6 סימנים שהילד מכור למסכים וצריך עזרה
חוסר שקט, קונפליקטים בבית על זמן מסך והימנעות ממפגשים חברתיים הם רק חלק מהסימנים שצריכים להדליק נורה אדומה שהילד מכור למסך, ולא סתם עושה שימוש נורמטיבי בטכנולוגיה
התמכרות למסכים הלכה והתפתחה מהמצאת המחשב הביתי ועד להמצאת הנייד החכם, וגדלה לממדים מפלצתיים, עד כדי התמכרות, בעיקר בעקבות הנגישות והזמינות של המסכים בעידן המודרני, שיכולים להיות מחוברים לכף היד 24/7.
התופעה אף הוכרה כהפרעה בשנת 2013 על ידי האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית ב-DSM-5, המדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות. במדריך היא מוצגת תחת “התמכרות למשחקי מחשב באינטרנט”.
יש מי שמחלקים אותה לתתי קטגוריות: התמכרות לניידים, התמכרות למשחקי מחשב, התמכרות לאינטרנט, התמכרות לפורנו, התמכרות להימורים אונליין ועוד. על פי המדריך האמריקאי, ההתמכרות נפוצה יותר אצל מתבגרים בנים בגילאי 20-12, אבל חשוב לדעת שאם לא מטפלים ההתמכרות תמשיך גם מעבר לגילאים אלו.
התמכרות למסכים - מה כל כך נורא?
למה ההתמכרות הוגדרה כהפרעה נפשית? הרי למחשב ולנייד תועלת רבה אז איפה טמונה הבעיה? מכורים למסך לא שולטים על השימוש במסך, ההתמכרות משתלטת להם על החיים, בדיוק כמו כל התמכרות אחרת. זה מתחיל ממשחק פה ושם ומחמיר, עד כדי נתק מוחלט מהעולם החיצון.
התמכרות למסכים משפיעה על תפקוד המוח ומנגנונים מוחיים, בדיוק כמו כל התמכרות אחרת, משתלטת על החיים של המכור ומובילה אותו לחוסר שליטה מוחלטת על ההתנהגות שלו. ההתמכרות יכולה להוביל גם עד למצבים קיצוניים של קריסת מערכות הגוף.
עוד חשוב להבין, כי התמכרות נוצרת על בסיס קושי נפשי בין אם מהעבר ובין אם בהווה. התמכרויות רבות מתפתחות לאור מצב נפשי קשה כמו דיכאון או חרדה ובעיקר בעקבות חוויות טראומטיות כמו חוויה פוסט טראומטית, התעללות מינית מהילדות וכו'. ההתמכרות מאפשרת פורקן של כאב, אך כמובן שהיא אינה פותרת את הבעיה.
סימפטומים ונורות אזהרה של מכורים למסכים
מאחר והתופעה נפוצה בעיקר אצל בני נוער, מי שצריך לשים לב לתופעה זה ההורים, אבל איך תדעו אם הבן או הבת שלכם מכורים למסך או שאולי הם עושים שימוש נורמטיבי בטכנולוגיה? סימנים של התמכרות למסכים הם:
• חוסר שקט: כשהמתבגר צריך לעסוק בכל פעולה אחרת שאינה המשחק במחשב או בנייד הוא יהיה עצבני. הוא רוצה לבלות את כל הזמן שלו במחשב ואתם מפריעים לו עם מטלת בית או טיול משפחתי, שממש לא מעניין אותו.
• החלפת יום ולילה: מכורים למסך ובעיקר למשחקי מחשב, יבלו בשעות הלילה ועד השעות המוקדמות מול המחשב ולכן יתעוררו בשעות הצהריים המאוחרות וגם כשיקומו ימצאו את עצמם במהרה מול המחשב.
קראו עוד:
"להדביק את הילד למסך ולקבל שקט"
הילד מכור למסכים? תדאגו להפסקות
"ילדים מחביאים את הסמארטפונים בקלמרים"
• שיבוש בהרגלי אכילה תקינים: זמן המסך משתלט ואין זמן לעמוד ולחתוך סלט או בחלק מהמשחקים המצריכים את שתי הידיים והפה גם “רק” אכילה יכולה להוות בעיה. מכורים למסך יעדיפו אוכל מהיר, חטיפים ושתייה קלה ויובילו להרגלי אכילה לא מאוזנים ולא בריאים.
• עיכוב התפתחותי: ההתמכרות משתלטת על המכור, מנתקת אותו מהעולם החיצון ומכניסה אותו לעולם של מציאות מדומה מול המסך, ומשאירה אותו מבחינה התפתחותית, חברתית, לימודית ובכל תחום אחר באותה הנקודה.
• קונפליקטים בבית: צריך להפעיל סנקציות ותנאים על מנת שהוא/היא יעזבו את המחשב, גם אם זה רק לכמה דקות. בשלב מסוים כל דבר הופך להיות משא ומתן והתניה הקשורה לזמן מסך.
.
• העדפת המסך על פני מפגשים חברתיים: מכור למסך ממיר את המפגש החברתי במציאות למפגש חברתי במסך אם זה ברשתות חברתיות או במשחקים כדוגמת פורטנייט, אשר יוצרים תחליף חברתי למפגש בעולם האמיתי. התמכרות מהסוג הזה קוסמת פעמים רבות למי שמלכתחילה התקשה עם קשרים חברתיים והעדיף להתבודד.
בסופו של דבר, כל המעגלים בחייו של המכור יאבדו בהדרגתיות, וככל שההתמכרות תחמיר כך המצב יהיה גרוע יותר. נערים/ות יאבדו עניין בלימודים, ואם בהמשך הצבא טיפה יבלום את הבעיה, והם יצליחו להקים משפחה ולעבוד, בהמשך הם עלולים לאבד גם את אלו להתמכרות.
טיפול בהתמכרות למסכים
בשונה מהתמכרויות אחרות, השימוש במסכים ובאינטרנט הוא דבר שבשגרה, וקשה מאוד לנתק את הגישה אליהם לחלוטין, שלא כמו סמים שאפשר ורצוי להסירם לגמרי מחייו של המכור ומסביבתו. בתור התחלה עוברים לטלפון “טיפש” מהדור הישן, וגם כשחוזרים זה רק לגישה מוגבלת של מידע בלבד ולא לאתרי משחקים, פורנו, רשתות חברתיות ואתרים נוספים המועדים להתמכרות ולבריחה מהמציאות.
במקביל להורדת זמן המסך, מוצאים עיסוקים בריאים אחרים ומפתחים תחומי עניין למילוי החלל והחזרה לשגרת חיים תקינה, תוך רכישת מיומנויות חברתיות. חשוב לדעת, כי מכורים רבים מנסים לגמול את עצמם, מחליטים שישחקו בנייד רק בשעות הערב, או מסירים אפליקציות של רשתות חברתיות, אבל אחרי תקופה קצרה הם חוזרים, ובשלב זה ההתמכרות הופכת להיות קיצונית יותר.
בעזרת טיפול עם אנשי מקצוע אפשר להבין ממה נובעת ההתמכרות, על בסיס מה היא יושבת, להתמודד ולטפל בבעיה ולא בסימפטומים. ההמלצה היא להגיע לאבחון כמה שיותר מוקדם, כי ככל שעובר הזמן ככה האתגר בטיפול בהתמכרות גדל.בנוסף, במקרה של התמכרות בגיל ההתבגרות, חשוב לשלב גם הדרכת הורים.
אורנית וינשטוק, M.A. פסיכולוגיה. מנהלת "המרכז לטיפול וייעוץ", מומחית בטיפול בתהליכי גמילה מהתמכרות.
.