול, לדוגמת תכשירי אלכוהול ג'ל למיניהם, וחיטוי משטחים, צעצועים ובדים צריך להתבצע עם מוצרים הבטוחים לשימוש גם בסביבת ילדים, כלומר שזמן קצר אחרי ביצוע החיטוי ניתן לבוא במגע מלא עם המשטחים ללא סכנה רפואית".
יש בשוק חומרי חיטוי שונים, ובזמן הקניה כדאי לוודא שחומר החיטוי מתאים לא רק למשטחים אלא גם לבדים וכל סוגי הצעצועים.
ד"ר נוימן מציין, כי "מומלץ לחטא את הידיים והמשחקים אחרי כל מגע עם ילד עם תסמינים של מחלה פעילה כמו: נזלת, שיעול, שלשולים וכדומה. אם הילד בריא, אפשר לחטא בתדירות נמוכה יותר.כמובן כל מקרה לגופו.
"רצוי שגננות המחליפות חיתולים בתדירות גבוהה יחטאו ידיהן בין ילד לילד כדי למנוע התפרצות של מחלות זיהומיות ואף יחטאו לפחות אחת ליום את המשחקים ומשטחי ההחתלה. חשוב לחטא בתדירות גבוהה במיוחד במקומות שבהם יש סיכון מוגבר להתפרצות של מחלות נגיפיות כמו גני ילדים צפופים ועוד. במקומות אלו ניתן לחטא בבוקר, לפני תחילת הפעילות ובערב, בסיום הפעילות.
"ניתן להקפיד לחטא ולנקות אחת ליום את המשחקים שבהם מרבית הילדים משחקים ואחת לשבוע לחטא את כלל המשחקים, חיטוי מאסיבי יותר. יחד עם זאת ההמלצה היא לא להגזים עם פעולות החיטוי, ויש לאפשר לילדים לשחק בתנאים הגיוניים. בסופו של דבר גם סביבה סטרילית מידי אינה טובה לבריאות הילדים, וצריך למצוא את האיזון הנכון".
אין סכנה לחטא צעצוע שהתינוק יוכל להכניס לפה כעבור מספר דקות?
"החומרים לרוב נדיפים ולכן החשיפה מינימלית אם יכניסו לפה כעבור מספר דקות. חשוב לאוורר את הבית בזמן החיטוי משום שיכולים להיווצר אדים אשר יגרו את דרכי הנשימה.
"כמו כן, חשוב מאוד להרחיק את מיכלי החיטוי מהילדים, שלא יראו ולא יוכלו לגעת. החומר חייב להיות באריזה המקורית ולא בתוך כוס או בקבוק שכן הילד יכול בטעות לחשוב שזה מים ולשתות. בשום אופן אין להשאיר ילדים קטנים ללא השגחה, בטח בסביבה שבה יש חומרי ניקוי, תרופות או מוצרים רעילים אחרים".
בשיתוף רקיט בנקיזר