תסכול האקנה: יש מה לעשות
הם מורחים משחות, הולכים לקוסמטיקאית ומנקים את עור הפנים אבל כלום לא עוזר. למה כל כך קשה להיפטר מאקנה בגיל ההתבגרות ומה בכל זאת אפשר לעשות כדי לשפר את המצב הפיזי, ולא פחות חשוב - הנפשי?
"אקנה הינה מחלת עור כרונית ששכיחותה באוכלוסיה גבוהה", אומרת ד"ר חגית מץ, מומחית למחלות עור, מרכז רפואי תל-אביב, איכילוב. "למעשה כ-80% יפתחו אקנה בשלב מסויים בחיים ובעיקר בגיל ההתבגרות. כיום השינויים ההורמונלים מופיעים בגיל צעיר יותר ולכן ניתן לראות אקנה בגילאים צעירים יותר יחסית".
ד"ר מץ מסבירה, כי "קיימת עליה בפעילות הורמוני מין המתרחשת בעיקר בגיל ההתבגרות, וכתוצאה מכך מופעלת שרשרת אירועים המובילה להתפתחות פצעי בגרות". עוד היא מוסיפה, כי "הופעת פצעי האקנה איננה מוגבלת לאיזור הפנים בלבד, אלא יכולה להופיע באזורים נוספים בגוף בהם יש בלוטות חלב וזקיקי שיער כדוגמת חזה כתפים וגב, אך ככל שמתבגרים שכיחות האקנה יורדת"
מהן הסיבות להתפתחות אקנה?
"הנטיה להתפתחות אקנה היא גנטית. בנוסף, יתכנו גורמים נוספים שיתרמו להחמרה בביטוי האקנה, כדוגמת שינויים הורמונלים במחזור חודשי, שימוש בג'ל או משחות שומניות שונות, שימוש בתרופות שונות, בין היתר סטרואידים, ויש הטוענים שגם מזונות שונים עלולים לגרום להחמרה באקנה".
קראו עוד:
מלחמת גיל ההתבגרות - אפשר גם אחרת
איך להגיב למצבי רוח של מתבגרים?
בדקנו - עד כמה ההורים מכירים את הילד שלהם
ד"ר מץ מציינת, כי "הביטוי הקליני של אקנה הוא מגוון ובדרגות חומרה וביטויים קליניים שונים, החל מפצעונים לא דלקתיים כדוגמת קומדונים שזה בעצם ראשים לבנים או שחורים, או פצעונים יותר דלקתיים. לעיתים יש צורות קשות יותר של ציסטות תת עוריות שתורמות להיווצרות צלקות שלאחר אקנה. חומרת האקנה יכולה להשתנות לאורך הזמן ובתקופות מסויימות להיות יותר או פחות קשות".
מה אפשר לעשות?
"לרשותנו כיום מגוון נרחב של טיפולים, כאשר אלו מתחלקים לטיפולים מקומיים - חיצוניים או כדורים. הטיפולים החיצוניים מיועדים בעיקר לאקנה בדרגה קלה או כטיפול משלים. הטיפולים המקומיים כוללים בעיקר תכשירים אנטיביוטים ותכשירים על בסיס רטינואידים. עוד אלטרנטיבה טיפולית הינה טיפולי מכשירים כדוגמת לייזרים למינהם - בעיקר מיועד לצלקות אקנה, כלומר כשהאקנה איננה דלקתית.
"חשוב לפנות לרופא עור כאשר הטיפול מותאם לכל מטופל ומטופל בהתאם לאזור המעורב ודרגת החומרה. כמו כן, חשוב להתמיד בטיפול, שכן כפי שהמחלה הינה כרונית הרי שגם הטיפול הינו ממושך והאפקט איננו מיידי. כאשר הטיפול ניתן, תוך מעקב מסודר של רופא עור, כולל בדיקות דם כנדרש, לרוב ניתן להגיע לתוצאות מצויינות".
מתאכזבים שאין תוצאות
"בעולם של היום, שהכל חשוף במדיה הדיגיטלית, יש קבוצות שלמות של נערים ונערות שסובלים בשקט בגלל אקנה", אומרת אריאלה אמרוסי, קוסמטיקאית פרא רפואית. "הם לא מעלים תמונות או שהם מעלים תמונה אך מתחבאים מאחורי פילטרים שקריים שמלטשים את פניהם ומשנים אותם.
האם קיימת בקרב ההורים ובני נוער מודעות לטיפול בבעיה?
"לצערי יש חוסר מודעות, הן של ההורים והן של הילדים, לכך שישנם פתרונות טכנולוגיים בשילוב חומרים המותאמים אישית לפתרון הבעיה. יש הורים שחושבים שאקנה הוא תופעה תלויית גיל, ושזה יעבור מאליו אבל זה לא נכון. בנוסף, יש ילדים שמתביישים או שלא נעים להם להגיד להורים שהם רוצים לטפל בבעיה מכיוון שהם יודעים שלהורים אין תקציב גבוה.
"פעמים רבות הורים או בני נוער קונים מוצרים שלא מותאמים להם, ואז הם מתאכזבים מכך שאין תוצאות. אגב, ישנם הורים שמביאים את הילד לטיפול אך חושבים שבטיפול אחד עושים קסם ומעלימים הכל, וכשזה לא מה שקורה בפועל הם מאוד מאוכזבים".
כיצד יקרה שינוי?
"עליהם להבין כי העניין פה הוא לא רק ניקוי הפנים, אלא בעיקר חשוב להתאים לילד טיפול שמתאים לעורו, טיפול שבו יהיה אפשר לרפא את העור ולאזן את העור. זהו תהליך משולב שנעשה במכון על ידי קוסמטיקאית ובבית על ידי הילד. טיפול שאינו חד פעמי אלא דורש תשומת לב והתמדה, ובו העור עובר טיפול, ניקוי והחלמה. הורים צריכים להבין שכפי שהם משקיעים בילד שסובל מבחינה פיזית אז כאן נדרשת השקעה היות והסבל הוא בעיקר נפשי".
שרון צונץ, פסיכולוגית חינוכית מומחית, מסבירה כי חוסר טיפול בתופעה עלול לגרום למצב לא פשוט עבור הילד עצמו: "אם בעבר העיסוק במראה החיצוני היה יותר של בנות, היום אנחנו רואים שגם בנים לגמרי בעניין", אומרת צונץ. "הם סוקרים את הפנים, מסדרים את השיער והביגוד הרבה זמן, מסתירים את הפצעים או לא יוצאים מהבית, כאילו כל אלה יקבעו את רמת האושר והמקובלות. בכלל, לעיתים נדמה כי מתבגרים תולים את כל אושרם במראה שלהם. כל יום הם מוצאים בעצמם פגם חדש.
איך ההורים יכולים לסייע לילדים?
"מעבר לטיפול עצמו, ילדים צריכים לקבל מההורים את המסר שהם יפים כמו שהם, וכי המראה החיצוני אמנם הוא כרטיס ביקור ראשון, אך לא מעבר לכך. ההורים צריכים להסביר כי ישנם דברים חשובים שהם מעבר ליופי, וכי זה לא קובע את תחושת האושר. התוכן הוא המשמעותי ואותו יש לפתח".