החונטה במיאנמר: המערב עומד מאחורי ההפגנות
שופר הגנרלים השולטים במיאנמר, העיתון הרשמי "האור החדש", טען כי המפגינים הם "בובות הנשלטות על-ידי מדינות זרות". במקביל, סין טענה כי המצב השתפר וקראה למצוא "דרך קונסטרוקטיבית לסייע למיאנמר". בינגון חזר לכאורה השקט לרחובות, אך רדיפת מתנגדי המשטר נמשכת
החונטה הצבאית השולטת במיאנמר (לשעבר בורמה) האשימה היום (ה') את מדינות המערב וכלי התקשורת הזרים באחריות למחאה ההמונית למען הדמוקרטיה שדיכא המשטר. במקביל, סין קראה לעולם לתמוך במאמצי התיווך של האו"ם לפיוס בין החונטה והתנועה הפרו-דמוקרטית במיאנמר.
העיתון הרשמי במיאנמר "האור החדש" כינה את המפגינים, שעדיין נרדפים על-ידי הרשויות ברחבי המדינה הענייה, "בובות של מדינות זרות המציגות הצגה שנכתבה על-ידי אדוניהם הזרים". העיתון הפנה אצבע מאשימה כלפי "המעצמות הגדולות" ותחנות הרדיו הזרות של תאגיד השידור הבריטי (BBC), "קול אמריקה" ו"רדיו אסיה החופשית".
ארצות הברית ומדינות נוספות תומכות בהחרפת הסנקציות הבינלאומית נגד מיאנמר, כדי ללחוץ על החונטה ולגרום לה להנהיג רפורמות דמוקרטיות. אולם סין, שכבר אותתה בימים האחרונים כי תתנגד לסנקציות, אימצה גישה פייסנית יותר. "אנו מאמינים כי המצב נרגע ופונה לכיוון חיובי", אמר דובר משרד החוץ הסיני, ליו ג'יאנצ'או. "על הקהילה הבינלאומית למצוא דרך קונסטרוקטיבית לסייע למיאנמר להגיע ליציבות, פיוס, דמוקרטיה ופיתוח".
בשבוע האחרון הציע מנהיג החונטה, הגנרל תאן שוואה, להיפגש עם מנהיגת האופוזיציה העצורה, אונג סן סו צ'י, בתנאי שתקרא לדחות את הסנקציות נגד המשטר. מפלגתה, הליגה הלאומית למען דמוקרטיה (NLD), קראה אף היא לדיאלוג עם החונטה, אך דחתה את התנאים המוקדמים שהוצבו.
העיתון הרשמי המשמש כשופר החונטה לא התייחס היום לנושא, אך הדגיש כי המשטר נחוש להמשיך ב"מפת הדרכים לדמוקרטיה", תוכנית שקבע הכוללת כינון חוקה חדשה ומשאל עם שלאחריהם ייערכו בחירות, במועד שטרם נקבע. מבקרי "מפת הדרכים" של החונטה מתארים אותה כהונאה וניסיון להשתיק את האופוזיציה הפנימית.
"אתם כבר לא נזירים"
ארגון זכויות האדם "Human Rights Watch" קרא למועצת הביטחון של האו"ם להטיל ולאכוף אמברגו נשק על מיאנמר. לטענת הארגון, הודו, סין, רוסיה ומדינות אחרות הן שמספקות למיאנמר את כלי הנשק שבהם היא עושה שימוש נגד אזרחיה. "הגיע הזמן שמועצת הביטחון תשים קץ מכירת והעברת אמצעי הלחימה לממשלה שמשתמשת בדיכוי והפחדה כדי לאחוז בשלטון, אמר האחראי על אזור אסיה בארגון, בראד אדמס.
נזיר בודהיסטי ששוחרר ממעצר סיפר כי מאות נזירים אחרים נעצרו על-ידי כוחות הביטחון, הוכו והוחזקו במשך ימים ארוכים בתנאים בלתי אנושיים, ללא שירותים או מי שתייה. הנזיר סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הנזירים שנכלאו במתקן מצפון לינגון הופשטו מחלוקיהם המסורתיים וזכו ליחס של פושעים. לדבריו, "כשאחד מאיתנו הזדהה כנזיר הוא נענה בסטירה. אחר כך אמר לו החוקר: אתה כבר לא נזיר, אתה אדם רגיל עם ראש מגולח".
בינתיים ברחובות הבירה לשעבר, ינגון, שבו לכאורה החיים אל מסלולם. אולם מאחורי הקלעים, רדיפת מתנגדי המשטר נמשכת. ארגון של גולים מיאנמרים הפועל בתאילנד הודיע כי חבר במפלגת האופוזיציה של מיאנמר מת במהלך חקירה וכי שבעה פעילים אחרים נעצרו בימים האחרונים. דובר מפלגת האופוזיציה אמר כי בסך הכל נעצרו עד כה 225 חברי מפלגה.
המשבר במיאנמר פרץ כאשר החונטה הורתה לדכא באכזריות את גל המחאה הגדול ביורת שידעה המדינה מאז ההתקוממות ב-1988, שקיבל ביטוי בהפגנות המוניות שהובילו נזירים בודהיסטים. כוחות הביטחון פתחו באש לעבר מפגינים ועצרו רבים מהם. לטענת החונטה, נהרגו בסך הכל עשרה בני אדם, אולם ארגונים שונים טענו כי המספר קרוב יותר למאתיים וכי כ-6,000 בני אדם נעצרו, בהם אלפי נזירים.