"לפעמים ילד מספר שנתנו לו תרופה בבוקר"
בעקבות פרסום אישור רפואי עם "עקיצה" לצוות הגן, גננות מספרות על ילדים חולים שמדביקים את כולם והורים שמתעקשים שהילד בריא, ויש להן מסר אחד ברור - "אנחנו לא האויבות שלכם ואין לנו אינטרס לשלוח ילדים הביתה"
"חשוב שהורים יגלו חמלה ולא יחשבו שאנחנו נגדם", אומרת סילבי פטקי רמות מנהלת גן בפתח תקווה לגילאי שלושה חודשים עד שלוש שנים, זאת בעקבות פרסום כתבה על כך שרופא ילדים טען כי גננות מזעיקות הורים להוציא הילדים מהגן - גם כשהם בריאים.
לדברי פטקי, "הצוות שלנו מדהים אבל ילד שלא מרגיש טוב צריך את ההורה שלו, המיטה, המנוחה. העבודה של ההורים חשובה ולכן עדיף שרק הורה אחד יפסיד ולא עוד חמישה הורים של ילדים אחרים שנדבקו ומושבתים אף הם".
על פניו נשמע הגיוני כשילד חולה הוא נשאר בבית אבל לפעמים יש חילוקי דעות בנוגע למצבו של הילד. מצד אחד הגננות רוצות שהילדים בגן ירגישו טוב ולא ידביקו אף אחד ומצד שני יש את ההורים שמרגישים לא בנוח להודיע שוב בעבודה שהם נשארים בבית.
"חשוב לי להבהיר", מחדדת פטקי, "שאנחנו מאוד מבינות את ההורים. הם עובדים קשה ולא קל להתמודד עם מחלות ילדים, אבל צריך להבין ששאר הילדים בגן נדבקים ועוד הורים לא יוצאים לעבודה. הקטנים בשלב האוראלי, מכניסים הכל לפה. אנחנו מחטאים בלי סוף וזה לא מספיק.
"אני אפילו לא מחזיקה בובות בד. מחתלת עם כפפות גומי, שומרת על כללים שידועים להורים עוד בשלב ההרשמה. אני גלויה, יש הנחיות משרד הבריאות שתלויות בגן וההורים מודעים להן. הם מבינים שזה לטובתם, זה חלק מתיאום הציפיות".
שתפי בדוגמאות לכללים.
"אני מתקשרת להורה כשילד עם 38.5 מעלות חום ויציאה נוזלית לפחות שלוש פעמים. כשילד נקלט הוא בא עם מדחום אישי ואני מצלמת את החום להורים או את החיתול ושולחת להם, שלא יגידו שאין לו. אני מבקשת לחכות לפחות 24 שעות לא להגיע לגן.
"הבעיה היא שהיום רופאים ממהרים לתת אבחנה, אפילו בלי שבדק את הילד רופא".
למה הכווונה?
"קרה ששלחתי תמונה של ילד עם דלקת בעין, כולל הפרשה. האמא הספיקה לשלוח אותה לרופא המשפחה, שאבחן את הילד מבלי שראה אותו וטען שזה סתם גירוי. הילד בקושי יצא מהגן והיא כבר שלחה אישור רופא.
"היה ילד שהרופא טען שזו עקיצה. אני התעקשתי שזה נראה חשוד יותר, אבל הוא נכנס לגן. כמה ימים אחר כך בגלל אבחנה שגויה, התגלה שזה אבעבועות וכל הגן נדבק. הרופאים צריכים להקפיד ולבדוק טוב יותר ולא לזלזל".
הגננות מגלות: התגובות של ההורים כשאנחנו מתקשרות :
"לא נעים לנו להתקשר"
"לעיתים יש תחושה שאנחנו נלחמות, אבל אני לא האויבת", אומרת ש', סייעת בגן ילדים במרכז כבר 25 שנה. "אני שם להעניק חום ואהבה ולשמור עליהם, זו העבודה שלי ואני נהנית ממנה. לא נעים לנו להתקשר ולהגיד שהילד חולה.
"אנחנו מחכות, בודקות טוב, רואות אם זו קיבה רכה או שלשול, שזה ממש נוזלים. אם יש חום מעל 38.5 אנחנו מתקשרות מיד. מעולם לא שלחתי ילד סתם כי אני רוצה שיילך. גם אם אין כלום, כמו שהרופא בכתבה אומר, גם אם הוא טוען שאנחנו מזעיקות לחינם, איך זה שחצי גן נדבק וחולה פתאום?"
איך מגיבים ההורים כשאת מתקשרת?
"חשוב לציין שלא כולם כאלו, זה קומץ, קבוצה מאוד קטנה של הורים. לפעמים הם טוענים שבגן הוא עם חום ובבית לא, אומרים שהשלשול נובע משיניים, שהוא משלשל כי אכל מזון לא טוב, יש המון תירוצים. בסוף שאר הילדים נדבקים וזה מעיד שיש וירוס שמסתובב".
אתן לא מבקשות אישור רופא?
"לא נעים להודות, אבל היום יש תופעה של רופאים שנותנים אישור מבלי לראות את הילד בכלל. הם מביאים אישור שאין דלקת בעין וכמה ימים אחר כך כל הגן עם דלקת. אי אפשר לפספס. זו לא סתם הפרשה קטנה אחרי שהם קמים מהשינה".
ש' מדגישה כי "ילד שמגיע חולה לגן דורש תשומת לב מלאה. "במקום להיות עם כל הילדים, יש מטפלת אחת במשרה מלאה עם ילד חולה שלא מרגיש טוב וזקוק לנוח בבית. כשהם קטנטנים הם חשופים למחלות. אני בעצמי אמא ומזדהה איתם מאוד, אבל אחת הדרכים לשמור מפני מחלות, היא לנוח בבית כשהם חולים או מפתחים משהו".
קראו עוד:
זה מה שקורה כשאתם שולחים ילד חולה לגן
אימא ל-3: "בכל גן יש הורה ששולח ילד חולה"
הצוות, היא משתפת, סופג כעס מצד הורים אחרים: "יש הורים שכועסים עלינו, הורים שנזהרים מאוד, שהילדים שלהם רגישים. אמא אחת אמרה שכל חודש הילד שלה נשאר שבוע בבית. אנחנו דואגות לחיטוי וניקוי באופן קבוע של הצעצועים, שוטפות ידיים אחרי כל החתלה, אבל זה לא מספיק למנוע מחלות.
"סך הכל אני סייעת, אני לא רופאה או אחות, ואם משהו יקרה, זה על אחריותי. הרבה פעמים מחלות חום יכולות להוביל לתופעות לוואי קיצוניות יותר ומי שחשוף גם לתביעות זה הצוות, ולא משנה אם זה אשמתו של ההורה שהביא את הילד חולה, בסוף משנה התוצאה".
"אני רואה יותר חיתולים מהרופא"
"זה אכן לא הוגן כלפי הורים אחרים שכן עושים את המאמץ", מחזקת עידית דרור, גננת לגילאי שנתיים עד שלוש מירושלים. "תסמכו עלינו שאנחנו יודעות להבדיל בין סתם התקררות לווירוס.
"אני מבינה הורים שקשה להם לצאת מהעבודה, או שממהרים לפגישה חשובה, אבל ילד ששלשל מהבוקר, כבר חיתול שלישי ואין לו בגדים להחלפה כי הכל נזל, אין פה דרך לטעות. אנחנו לא מתקשרות בטפטוף הראשון. יש לנו שיקול דעת, הבטן כואבת, צורב בטוסיק, לא משהו רגיל שקורה ומקומו של הילד להיות בבית".
דרור מציינת: "אני לא רופאה, אבל אם הרופא רואה את הילד עם חיתול נקי שהחלפנו לו לפני חצי שעה, איך הוא יכול לאבחן אם זו קיבה רכה או שלשול? אנחנו שם, אנחנו רואות את תופעות הלוואי.
"מעבר לחום, אנחנו מזהות איך הילד מתנהג ומה עובר עליו, אין לי אינטרס לגרש ילדים סתם מהגן או לעבוד עם מעט ילדים. אני רואה יותר חיתולים מהרופא. אני יודעת להבדיל".
זכור לך מקרה מיוחד?
"אנחנו מבקשים להביא את הילד לגן רק אחרי שעברו 24 שעות מאז החום. הורה אחד הביא ילד בול על השעון באמצע היום כי עברו 24 שעות. זמן קצר לאחר מכן, הוא שוב העלה חום, לא הספיק להתאושש. תשאירו אותם בבית, תיראו שהם לא מדבקים.
"לפעמים הורים מביאים אקמולי ואומרים שהילד בסדר אבל אנחנו רואות ילד שבשגרה רץ ברחבי הגן ופתאום יושב בפינה בשקט, חלש, משהו עובר עליו. לפעמים הילדים מספרים לנו שנתנו להם תרופה".
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
מלבד ההבנה שכשילד חולה, העבודה של ההורה עלולה להפגע, דרור רוצה להזכיר שגם אנשי צוות חשופים להידבקויות: "אשת צוות שלי נדבקה בדלקת ריאות. וירוס במעיים מדבק כמו אש. יש ילדים רגישים יותר מאחרים, שנדבקים בתדירות גבוהה למה הם צריכים להיות חשופים ככה?"
מה החשש שלך?
"בשגרה מסתכלים עלינו בזכוכית מגדלת 24 שעות. יש חשש שאולי לא יתייחסו אלינו ברצינות, שנשלח הודעה ויתעלמו ממנה. בגן שלנו יש יחסי אמון בין הצוות להורים, זה הבסיס, סומכים עלינו, אבל אני מדברת באופן כללי על התפיסה כלפי התחום של הגננות.
"בנוסף יש תחושה שכל אחד יכול לעשות את העבודה במקומנו, שאנחנו שם לבייביסיטר ולכן טבעי שנקבל ילד בכל מצב ולמה אנחנו בכלל מטרידות רופא? הרי מה הבעיה להתגבר על עשרה ילדים ועוד כמה חולים עם מצב רוח אומלל שרוצים ידיים כל היום? אם זו לא בעיה, שהרופאים יחליפו אותנו".
"זה תסכול מהזלזול, מהערך שלנו והעבודה, תחושה שהדעה שלנו לא נחשבת ושאנחנו לא מבינות. המסר שלי הוא - תסמכו על הניסיון שלנו להבדיל בין העיקר לטפל. אנחנו בעצמנו הורים לילדים, רואות המון, מתייעצות אחת עם השנייה, לא עם יד קלה על הטלפון, לא מיד מתקשרת להורים. לא מתקשרות כשיש שיעול ראשון ובעצמנו עוברות הכשרה לעזרה ראשונה".