שתף קטע נבחר
 

בבל החדשה: כשפלסטיני מוכר מוצר ישראלי

חברת התרגום בבילון רצתה להצליח גם בעולם הערבי, אך קידומת החיוג והמבטא הישראליים של המוכרנים הקשו עליה במשימה. הפתרון שמצאה החברה - מוקד מיוחד שממוקם ברמאללה ומעסיק רק פלסטינים. כשרצינו לצלם אחד מהם, בחברה סירבו: "לא רוצים שירצחו אותו". צפו בווידאו

הטלפון צילצל. "שלום אדוני הנכבד, מדבר עלי מחברת התרגום בבילון, מה שלומך?".

 

"מאיפה אתה מתקשר?", שאל מוסא בחשדנות: מספר הטלפון על הצג שלו התחיל בספרות 972, שמשמעותן ישראל.

 

"מרמאללה", השיב עלי, והמשיך מיד: "אתה מכיר את תוכנת התרגום של בבילון? השארת מספר טלפון באתר, ואנחנו חוזרים לאנשים שמתעניינים בתוכנה שלנו".

 

"אתה בטוח שאתה לא מישראל?" קטע אותו מוסא.

 

"לא, לא, אדוני, אני מרמאללה", הרגיע עלי.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

עלי לא שיקר ללקוח מהמפרץ הפרסי. הוא עובד במוקד המכירות שמפעילה טקואל בע"מ - TeQual Ltd מרמאללה ומשווק משם את תוכנת התרגום של חברת בבילון הישראלית. בבילון מייצרת ומשווקת תוכנת תרגום אינטרנטית, שמאפשרת לתרגם טקסטים ל-75 שפות, בסיוע מילונים ממוחשבים וקורסים און-ליין להבנת השפה. לבבילון יש כ-100 מיליון לקוחות, אבל מכירותיה בעולם הערבי עדיין מדשדשות.

 

החברה מעסיקה כ-160 עובדים, כמעט כולם ישראלים. חברות היי-טק רבות מקימות מוקדי שירות לקוחות, מכירות ותמיכה טכנית באסיה או במזרח אירופה, אבל בבילון התעקשה עד כה לבצע את כל העבודה במשרדיה באור יהודה. בישראל אפשר למצוא מוקדנים כמעט בכל שפה, ובוודאי בערבית, ועד כה, נוהלו המכירות בארצות ערב בידי מוקדנים ערבים-ישראלים.

 

"אנחנו מוכרים בירדן, במצרים, בצפון אפריקה, ובנסיכויות המפרץ הפרסי", אומרת מנהלת מוקד המכירות של החברה, נלי בן זקן. "החבר'ה הערבים-ישראלים שלנו הם עובדים מצויינים. הבעיה היא שיש להם מבטא ישראלי, סלנג ישראלי וחיתוך דיבור ישראלי, והלקוחות בעולם הערבי מזהים את זה מיד וזה יוצר התנגדויות. לכן, החלטנו לחרוג מהמדיניות הקבועה שלנו ולעשות אאוטסורסינג (מיקור חוץ - ת"י) למכירות בעולם הערבי ולבצע אותן באמצעות פלסטינים מהשטחים".

 

את המוקד הפלסטיני של בבילון מפעילים עלי הלוואני ועוד שלושה עובדים, המועסקים בחברת TeQual המספקת ממשרדיה ברמאללה שירותי מיקור חוץ לחברות היי-טק שונות, ישראליות וזרות. את ההכשרה ביצעו באור יהודה, והם ממשיכים להגיע לשם לצורך ימי רענון והשתלמויות, שבמהלכם הם עובדים במכירות יחד עם העובדים הישראלים.

 

"גמרתי ללמוד וחיפשתי עבודה", מספר הלוואני (24), "נכנסתי לאתר מקומי של עבודות וגיליתי ש-TeQual מחפשים אנשי שירות לקוחות. אני עובד שם כבר שלושה חודשים, ומאוד מרוצה".

 

ידעת שתעבוד בחברה ישראלית?

 

ידעתי שבבילון היא חברה גלובלית שהמשרדים שלה נמצאים בתל-אביב ושאני אבוא ללמוד את העבודה בישראל. גרתי בעבר במזרח ירושלים והייתי בישראל הרבה פעמים. יש לי חברים ישראלים ואני אוהב לבוא לכאן".

 

בבל באור יהודה: מכירות, דאחקות ומוסיקה אלקטרונית

בחלל הפתוח של מוקד המכירות באור יהודה, שפועל 24 שעות ביממה, יושבים כ-30 עובדים, רובם הגדול גברים צעירים. בבילון - "בבל" באנגלית - קרוייה על שם הבלגן שהתחולל בבבל המקראית, כשאלוהים החליט לבלבל את בני האדם ופיצל את התקשורת האנושית לשפות שונות כדי להפסיק את בניית מגדל בבל. ואכן, במוקד נשמע בליל שפות שונות ומשונות שהערבית היא רק אחת מהן, על רקע מוסיקה אלקטרונית מזרחית באנגלית, ספרדית וערבית.

 

האורחים מרמאללה, שבאו להשתלמות באור יהודה, לבושים, מתנהגים ונראים דומים להפליא לישראלים. האווירה במוקד פתוחה ולא פורמלית, מריצים בדיחות, נוצרות חברויות, והלוואני, כמו חבריו, הופך עד מהרה לאחד מהחבר'ה. "יש כאן שיתוף אינטרסים", אומרת בן זקן. "הם רוצים לעבוד ולהרוויח, ואנחנו רוצים שהם ימכרו כמה שיותר, לכן חשוב לנו לתת להם הרגשה טובה". 

 

אבל ה"שלום הכלכלי" הזה הוא בעירבון מוגבל. שלושת חבריו של הלוואני אינם מוכנים שנפרסם את שמם ותמונתם: האפשרות שמישהו בבית יראה את תמונתם בתל-אביב מחרידה אותם. הלוואני מוכן להתראיין, אבל הנהלת החברה דורשת שיצטלם כשגבו למצלמה. אנחנו לא רוצים שירצחו אותו, מסביר לנו גורם בחברה.

 

נראה כי האורחים מבינים עברית, אבל מוכנים לדבר רק באנגלית: חשוב להם להדגיש כי הם זרים, לא מקומיים. ברגע שהם יוצאים מהחדר, מתחילות התלחששויות. "הייתי מעדיפה שלא יהיו כאן עובדים מהשטחים אבל בשביל להוציא כסף מערבים, שווה לספוג אותם", אומרת אחת העובדות.

 

"תעזבו פוליטיקה. באנו לעשות כסף"

חברת TeQual היא יוזמה משותפת של ארבעה אנשי עסקים: המנהל הפלסטיני מוראד טהבוב, והבעלים, אבי קורפס ואנדרס קוקווקא הישראלים ובשאר מסרי הפלסטיני.

 

מסרי, מיליונר מרמאללה שגורש מהארץ בשל השתתפותו באינתיפאדה הראשונה וחי בארצות הברית, הוא אחד היזמים הגדולים ברשות הפסלטינית, ומעורב גם בהקמת העיר הפלסטינית החדשה רואבי בשומרון.

 

מסרי עלה לאחרונה לכותרות בישראל, כשניסה לרכוש שטח בשכונת ג'בל מוכבר בדרום ירושלים, כדי לבנות בו בתים לפלסטינים ולבלום את התרחבות השכונה היהודית הסמוכה, נוף ציון - שנכשלה כשרמי לוי הישראלי רכש את השטח.

 

אבל בשיחה עם היזמים הם מעדיפים לדבר במונחים עסקיים. "עזוב אותי מפוליטיקה", אומר קוקווקא, "אנחנו כאן בשביל לעשות כסף. בבילון שוכרת אותנו כי זה מוריד לה עלויות ולנו, כחברה עסקית, משתלם לעבוד אתה".

 

מיקור חוץ מהסוג שאתה עושה לוקח עבודה מישראלים - במקרה הזה, ערבים ישראלים, ומעבירה אותה לזרים - במקרה הזה פלסטינים. זה בסדר בעיניך?

 

"כן, לגמרי. כמו שהרבה חברות אחרות מעבירות עבודה מישראלים לאנשים במקומות אחרים. ככה זה עובד היום. הרבה חברות היי-טק ישראליות מעבירות עבודה למזרח אירופה, בגלל עלות העבודה הנמוכה שם, האיכות הגבוהה של כוח האדם והקירבה הגיאוגרפית והתרבותית. אלה שרוצים לעבוד במאסות גדולות מעבירים עבודה להודו ולסין. לבבילון מתאים להעביר עבודה ברמאללה בגלל הצורך למכור בעולם הערבי באמצעות מוכרים ערבים שאין להם מבטא ומנטליות של ישראלים".

 

אנשי עסקים ערבים אומרים שבמדינות המפרץ הפרסי לא אוהבים לעבוד עם פלסטינים, ומעדיפים על פניהם יהודים.

 

"אנחנו לא מוכרים רק במפרץ הפרסי. שמעתי טענות על כך שלערבים בחו"ל יש דיעות קדומות נגד פלסטינים, אבל כנראה שהמציאות בשטח היא אחרת".

 

פרוייקטים כאלה יוצרים אווירה טובה בין פלסטינים לישראלים. זאת המטרה שלכם? אתם מקדמים "שלום כלכלי"?

 

"אנחנו חברה עסקית שעושה ביזנס. ברור שיש לנו אידיאולוגיה, לכל אחד יש מניעים אידיאולוגיים למה שהוא עושה, אבל אנחנו בחרנו לממש את הרעיונות שלנו באמצעים עסקיים. יש כל מיני עמותות כאלה ואחרות שמנסות לקדם שיתוף פעולה בין ישראלים ופלסטינים ועושות דברים יפים. הבעיה היא שכעמותה אתה תלוי ברצונם הטוב של תורמים, והכסף שלהם תמיד נגמר בסוף, ואתה תלוי בתכתיבים של אחרים, ואילו כחברה עסקית אנחנו עצמאים ועושים מה שאנחנו רוצים.

 

"האם פעילות כזאת מקדמת את השלום? שאלה טובה. לא יודע. אובמה קיבל פרס נובל על כך שניסה לעשות שלום. לפי ההגיון הזה, גם לנו מגיע".

פורסם לראשונה 25/11/2011 08:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בבילון: בליל של שפות למען הכסף
צילום: אמיר לוי
עלי הלוואני במוקד המכירות באור יהודה (מימין): "אוהב לבוא לתל אביב"
צילום: אמיר לוי
מומלצים