שתף קטע נבחר
 

כללי בטיחות שיעזרו לכם למנוע חנק אצל ילדים

בעקבות מקרה החנק מנקניקיה שהסתיים במותה של משי באביס בת השלוש, קיבצנו את המלצות ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים בזמן אכילה - מאילו מזונות כדאי להימנע או לשים לב במיוחד ומה חשוב ללמד את הילדים כבר מגיל צעיר

משי באביס נחנקה אמש (ג') למוות מנקניקיה שנתקעה בגרונה בדירה בדרום תל אביב. חובשים ופראמדיקים של מגן דוד אדום שהוזעקו למקום ביצעו בה פעולות החייאה שבסיומן פינו אותה לבית החולים שיבא בתל השומר, שם נקבע מותה.

 

מנתוני ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים עולה כי בין השנים 2019-2008 מתו 107 ילדים בישראל עקב חנק (כולל המקרה הנוכחי). רוב מקרי התמותה (כ-81%) היו של פעוטות בגילי 0-4 וכ-63% מהמקרים התרחשו בבית ובחצר הבית.

 

 

תינוקות ופעוטות עד גיל חמש נמצאים בסיכון מוגבר לחנק ממזון בשל שילוב של שלושה גורמים: דרכי הנשימה שלהם צרות יותר משל המבוגר, ולכן עלולות להיסתם בקלות על ידי מזון שנשאף בטעות לקנה הנשימה במקום לוושט. בנוסף, לילדים אין שיניים טוחנות מפותחות וחזקות בכדי ללעוס היטב את המזון, דבר המגדיל את הסיכון לשאיפה של מזון בשלמותו. כמו כן, רפלקס השיעול שנועד להוציא חפץ זר שחדר לדרכי הנשימה, אינו מפותח מספיק אצל ילדים.

 

הורים ומטפלים צריכים לקחת בחשבון שנקניקיות הן מהמאכלים המסוכנים לילדים צעירים בשל המבנה העגול שלהן. ניתן להגיש נקניקיות לילדים רק כשהן חתוכות לאורך (כך שהחתיכות לא יהיו עגולות). בדומה, יש לחתוך לאורך מאכלים עגולים נוספים כמו עגבניות שרי, ענבים ועוד.

 

 ( )

כללי ארגון בטרם לבטיחות בזמן אכילה:

1. בזמן האוכל הקפידו להושיב את הילד ליד השולחן ולא תוך כדי פעולה נוספת.

2. יש לחתוך את האוכל לחתיכות קטנות לילדים צעירים.

3. חשוב ללמד ילדים כיצד ללעוס היטב ולהשגיח בהתאם לגיל ולהתפתחות.

4. יש להגיש באופן הדרגתי מרקמים שונים ולאמן על אכילתם.

5. יש להתאים את סוג המזון לגיל הילד ולמצבו ההתפתחותי.

 

אלו הם המזונות המסוכנים לילדים עד גיל חמש:

1. מאכלים עגולים המתיישבים בדיוק על פתח קנה הנשימה וחוסמים את מעבר האוויר.

 

2. מאכלים בעלי מרקם חלקלק הגולש במהירות לעבר בית הבליעה; מרקם הסופח מים מתנפח בקנה.

 

3. מאכלים בעלי מרקם דביק שנצמד לקנה הנשימה וקשה להסירו. מרקם קשה מקשה על הלעיסה והילד עלול לבלוע את המזון בשלמות.

 

4. מאכלים שגודלם קטן מדי או גדול מדי. חתיכות קטנות מדי נכנסות לקנה הנשימה כאשר מנסים לבלוע אותן לפני שהן נלעסו כראוי. חתיכות גדולות מדי קשה יותר ללעוס, הילד ישאף אותם וכך תחסמנה דרכי הנשימה.

 

"זהו המקרה השלישי מתחילת השנה של ילדים שמתו כתוצאה מחנק", אומרת אורלי סילבינגר, מנכלית ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים. "כל מקרה כזה שובר לנו את הלב. חשוב להבין שזוהי לא גזירת גורל. ניתן למנוע מקרים כאלו באמצעות הקפדה על הנחיות בטיחות פשוטות לביצוע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים