ארה"ב: היום הבחירות באיווה, מאמץ לגייס קולות
תושבי מדינת איווה יוכלו לנשום לרווחה רק מחר: היום תגיע תעמולת הבחירות לשיאה, בעוד שהמועמדים הדמוקרטים יעשו הכל כדי למשוך את המצביעים להשתתף בהליך הפוליטי המורכב נוסח איווה, שייפתח בשבע בערב שעון מקומי. אצל הרפובליקנים ההצבעה פשוטה יותר. הסקרים מצביעים על שיוויון בין המועמדים משני הצדדים
התקשורת האמריקנית מפמפמת מבוקר עד לילה את סיפור הבחירות המוקדמות לנשיאות ארצות הברית, שייפתחו הערב (ה') במדינת איווה, אבל מרביתם של שני מיליון מתושבי איווה הזכאים להשתתף בבחירות לא יטרחו כלל להצביע.
הבחירות באיווה:
- יממה לבחירות באיווה: המצביעים החדשים יכריעו
- סקר בארה"ב: לאיווה וניו המפשייר כוח מופרז
- הדרך לבית הלבן עוברת בשדות התירס של איווה
מה שמושמט מן הדיווחים הנלהבים מאיווה הוא שמרבית תושבי המדינה החקלאית הזו הוטרדו במשך חודשים ארוכים על ידי אינספור טלפונים לבתיהם, מכתבים הגודשים את תיבות הדואר שלהם ו-50 אלף תשדירי בחירות, שמציפים עד לרגע האחרון את מסכי הטלוויזיה שלהם.
הסקר האחרון של מכון זוגבי מצביע על שוויון בין הילארי קלינטון וברק אובאמה; שניהם זוכים בו ל-28 אחוזים, לעומת 26 אחוזים שמקבל בסקר ג'ון אדוארדס בקרב הדמוקרטי. ואילו באגף הרפובליקני, עומד מייק הקאבי בראש עם 28 אחוזים לפני מיט רומני הזוכה ל-26 אחוזי תמיכה. גם סקר של CNN מצביע על שוויון סטטיסטי בין המועמדים.
אחרי הלילה האחרון, שבו שודרו תשדירים הכוללים פנייה אישית של המועמדים, היום זה כבר עניין ארגוני. מטות המועמדים יעשו כל מאמץ כדי למשוך מצביעים לקלפי. לא מדובר רק על הסעות אישיות. במטה של הילארי קלינטון - וכנראה גם במטות אחרים - מתכוונים לספק הערב גם שירותי שמרטפות בחינם לזוגות צעירים, כדי שיבואו להשתתף בתהליך הבחירה.
גם מקרב אלה שציינו כי בכוונתם להשתתף בתהליך הפוליטי, לא ברור עדיין כמה מהם יבחרו בסופו של דבר שלא לצאת אל הקור המקפיא ואל הכבישים החלקים כדי להגיע לאחד מ-1781 בתי ספר, כנסיות, ואולמות כדי להשתתף בטקס הפוליטי המוזר נוסח איווה שייפתח, בשעה שבע בערב שעון מקומי.
סיכות של אובאמה. השקיע בקמפיין באיווה 9 מיליון דולר (צילום: רויטרס)
בניגוד למדינות אחרות שבהן יכול בוחר להגיע לקלפי, להטיל פתק ולהסתלק לעיסוקיו, מדובר, לפחות בבחירות של הדמוקרטים, בהתכנסות של כשלוש שעות בעמידה בתוך אולם שבו מצביעים על המועמדים ונאבקים על הקולות של אלה שתומכים במועמדים שלא עברו את אחוז החסימה של 15 אחוזים. אצל הרפובליקנים התהליך פחות מסובך. רושמים שם מועמד בפתק והולכים הביתה.
40 מיליון דולר על תשדירים
מי שמרוצים מהבחירות המוקדמות באיווה הם אלה שמרוויחים מאירוח הפוליטיקאים וגדודי המלווים שלהם - וכמובן מאירוח העיתונאים הרבים המציפים את איווה. על פי רשת CBS, הוציאו המועמדים במדינה זו כ-60 מיליון דולר, שזו הוצאה של מאות דולרים על כל אחד מ-150-180 אלף המצביעים הצפויים להשתתף בהצבעה.
בין ההוצאות הגדולות של המועמדים: יותר מ-40 מיליון דולר על תשדירים בטלוויזיה, כמיליון דולר על תשדירי רדיו, ויותר מעשרה מיליון דולר על מכתבים שנשלחו לבתי המצביעים. טלפונים מוקלטים לבתי מצביעים עלו למתמודדים כחצי מיליון דולר, והשכרת משרדים ומכוניות - יותר מ-8 מיליון דולר.
מבין הדמוקרטים, ברק אובאמה הוציא הכי הרבה כסף באיווה – יותר מתשעה מיליון דולר. הילארי קלינטון הוציאה 7.2 מיליון דולר וג'ון אדוארדס - 3.2 מיליון דולר. מבין הרפובליקנים, השקיע מיט רומני שבעה מיליון דולר, הרבה יותר מיריבו העיקרי מייק הקאבי, שהוציא באיווה 1.4 מיליון דולר בלבד. פרד תומפסון הוציא 1.1 מיליון דולר, ואילו ג'ון מקיין ורודי ג'וליאני לא השקעיו כלל בתשדירי טלוויזיה באיווה - והסתפקו בשיגור דואר לבתים.