שתף קטע נבחר
 

כל הדרכים להפוך את הטיפול בכינים לנסבל

לא פשוט לעשות טיפול כינים לילדים, במיוחד כשצריך לחזור על הסירוק שוב ושוב. איך בכל זאת אפשר לטפל ולהימנע מצעקות, עצבים, ויכוחים ובכי?

אין בית שלא התרחשה בו הדבקת כינים. זוהי אחת מהתופעות המעצבנות והמתסכלות שיש. סירוק אינסופי, החלפת מצעים וחוזר חלילה - הראש שוב מלא בכינים וביצים, והניקוי הופך למטלה מורכבת להורה ולילד.

 

פניתי לשתי קולגות שלי - עינת לוי זמר, מומחית בהתפתחות מוטורית-חושית ובריאות הוליסטית לתינוקות וילדים, ומיה שטיינהרדט-זיו, מומחית בהורות, יחסים ושינה, בעלת "מאמאמיה סקול", על מנת להבין כיצד נוכל לעזור להורים ולילדים להתמודד עם מכת הכינים שמטרידה הורים רבים.

 

ישנם ילדים שמשתפים פעולה עם הסירוק והניקוי וישנם כאלה שממש מתקשים. הקושי יכול לנבוע מפחד מכאב או מתחושה לא נעימה בקרקפת מהסירוק התכוף במסרק צפוף - מה שכנראה מעיד על "רגישות יתר" באזור הקרקפת.

 

נסו להבין מה עובר עליהם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נסו להבין מה עובר עליהם(צילום: shutterstock)

בתהליך העיבוד החושי מערכת העצבים במוח מקבלת מסרים חושיים ומפרשת אותם לפעולה. קושי בעיבוד החושי יכול לבוא לידי ביטוי ברגישות יתר למגע בו הילד חווה את המגע בעוצמות מאד גבוהות.

 

ילדים שסובלים מרגישות יתר באזור הקרקפת יגיבו בבכי, בצעקות, בהימנעות, בפחד וחשש. בנוסף, הם ירגישו צורך בהתגוננות מפני התהליך שהולך לקרות, יריבו עם ההורה, אי שקט מוטורי ולעיתים אף יגיבו בצורה היסטרית שלעיתים יתקשו לצאת ממנה.

 

חשוב להבין שתהליך העיבוד החושי הוא אישי וסובייקטיבי ולכן הורים רבין מתקשים להבין את הילד כאשר הוא בוכה וצורח. הם אינם מבינים שהקושי הוא חושי ומתרגמים אל התנהגות הילד כהתנגדות בלבד ולכן כועסים וממשיכים לסרק ולנקות בתקיפות, ועל הדרך יוצרים משבר אמון עם הילד וקושי ביחסים.

 

סירוק וטיפול בכינים דורש מאיתנו ההורים לגלות אמפתיה והמון הכלה לקושי שאנחנו לא מרגישים ולא בהכרח מבינים. חשוב להבין שניקוי כינים הוא תהליך שחוזר רבות בחייהם של הורים ולכן הכי חשוב הוא לשמור על היחסים בתהליך הניקוי ולחשוב על האווירה והדרך בה נעשים הדברים ולא רק על התוצאה - ראש נקי מכינים.

 

כינים (צילום: shutterstock)
המטרה - ראש נקי מכינים(צילום: shutterstock)

איך אפשר להקל על התהליך?

• לכו עם הילד לחנות וקנו ביחד איתו תכשיר לטיפול ומסרק צפוף. בחנות לרוב יש מספר אפשרויות בחירה ולכן התייעצות עם הילד על האפשרויות, שקלו אפשרויות בדקו את המחיר, ככה גם תלמדו את הילד על הדרך צרכנות נבונה וגם תייצרו התקרבות חיובית אל המשימה ולא גישה שלילית.

 

• הדרך הנכונה ביותר היא לאפשר לילד לבחור בעצמו איזה מסרק כינים הוא מעדיף. אל תאפשרו לו לבחור במסרק רגיל או לא מתאים לטיפול שכן זו לא המטרה. הוא יכול לבחור מבין מגוון מזרקי הכינים מה שהכי מוצא חן בענייו.

 

• קנו מסרק נוסף ותנו לילד לסרק את עצמו, אתכם, בובה וכו׳ - המשחק הוא בעצם הדמיה של הסיטואציה. המטרה היא לייצר דיאלוג של שיח מעודד ומוריד לחץ וגם - על ידי משחק תוכלו לתקשר בשיח עם הילד על הכאב או הקושי שהוא חווה, מה שיאפשר לכם להבין כיצד להתאים את העוצמה ומהירות הסירוק לילד במטרה למנוע את הבכי והכאב.

 

• הסירוק הכפול (אתם אותו והוא מסרק משהו אחר) - מומלץ ביותר בזמן הבדיקה והסירוק שלו. בזמן אמת כדאי לבצע טיפול כפול, כאשר הילד הוא גם מטפל וגם מטופל בו זמנית. בדרך זו הוא יהיה עסוק יותר בפעילות של עצמו מאשר בתחושה שמסרקים אותו עצמו.

 

קראו עוד:

ענבל שלוי: "שלום ואני רוקדים עם הילדים כל ערב"

ההורים שמסכנים את ילדיהם ברשת

צילומי משפחה - יחד עם הפונדקאית

 

• תכננו לוח זמנים קבוע של סירוקים קבועים ולא ב"שלוף". חשוב לסרק כל יום ואם אפשר - כמה פעמיים ביום. ככה ניתן להימנע כמעט לחלוטין משימוש במוצרים באופן תכוף כי במקום זה מקפידים על סירוק קבוע.

 

• הקפידו לרכך אל השיער אם הילד סובל מרגישות. גם אם השיער קצר וגם אם ארוך מומלץ שימוש במרכך שיער או שמן קוקוס טבעי לשם ריכוך המקום והקלה בסירוק.

 

• בשיער ארוך וצפוף - עשו הפסקות ובמיוחד אם אתם מסרקים כמה פעמים ביום. זמן סירוק ארוך מדי עלול להתיש את כולכם וליצור מריבות ומלחמות מיותרות.

 

• הפכו את החוויה למהנה - שימו מוזיקה מצחיקה ועליזה, צפו ביחד בתוכנית מעניינת או סתם אפשרו לעצמכם לצפות במשהו שיעסיק את הילד ולעביר את הפוקוס מהסירוק למשהו אחר.

 

זה ימנע את הפחד וההתנגדות ועל הדרך יוסיף המון הנאה וכיף לכולכם. תוכלו לשלב משחק פעיל כגון כדור לחיצה/כדור חושי/מר גמיש בידיים שיתעסק עם משהו באזור אחר בגוף שנותן גירוי חושי ויהיה עסוק בו במקום הסירוק וברגישות.

 

כינים (צילום: shutterstock)
זמן סירוק ארוך מדי עלול להתיש את כולכם(צילום: shutterstock)

פעילויות מנע מומלצות לאורך השנה

מה שיכול לעזור למנוע התנגדות ילדים בגילאים הצעירים בהם הצורך לבדוק אל הראש הוא תכוף - להכניס ללוח הזמנים הקבוע שלכם כחלק מטקס המקלחת וההתארגנות - עיסוי קרקפתי קבוע כל יום.

 

עיסוי בקרקפת עם האצבעות, בטפיחות ובמגע קל זה מאד מקל על התהליך וחושף בצורה יומיומית למגע באזור. בכל בוקר וערב תנו לילד לסרק את השיער שלו עם האצבעות ואחר כך במברשת רגילה או סרקו אותו בעצמכם עם האצבעות שלכם ואחר כך במברשת. כל פעם תגדילו את הזמן.

 

על מנת שהראש ישאר נקי עליכם להרגיל אל הילד לסירוק תכוף. כדי שהילד יוכל להנות מהחוויה - זכרו שמה שיותר חשוב הוא האווירה והיחסים ולכן גם אם ביום הראשון ניסיתם רק מעט - אל תדאגו. מחר תמשיכו ולאט לאט הילד יתרגל וההתנגדות תפחת במהירות ככל שהאווירה וההנאה יגדלו.

 

הגישה ההומאופתית

שימוש באמצעים חיצוניים יהרוג ויסלק את הכינים והביצים אך ברוב המקרים הן תחזורנה בשנית. הטיפול ההומאופתי לא מתמקד בהרס הביצים או הריגת הכינים אלא בודק מדוע קיימת רגישות או חולשה אצל הילד שמאפשרת את ההדבקויות החוזרות. על פי התפיסה, ילד בריא יותר יהיה עמיד באופן טבעי להתפשטות של כינים.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

בטיפול עצמו בוחנים את המקרה של הילד (היסטוריה רפואית, מאפיינים רגשיים, רגישויות ועוד) ומתאימים את הטיפול המותאם אישית כדי לחזק את הילד. קיימות מספר הכנות הומאופתיות שמתאימות לטיפול, לדוגמה:

 

Staphysagria

היא אחת ההכנות העיקריות להדבקות כינים חוזרות. במידה והילד מרגיש מבוייש מהמצב, מרגיש חסר אונים ואפילו "קורבני" מהמצב או במידה והילד מאוד רגיש ומושפע מכל דבר. הטיפול מתאים גם לילדים שמרגישים לחוצים מהורים או מהמערכת הלימודים ונאלצו לדכא את התגובות הרגשיות שלהם בסביבה מסוימת.

 

Lycopodium

מתאימה לילדים ביישנים, המעריכים את עצמם כפחות טובים מאחרים. הם לא אוהבים משחקי ספורט פיזיים והוריהם יתארו אותם כזהירים או פוחדים ממשחקים פיזיים. העדפתם תהיה קריאת ספרים או מחשבים. מצד שני, נראה לעיתים ילדים כעסניים המנהלים את הבית לפי צרכיהם.

 

 

Sulphur

ילדים שהם סקרנים, בעלי אינטיליגנציה מפותחת ושואלים הרבה שאלות. לעיתים נראה עצלנות או שעמום במקביל. אוהבים להתווכח, להגן על עמדתם או למרוד. הם שואבים הנאה אינטלקטואלית מהויכוח ומההתנגדות לסמכות. במקרים רבים נראה גם בעיות בעור - פריחות, אלרגיות, גירודים, עור אדום ויבש ועוד ענייני עור.

 

הכותבת היא הומאופתית קלאסית

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקפידו לרכך אל השיער אם הילד סובל מרגישות
צילום: shutterstock
מומלצים