כך תזהו עין עצלה אצל הילדים
עין עצלה ניתנת למניעה וטיפול אם היא מזוהה בזמן ומטופלת כבר בגיל רך. איך מזהים גורמי סיכון, מה הטיפול המתאים ולמה חשוב לאבחן בגיל צעיר?
הגורמים העיקריים להתפתחות עין עצלה הם פזילה ובעיות בתשבורת (רוחק ראיה, אסטיגמציה וקוצר ראיה גבוה). כאשר אחד מהמצבים האלו קיים, התפתחות הראייה נפגעת. עין עצלה היא לא רק בעיה עינית, אלה בעיה בהתפתחות של הקורטקס הראייתי, החלק במוח האחראי על הראיה.
בגיל הרך המוח ניתן לשינוי ולכן ניתן גם לתיקון. כאשר עין, שהעבירה למוח תמונה מטושטשת עקב בעיה בתשבורת, מתחילה להעביר למוח תמונה חדה בזמן הרכבת המשקפיים, המוח הגמיש יכול להמשיך ולפתח את הראיה בהתאם למצב החדש ולהגיע לחדות ראיה תקינה. מוח של אדם מבוגר כבר איבד את היכולת הזאת ולכן לא ניתן לטפל בעין עצלה בגיל מבוגר.
איך מזהים גורמי סיכון לעין עצלה?
פזילה, מצב בו שתי העיניים אינן מביטות לאותה נקודה, היא לרוב בולטת ומאותרת בגיל רך על ידי ההורים או רופא הילדים. ילדים אילו מופנים מוקדם לרופא העיניים ומטופלים בזמן. אולם, ישנן פזילות קטנות ולא בולטות הגורמות להתפתחות של עין עצלה. פזילות אילו מתגלות רק בזמן בדיקה.
בעיות בתשבורת לא ניתנות לאבחון ללא בדיקה, בעיקר כאשר הן חד עיניות. ייתכן והילד מתנהג באופן רגיל לחלוטין, אולם משתמש בעין אחת בלבד, כי בעין השנייה הוא סובל מרוחק ראיה או אסטיגמציה גבוה. מצב זה יתגלה רק בבדיקה של תפקודי ראייה.
בדיקות סקר ראייה בגיל הגן אשר אושרו בוועדת הסל האחרונה, יאפשרו גילוי מוקדם של גורמי הסיכון לעין עצלה. בדיקת הסקר תאפשר הפניה במועד לבדיקה וטיפול על ידי רופא עיניים. על ידי איתור בגיל רך של גורמי הסיכון לעין עצלה או עין עצלה, ניתן לטפל בהתאם. הטיפול חייב להיעשות בגיל צעיר ככל שניתן (עדיפות לטיפול בגיל של פחות מחמש שנים) כדי להיות יעיל.
איך מטפלים?
הטיפולים בעין עצלה ובגורמי הסיכון לעין עצלה תלויים בממצאים בזמן בדיקת רופאת העיניים. במקרים רבים גם של פזילה וגם של בעיות בתשבורת הטיפול הראשוני הינו על ידי מתן משקפיים. המשקפיים צריכים להיות מותאמים על ידי רופא עיניים לאחר בדיקה עם טיפות מתאימות ושלילה של בעיה אחרת הגורמת לראיה ירודה. אצל חלק מהילדים הראייה תחזור להיות תקינה והעין עצלה תטופל באופן מלא על ידי משקפיים בלבד.
יש ילדים שהעין שלהם תישאר עצלה למרות הרכבת המשקפיים. במצבים אלו נוסף טיפול לחיזוק הקשר בין העין העצלה ובין המוח. אצל ילדים אשר אינם זקוקים למשקפיים מטפלים ישר בעין העצלה ומדלגים על שלב המשקפיים.
ניתן לבצע טיפול על ידי מדבקה (רטיה) המודבקת על העין הבריאה (מתחת למשקפיים). על ידי כיסוי העין הבריאה, המוח נאלץ ללמוד ולהשתמש בעין העצלה וכך משתפרת חדות הראייה. הטיפול ברטיה הוא יומי (רטיה חד פעמית) למשך מספר שעות ביום. בישראל אף פותחו משקפיים מיוחדים הגורמים לאפקט חסימה של העין הטובה.
קראו עוד:
בעקבות אבחון בנה - החלה לטפל באוטיסטים
צילומי משפחה - יחד עם הפונדקאית
ניתן לטפל בעין עצלה גם על ידי טפטוף טיפות אטרופין 1% שגורמות לטשטוש ראייה חלקי בעין הבריאה. טיפול בטיפות אטרופין אינו מתאים לכל סוגי העין העצלה. תדירות טפטוף הטיפה נקבעת על ידי הרופא המטפל.
טיפולים המבוססים על גירוי של שתי העיניים לטיפול בעין עצלה נמצאים בשלבי מחקר וייתכן ויכנסו לארסנל הטיפולים העומדים לרשותנו בעתיד.
ישנה חשיבות מכרעת לגילוי מוקדם וטיפול מוקדם בעין עצלה. ככל שהילד גדול יותר, יעילות הטיפול יורדת והקושי בביצוע הטיפול עולה. עם הכנסת בדיקות הסקר לסל, גורמי הסיכון יאותרו בזמן ויופנו לטיפול.
יש לזכור שבדיקות סקר, למרות יעילותן, יכולות גם לפספס ולכן תמיד ניתן לפנות לבדיקת רופאת עיניים אם יש חשד לבעיה או סיפור משפחתי של עין עצלה. בנוסף, כאשר הורה יקבל התראה שבדיקת הסקר איננה תקינה, יש להשלים בדיקת עיניים מלאה אצל רופא עיניים.
אחרי איתור הבעיה ישנה חשיבות רבה לשיתוף פעולה בין רופא העיניים, ההורים, הילד וסביבתו, כדי לאפשר את הצלחת הטיפול בעין עצלה. הטיפול יכול להיות ממושך, אולם המטרה הסופית של הצלת הראייה היא זאת שצריכה לעמוד לנגד עינינו.
הכותבת היא רופאת עיניים בכירה, מרכז רפואי כרמל ויו"ר החוג הישראלי לרפואת עיניים של ילדים ופזילה
עמותת "לראות" לחקר בריאות העין ומניעת עיוורון בישראל מקדמת את המחקר ברפואת עיניים ומעודדת בדיקות עיניים. העמותה מעניקה גם יעוץ רפואי ומידע על בעיות ראיה בקרב ילדים.