שתף קטע נבחר
 

עושים שמח במטבח שלנו

מדורת השבט העכשווית היא, ללא ספק, האוכל שאנחנו אוכלים. קרן דוידסון, התזונאית הראשית של תלמה, עוזרת לנו להפוך את המזון לבריא ומגוון יותר ומאירה אור על ההזדמנות הנהדרת, דווקא עכשיו, לתרגל תזונה בריאה, מבוקר טוב יותר ועד ערב טוב מאד

בשיתוף תלמה

 

אין להפריז בחשיבות בריאות המזון שאנחנו אוכלים בימים אלה. זה נכון כמובן, לכל יום בחיינו, על אחת כמה וכמה בימים אלה, כשאנחנו נמצאים יותר בבית, פעילים פחות גופנית וכשהאוכל, הופך לדבר מנחם במיוחד.

 

מדורת השבט העכשווית היא במטבח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מדורת השבט העכשווית היא במטבח(צילום: shutterstock)
 

למדנו שפחות תעשייתי ויותר טבעי, שיותר קטניות ופחות דגנים, שיותר ירקות ופירות זה גם בריא יותר, אבל יש גם דרכים לשפר את המצב. כשכוח הרצון והידע שלנו ניגפים מפני תחושת "המגיע לי", שמזמנים ימים מוזרים אלה, שווה לא להיכנע, למנף את המצב ולזכור, שאכילה נכונה ובריאה היא תוצאה של התנהלות, לפחות כמו הצורך להשביע רעב.

 

"לפני הכל", אומרת קרן דוידסון, התזונאית הראשית של "תלמה", "חשוב להקפיד ככל שניתן, שהרכב המזון שלנו יהיה מאוזן ומגוון, בהתאם לתזונה הים תיכונית. משרד הבריאות הישראלי ממליץ עם דפוס התזונה הים תיכוני כמתאים ביותר לאוכלוסייה בישראל לבריאות כללית ולמניעת מחלות".

 

מהחי או מהצומח: איזה חלבון חשוב יותר לגוף? (צילום: shutterstock)
קודם כל, תזונה בריאה ומגוונת(צילום: shutterstock)
 

התזונה הים תיכונית מבוססת על מגוון מזונות מהצומח, כמו ירקות ופירות בשלל צבעים, דגנים מלאים וקטניות, שמנים בריאים כמו שמן זית, טחינה, אבוקדו, מיני אגוזים, גרעינים וזרעים. היא מבוססת על חלבונים ממקור צמחי (כמו קטניות או טופו) או חלבונים מהחי כמו עוף ודגים, ביצים ומוצרי חלב. תיבול המזון המומלץ הוא בתבלינים וצמחי תבלין טריים.

 

במקביל, מומלץ להפחית עד כמה שניתן באכילת מזונות מעובדים, חטיפים וממתקים, מזונות עתירי שומן, מלח וסוכר. מומלץ גם להעדיף שתיית מים. "קשה עם מים בלבד? הכינו מים בטעמים; הוסיפו צמחי תבלין כמו נענע, הוסיפו פירות כמו לימון ותפוז ובכלל, ככל העולה על דעתכם", היא אומרת.

 

"כדי לחנך ילדים לתזונה מאוזנת ולהרגלי אכילה טובים, הורים יכולים לספק ידע בדרך פתוחה וחווייתית, לשמור על יצירתיות והכי חשוב - להוות דוגמה אישית", אומרת דוידסון. "אצל רבים קיימת תפיסה, שאוכל משמח או מנחם הוא ממתק או 'ג'אנק פוד', אבל אוכל משמח אינו חייב להיות דווקא מתוקים או אוכל 'לא בריא' אפשר להכין מגוון מנות או ארוחות טעימות משמחות ובריאות בהגשה מיוחדת וצבעונית".

 

שיפודי פירות (צילום: shutterstock)
שיפודי פירות - ממתק אמיתי(צילום: shutterstock)
 

כך אפשר לעשות את האוכל שמח ויצירתי יותר

לדוידסון יש כמה רעיונות שניתן לתרגל בבית. מי יודע, אולי הטיפים האלה יהפכו לשגרה משפחתית קבועה אצלכם:

 

• מבשלים יחד - כדאי שכל המשפחה תשתתף, כולל הילדים, בהכנת הארוחות; מארוחת הבוקר, עבור בצהריים ועד הערב. השיתוף יכול להיות כבר משלב התכנון; מבחירת מתכונים ועד החלטה איזה מוצרים נקנה הביתה. "אפשר להכין רשימת קניות משותפת, לגייס את כולם בהכנה עצמה - שטיפה, ערבוב, חיתוך (לילדים הגדולים), בישול והגשה, הכל בהתאם לגיל וליכולת של בני המשפחה. ילדים קטנים יכולים להציע רעיונות. אפשר גם לאפשר לכל אחד מבני הבית להיות אחראי להכנת ארוחה אחת ביום. זה מעצים ומעודד יצירתיות", אומרת דוידסון.

 

שולחן משפחתי (צילום: shutterstock)
שלבו את הילדים בהכנה(צילום: shutterstock)
 

• אוכלים יחד - דוידסון מציעה לנסות, לפחות פעם ביום, לאכול כשכל המשפחה יחד סביב השולחן, ללא הסחות דעת. "דברו, ספרו בדיחות, עודדו כל אחד מבני המשפחה לספר דבר חדש שלמד באותו יום או משהו מצחיק שקרה לו".

 

• פותחים מסעדה בבית - המסעדות סגורות ויישארו כך עוד זמן רב ולכן אפשר לנהל משחקי תפקידים כשהילדים הם השפים ומכינים לכולם את הארוחה, מכינים תפריט ומגישים אותה.

למה לא להפוך את הארוחה הביתית לארוחה במסעדה הביתית כשכולם משתתפים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
למה לא להפוך את הארוחה הביתית לארוחה במסעדה הביתית כשכולם משתתפים(צילום: shutterstock)
  

• קונים ירקות ופירות בחמישה צבעים - הצבעים יעשו את הירקות והפירות שמחים לעין ויעזרו לעודד אכילה מגוונת של ירקות ופירות. "אפשר לחתוך אותם בצורות חיתוך שונות ולעשות איתם יצירות, ממש כמו על נייר". מפירות אפשר להכין שייק צבעוני כתחליף לנשנוש או לכמיהה למשהו מתוק.





שייק (צילום: shutterstock)
השתמשו בפירות להכנת שייקים צבעוניים(צילום: shutterstock)

• לא מוותרים על ארוחת בוקר בריאה - ארוחת בוקר בריאה ומאוזנת חשובה להתחלה טובה של היום. אפשר לשמח עם פתקי מסרים משמחים לבני הבית, בכל בוקר או להכין ארוחה לפי מדינה מסוימת, לאתגר בארוחה "כמו בבית מלון" או להכין מזנון עם דגני בוקר, גבינות, ממרחים ולחמניות, שכל אחד ירכיב לעצמו ארוחה.

 

גרנולה (צילום: shutterstock)
אל תוותרו על ארוחת בוקר בריאה ומשותפת(צילום: shutterstock)
 

• יוצאים לפיקניק בבית - פורשים מפה או שמיכה באמצע הבית ומזמינים את כולם לפיקניק. מכינים אוכל שאתם לוקחים לפיקניקים ויחד עם כולם, דמיינו שאתם בפיקניק בחיק הטבע.

 

• מלבישים את השולחן - משמחים את כולם ומגוונים ארוחות בכלים צבעוניים, מפיות מאוירות, "תפריט" לארוחה בהכנה אישית, קישוטי שולחן וכדומה.

 

מותר לשחק עם האוכל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מותר לשחק עם האוכל(צילום: shutterstock)
 

• משחקים משחקי טעימות - משחקים "פרה עיוורת" כשכל מכוסה עיניים מנחש מה מגישים לו לטעום. מכיוון שכמעט לכל אחד מאכלים שאינם נוגע בהם, נסו להכניס דברים שבני המשפחה לא מורגלים בהם לארוחה. הנאה וצחוק מובטחים.

 

"שימו לב, כל הפעילות האלה צריכות להיות מהנות ומלמדות ולא לעורר חרדה או חוסר בטחון ולכן, חשוב לעשות אותן בהסכמה של כל בני הבית ואם יש צורך, לבחור יחד את הפעילויות ואת המזונות שטועמים", מדגישה דוידסון ומדגישה: "יחד עם היצירתיות והשמחה חשוב שהארוחות שאנו מכינים ואוכלים יהיו מאוזנות ומגוונות ויכללו את כל אבות המזון ושלל הרכיבים התזונתיים שהגוף צריך".

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף תלמה


פורסם לראשונה 13/04/2020 18:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אפשר גם לשחק עם האוכל
צילום: shutterstock
מומלצים