5 מקומות שכדאי לחטא לפני שנוגעים
הספה, משטח הפעילות בטיפת חלב והמטבח הם רק חלק מהמקומות בהם מצטברים חיידקים וזיהומים. באילו דרכים אפשר לחטא בצורה בטיחותית והאם בכלל אפשר לשמור על סביבה נקייה לגמרי?
בשיתוף רקיט בנקיזר
הסביבה הביתית מהווה מקור זמין לחיידקים ולא תמיד ברור עד כמה צריך לנקות ולחטא, ולעיתים פשוט אין מודעות למקומות שעלולים להיות מזהמים.
1. ביקור במרפאה/טיפת חלב
כל הורה מגיע למרפאה ולטיפת חלב לחיסונים, מעקב שגרתי וכשהילדים חולים. במהלך ההמתנה, התינוק זוחל על הרצפה, לעיתים מכניס צעצוע לפה מבלי ששמנו לב ונוגע בחפצים.
אז מה עושים?
- מיד אחרי שיצאתם מהמרפאה מומלץ לחטא את הידיים. ניתן לעשות זאת באלכוהול ג'ל, חומר חיטוי שלא תופס מקום בתיק ותמיד טוב שיהיה זמין. כדאי גם להכניס לכביסה את הבגדים של התינוק וכל מה שלקחתם אתכם - עליוניות, גרבים, כפפות, כובעים (גם כאלו שמסתתרים בעגלה).
- חשבו מה לקחתם איתכם לביקור אצל הרופא ודאגו לחטא גם אותו: מוצץ, צעצועים ובקבוקי שתייה. כדאי להשרות בתוך סיר עם מים חמים (עיקור).
- השתדלו לנקות את העגלה וכיסא הבטיחות. ניתן לחטא את האבזמים עם מים רותחים ואת הריפוד במים וסבון. בשלב הראשוני אפילו במגבונים לחים. לכל חברה יש המלצות הניקיון שלה שישמרו על איכות המוצר.
2. הסלון
הספות שלנו מועדות לפורענות, במיוחד כשיש ילדים קטנים בבית. הלכלוך המצטבר מזמן אליו חיידקים וקרדית אבק הבית. אלו מתחבאים על הכריות, בחריצים הקטנים ובכל פינה. בספות מבד מומלץ לשאוב לפחות אחת לשבוע. הקפידו גם לאוורר את הספות, בין אם על ידי פתיחת הדלתות בבית, ובין אם להוציא את הספות למרפסת. לספות מעור או דמוי עור, ניתן למצוא תכשירים שונים שתפקידם לרענן את העור, להחיות אותו אחת למספר חודשים, אך קראו היטב את ההוראות של חומרי הניקוי המותאמים לסוגי הספות השונים, כדי שלא יגרמו נזק.
מאוד קל לחטא כיום. אם פעם נדרשנו לפתרונות מורכבים לחיטוי או כאלו שעלולים להרוס את הספה, הטכנולוגיה העדכנית מאפשרת לשמור על בית הגייני באמצעות חומרים לא רעילים. כבר לא צריך לחטא רק משטחי שיש או אסלות. כיום בהשפרצה אחת מספריי שמתאדה מהר יחסית (למשל מותג החיטוי דטול) אפשר לחטא את מקום הישיבה שלנו ולמנוע הדבקה בין הילדים שמורחים כמעט כל דבר על הספות, ואז במקום "לחיות" מכביסה לכביסה אנחנו יכולים לחטא אותן מהחיידקים ורק כשהן מלוכלכות - לכבס.
3. משטח פעילות
משטח הפעילות מהווה עבור התינוק שלכם עולם ומלואו: הוא ישן עליו, משחק עם הצעצועים (שצוברים אף הם אבק וחיידקים - תכף נדבר עליהם). המזרן מהווה עבורו משטח למידה עליו הוא לומד להתהפך מהבטן לגב, להסתובב ולהתיישב.
המשטח עשוי מבד וצובר לא מעט חיידקים: לעיתים יש ילדים נוספים בבית שדורכים עליו בטעות, התינוק שלנו התעטש או הזיל ריר. הווירוסים לצערנו שורדים על גבי משטחים, ולכן אם התעטשו עליו או השתעלו - הווירוס יכול לשרוד, להישאר במשך שעות ולהדביק.
אחת הדרכים לחטא היא על ידי חומר ניקוי וחיטוי שמתאים לניקוי של כל הבית - משטחים, בדים רכים וכו'. חשוב למצוא חומר שמחסל את החיידקים אך גם שומר על הבדים וכמובן בטוח לשימוש.
4. חיטוי משטחי עבודה
מקומות נוספים שחשוב לחטא הם משטחי העבודה: האי שבמטבח, השיש ומשטחים לייבוש כלים. המטבח הוא הלב של הבית: אנחנו מבשלים, אוכלים בכל הזדמנות, קוצצים ומטגנים, לכן חשוב להקפיד ולשמור על היגיינה. כדאי לבחור בחומרים שמלבד הניקוי גם מחטאים, על מנת שהחיידקים שעל המשטחים לא יחדרו לאוכל. בנוסף, הקפידו להחליף בתדירות את מגבות המטבח, בין אם אלו המשמשות לניגוב ידיים או כבסיס לייבוש כלי הרחצה.
5. חיטוי צעצועים ובובות מבד
הם מכניסים אותם לפה וגוררים אותם ברחבי הבית. את הצעצועים האהובים על ילדכם, אלו שקשה להסתדר בלעדיהם, מומלץ לחטא בתדירות גבוהה, אפילו אחת ליום, ובמיוחד כשמישהו חולה בבית. ניתן לחטא בעזרת חומרי חיטוי, אבל כאמור לבדוק טוב את עניין הבטיחות. כיום הגיעו לישראל גם חומרי חיטוי בינלאומיים שמאפשרים לחטא צעצועים ובובות מבד בריסוס, חומרי חיטוי לא רעילים שמתאדים תוך זמן קצר, ועם זאת יש להמתין זמן סביר עד שמחזירים את הצעצוע לילד לשם הבטחון.
בנוסף, צעצועי פלסטיק כמו לגו אפשר להשרות עם מים וסבון, בובות אפשר להכניס לכביסה עדינה. בדקו אם יש תווית והמלצות כביסה, בדיוק כמו בבגדים. מכיוון שתינוקות מכניסים צעצועים לפה חשוב לשמור על סטריליות ככל הניתן.
זכרו לא תמיד אנחנו באמת יכולים לשמור על סביבה נקייה מחיידקים, אבל אפשר לעשות את המקסימום. איפה עובר הגבול? תלוי בכם. הקפידו על שגרה של ניקוי וחיטוי, קראו היטב הוראות שימוש לפני פעולת החיטוי ושמרו על היגיינה ככל הניתן. הקפידו לאוורר את הבית והימנעו מחומרים רעילים שאינם בטיחותיים.
בשיתוף רקיט בנקיזר