גיל ההתבגרות - כבר בגיל עשר
הילדים חווים טלטלות רגשיות וגופניות בעוצמות גדולות ומתגברות, ואתם לא תמיד מבינים מה עובר עליהם ואיך להגיב. הצבת גבולות ברורים, הימנעות מעימותים מיותרים והבנה שזו תקופה, יעזרו לכם ולהם
הורים יקרים, התכוננו - משבר גיל ההתבגרות עומד להיות ארוך ומייגע מהצפוי. זהו לא איום או תחזית עתידנית אלא עובדות עליהן אפרט בהמשך, אך לפני כן - אתם מרגישים לפעמים כי ילדכם נולד רק לפני כמה רגעים, וכבר הוא מצהיר בקולי קולות שהוא בוגר ועצמאי?
הוא מתחיל למרוד בכם ובמוסכמות, מרגיש שהוא רוצה יותר את ה"לבד" שלו ושקודם כל מה שחשוב זה החברים ורק אחר כך אתם (אם לא תעשו בושות כמובן)?
אז אבא ואמא יקרים, ברכותי! יכול להיות שזה מתחיל, ורק בכדי להיות מדויק יותר אוסיף כי רוב הסיכויים שגיל ההתבגרות כאן להישאר אתכם ובביתכם לאורך זמן רב מאוד.
גיל ההתבגרות כיום, בהשוואה לעבר, מתחיל הרבה יותר מוקדם ואורכו רב יותר. תחילתו נקבעת על ידי הביולוגיה והשינויים הפיזיולוגים אותם חווה הנער או הנערה בהפיכתם מילדים לבוגרים (שינויים הורמונליים וגופניים) וסיומו נקבע על פי סממנים חברתיים (עצמאות כלכלית חברתית ותפקודית לצד גיבוש הבגרות האישיותית).
זהו גיל סוער ביותר בו הילדים חווים טלטלות רגשיות וגופניות בעוצמות גדולות ומתגברות, וכשם שהטלטלה חזקה ועוצמתית כך גם גלי ההדף, שלא לומר "הצונמי" יגיע אליכם ההורים ולכותלי הבית.
קראו עוד:
הורים למתבגרים? 20 שאלות שעדיף שלא תשאלו
השעה שבה ילדים צריכים לחזור מבילוי
הגיל האמיתי שבו מסתיים גיל ההתבגרות
בגיל זה הילדים שלכם יגבשו את עמדתם ואופיים, ינסו ויתנסו בהרבה פיתויים השמורים לעולם המבוגרים, יגבשו דרכי חשיבה וזהות חברתית שלעיתים תבלבל אותם ותיקח אותם "אל הקצה", ובעיקר יהיו קרקע פורייה לחוויות ותחושות שמביאה העצמאות ובעוצמות חזקות מאי פעם.
כבר בגיל עשר
מחקרים עדכניים רבים מעידים על הקדמת תחילתו של גיל ההתבגרות, כבר בגיל עשר, ומה הפלא? הרי חברת השפע ותרבות המערב משופעים כקרקע פורייה להאצת תהליכי ההתבגרות הביולוגיים, ולצידם שפע מקורות מידע מאפשרים התבגרות מואצת ברמה השכלית והקוגניטיבית.
חשבו לרגע - אם בעבר זקן השבט היה החכם יודע כל, שבעזרתו ודרך עיניו יכלו הנערים ללמוד להחכים ולהתבגר בדרך מקובלת וסדירה, אז היום "מיסטר גוגל" הוא זקן השבט הבלעדי העדכני בעולמם של ילדנו.
נורות אדומות
כאמור, התקופה הקרובה עומדת להיות סוערת ומלווה בקונפליקטים, בינכם ההורים - לבין ילדכם. התנהגות ילדכם תאופיין בשינויים קיצוניים במצב הרוח, צורך עז בפרטיות ועצמאות, תחושה שאתם לא מבינים אותם, נטייה למרוד בדמויות סמכות ובבית הספר, אך עד כאן כל אלו נחשבים ללגיטימיים.
לצד זאת שימו לב אם ילדכם מפתחים נטייה דיכאונית, מתחברים לקבוצות הנחשבות כמרדניות או אנרכיסטיות, מפתחים התנהגות עבריינית, משתמשים באלכוהול ו/או בסמים, או מהצד השני הופכים למסוגרים ונמנעים המצויים בחדרם ואינם מתקשרים עם הסביבה ובני גילם.
"מורה נבוכים" להתמודדות
- קודם כל תבינו כי זאת תקופה והיא חולפת: משבר גיל ההתבגרות, מעצם הגדרתו, יש לו התחלה, אמצע וסוף, ולכן אמנם זה ייקח זמן אבל זה יסתיים וילדכם יחזור לתלות בכם עיניים אוהבות וחמות אז התאזרו בסבלנות וסובלנות ובהרבה מהמקרים תנשמו עמוק, בסוף הם יירגעו.
- אל תיכנסו למריבות מיותרות: בחרו על מה להילחם ואל תיכנסו לעימותים מיותרים. זה אמנם נכון לכל גיל, אך לגיל ההתבגרות על אחת כמה וכמה. תתפשרו, תאפשרו ותנו להם להרגיש עצמאים וגדולים, אך הישארו עם עין פקוחה על התנהלותם ודרכם.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
- הציבו גבולות ברורים: נכון שהם מנסים להתנגד, לפרוץ את הגבולות ולפתח עצמאות, אך אם יש דבר אחד משמעותי ונצחי שאותם צריכים מתבגרים בגיל הסוער הזה הם - גבולות.
- משענת ועוגן: תהיו ברורים ועקביים עם גבולות הגזרה, וברגע שהם התקבעו עמדו על המשמר כדי לאכוף אותם. זכרו כי הגבולות הם המשענת והעוגן העיקרי שישמור על ילדכם בתלם וימנע את התרסקותו.
אתם ההורים, המבוגר האחראי בסיפור הזה ולכן בנימה אישית - תהיו שם עבורם, כאור דרכו הם מנווטים דרכם בחשיכה.
נכון שזה קשה והם מאתגרים כל פיסת שפיות או גרגר של סבלנות בדרך בה הם מתנהלים בחוצפתם או בכפיות הטובה שהם מראים, אך בסופו של יום מדובר בילדים קטנים שלפתע בגיל כל כך צעיר משתנים ומתבגרים.
הכותב הוא מומחה בטיפול התנהגותי קוגניטיבי (M.S.W) ומדריך מוסמך