פרכוסי תינוק בשינה: מתי צריך לדאוג?
זו נראית כתופעה מלחיצה כאשר הרך הנולד מתחיל "לפרכס" מתוך שינה, ואתם בטוחים שמדובר באפילפסיה. אז מדוע זה קורה, האם יש סיבה לדאגה ומתי צריך לפנות לבדיקה רפואית?
נתחיל בכמה מילים על שינת התינוקות: הרך הנולד הממוצע ישן כתשע שעות במהלך היום וכשמונה שעות בלילה. רוב התינוקות אינם ישנים באופן רציף בלילה, לפחות עד גיל שלושה חודשים, אולם הדבר משתנה בין תינוק לתינוק, כשחלק מהתינוקות לא מצליחים לישון ברציפות במהלך הלילה גם עד גיל שנה ויותר.
ילודים ופעוטות קטנים הם בעלי קיבה קטנה, וחייבים להתעורר כל כמה שעות כדי לאכול. ברוב המקרים, התינוק מתעורר ומוכן להאכלה כל 4-3 שעות, אך מותר בהחלט להאכיל בתדירות גבוהה יותר, כל עוד הכמות היומית היא בטווח של 120 עד 150 מ"ל לק"ג ליממה, הכמות המומלצת לתינוק עד גיל חצי שנה.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
התינוק עשוי להתעורר לא רק כביטוי לרעב, אלא גם כביטוי למצוקה כלשהי כמו כאבי אוזניים או כאבי בטן. אבל ברוב המקרים, תינוקות מתעוררים גם ללא כל סיבה, פשוט כי ארכיטקטורת השינה נבנית, המוח אינו מסוגל עדיין לפקוד על שינה רציפה, לפחות עד גיל שנה וחצי שנתיים.
לתינוקות, כמו למבוגרים, מספר שלבי ועומקי שינה. בהתאם לשלב, התינוק עשוי לנוע באופן אקטיבי, או לשכב ללא תנועה. ישנם שני סוגי שינה אצל תינוקות:
שנת REM
שלב זה הנקרא גם "שלב תנועות עיניים מהירות", מתבטא בשינה קלה בה אנו חולמים והעיניים נעות במהירות. אף שתינוקות מבלים כ-16 שעות ביממה בשינה, כמחצית מזמן זה הוא שנת REM. ילדים גדולים יותר ומבוגרים, ישנים פחות שעות, ומבלים פחות בשלב שנת REM.
שינה שאיננה REM
שינה זו מחולקת ל-4 שלבים:
שלב 1: ישנוניות, צניחת עפעפיים, העיניים עשויות להיפתח ולהיסגר לחילופין.
שלב 2: שינה קלה, התינוק נע ועשוי לקפוץ בפתאומיות ולהשמיע קולות.
שלב 3: שינה עמוקה, התינוק שקט ואינו זז.
שלב 4: שינה עמוקה מאוד, התינוק שקט ואיננו זז.
תינוק נכנס לשלב 1 בתחילת מעגל השינה, עובר לשלב 2, משם לשלבים 3 ואז 4, ואז חוזר לשלב 3 ושוב לשלב 2, ואז לשנת REM. מעגלים אלו עשויים להתרחש מספר פעמים במהלך השינה.
התינוק עשוי להתעורר כשהוא עובר משלב של שינה עמוקה לשינה קלה, ועשוי להתקשות לחזור לשינה בחודשים הראשונים לחיים. התינוק מגלה מוכנות להיכנס לשינה כאשר הוא משפשף עיניים, מפהק, מביט הצידה או עצבני.
כאשר תינוק מתעורר בסוף מעגל השינה, הוא לעתים אינו מגיב לסביבה, עשוי לבהות בעצמים ולהגיב לקולות ולתנועה. אחר כך הוא עובר לשלב עירות פעילה בו הוא מגיב היטב למראות, קולות ונע. לאחר שלב זה מופיע שלב הבכי, כשהוא נע באי שקט ועשוי לבכות בקולי קולות, זהו שלב ההאכלה.
קפיצות ותזוזות בשינה
תופעת התזוזות והקפיצות בשינה מוכרת היטב אצל תינוקות, והיא מכונה: "מיוקלונוס שינה שפיר של תינוקות". המדובר כאמור בקפיצות ותזוזות מהירות של הגפיים, שנראות כאילו התינוק מפרכס. לרוב התופעה מתרחשת במהלך שלב השינה שאיננה REM, אותה שינה שכוללת שלבי שינה עמוקה. עם זאת, מחקרים הראו שהיא עשויה להתרחש בכל שלבי השינה.
התופעה נמשכת כמה שניות עד כמה דקות. בחלק מהמקרים דווח כי התנועות החריגות נמשכו גם חצי שעה. במהלך ה"מיוקלונוס השפיר של השינה" מתרחשות תנועות גפיים מהירות, לרוב סימטריות ודו צדדיות כלומר שכוללות הן את צד שמאל והן את צד ימין. הן עשויות להופיע באצבעות, זרועות, שוקיים, ירכיים, כפות רגליים ובהונות. התנועות עשויות להופיע בשני צידי הגוף בו זמנית ולעתים לעבור לסירוגין מצד לצד.
קראו עוד:
- המטרה: להיות צמודים לתינוק מרגע לידתו
- הגיל שבו ילדים מתחילים להיות חברותיים
- לקלח תינוק בפעם הראשונה - "רעדתי מפחד"
בחלק מהמאמרים, הורים דיווחו שהתנועות הפסיקו עם החזקת הגפיים, אך במקרים אחרים התנועות הוחמרו בהחזקת הגפיים. לפעמים התנועות מופיעות כאשר מנדנדים את התינוק בשינה, או בתגובה לגירוי קול.
התופעה מתרחשת לרוב מגיל שבועיים ועד גיל שלושה חודשים. עם זאת, בספרות הרפואית תועדו מקרים שבהם התופעה נמשכה גם עד גיל שנה ואפילו מאוחר יותר. אף שהתנועות נראות לכאורה כפרכוס, אין מדובר באפילפסיה. בניגוד לפרכוסים אמיתיים, התופעה נעלמת לחלוטין בעירות, והיא כוללת התפתחות תקינה של התינוק.
למה זה קורה?
לא ממש יודעים. בחלק מהמקרים נראתה פעילות יתר במבנים שונים במוח, ועל פי הסברה מדובר בשינויים בגדילת המוח המתבטאים בהפרעה בפעילות החשמלית הגורמת לתנועות הללו. מה שכן ידוע הוא שהתופעה אינה גורמת לאפילפסיה, אינה מסוכנת, וחולפת מאליה.
מתי יש לפנות לבדיקה רפואית?
- כאשר התנועות אינן סימטריות.
- אם תנועות חריגות מופיעות גם בערות.
- כאשר יש פגיעה התפתחותית.
- כאשר התנועות נמשכות מעל עשר דקות.