כמה עולה "לקנות" ראש ממשלה סורי
עריקתו של ראש ממשלת סוריה, ריאד חיג'אב, מהווה מכה קשה למשטר הסורי. לדברי מקורות ערביים, מדינות ערב והמערב כבר הבינו איך להפיל את אסד, ומאז "משכנעים" את בכירי המשטר לערוק ביחד. ומי אחראי על המשימה? הקופה הקטנה של קטאר
עריקתו של ראש ממשלת סוריה, ריאד חיג'אב, מהווה מכה קשה עבור משטר אסד . מאז בריחתו לחו"ל של ידידו לשעבר של הנשיא, גנרל מנאף טלאס, דומה כי קצב העריקות ובכירותן הולך וגובר - משגרירים ועד לראש הממשלה.
לכתבות נוספות במדור הירוקים של השכן
- הסיוט של טורקיה מתממש בסוריה
- הכל כסף: למה אסד נלחם על העיר חלב?
- משפחת סימפסון ואפיית פיצות. יום בחיי צעיר סורי
מקורות ערביים טוענים כי התרבות העריקות בשורות הדיפלומטים והפוליטיים אינה מקרית.
לדבריהם, מדינות ערב והמערב הבינו לפני מספר חודשים כי "שכנוע" בכירי המשטר הסורי לערוק ביחד, עם האפקט של עריקת הקצינים הבכירים, יהווה עוד מסמר בארון המתים של המשטר - שעד לפני מספר חודשים ראה רק פקידים זוטרים שעורקים.
לפי המקורות הללו, "משימת השכנוע" הוטלה על קטאר, או ליתר דיוק ל"קופה הקטנה" של המשפחה השלטת בקטאר.
היעד הראשון שסומן לעריקה היה שגריר סוריה באו"ם, בשאר ג'עפרי, שקיבל הצעות מפתות להודיע על עריקתו תמורת מיליוני דולרים. ג'עפרי סירב, ומאז הוא ובני משפחתו הפכו יעד להתקפות התקשורת (אלערבייה ואלג'זירה) - כך הוא עצמו העיד ביום שישי שעבר בעת נאומו האחרון בעצרת האו"ם.
"כל השגרירים הם מושחתים"
לפני מספר חודשים דווח באתר חדשות ירדני כי שר החוץ הסורי, וליד מועלם, קיבל הצעה מראש ממשלת קטאר להודיע על עריקה תמורת סכום של 100 מיליון דולר (בהמשך נופח הסכום ל-150 מיליון דולר); וכן תמורת מקלט מדיני בקטאר כאורח האמיר הקטארי באחד מארמונות הפאר שלו.
לפי הדיווח, הקטארים החליטו לעשות מאמץ מיוחד לשכנע את מועלם לערוק, מאחר שהוא היה חבר הממשלה היחיד שאינו חבר הנהגת מפלגת הבעת'. לפי הדיווחים, מועלם דחה את ההצעה הנדיבה והקטארים המשיכו ליעד הבא, שהוא ככל הנראה ראש הממשלה הנוכחי.
מובן כי למשטר הסורי נוח להציג את העורקים הבכירים כ"בוגדים" ו"רודפי בצע", אך גם בקרב האופוזיציה הסורית (המפולגת למדי) ניתן לשמוע קולות שאינם מתלהבים מהעורקים הבכירים.
באחד מאתרי האינטרנט של האופוזיציה, הנקרא "כולנו שותפים", נמתחה באחרונה ביקורת על התופעה של "שימון" הבכירים כדי שיערקו. "המהפכה חשפה כי כל השגרירים והמשלחות הדיפלומטיות הם מושחתים, מקבלי שכר ומתנות במיליוני דולרים על חשבון העם הסורי, ולכן טבעי כי לא יערקו בקלות - מאחר שהם יתקשו להמשיך בגניבה הזו ובשחיתות במדינה דמוקרטית", כתב האופוזיציונר תורכי ג'סר.
"כל נושאי התפקיד במדינה, החל מסגני הנשיא, השרים וכלה בפקידים הזוטרים ביותר, גנבו במשך 40 שנה מיליוני לירות ודולרים על חשבון פת לחמו של הסורי הפשוט - ולכן מדוע יערקו בקלות?", נכתב במאמר.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il