"התמ"ת סילף נתונים כדי להשיג עוד תקציב"
באוצר רגועים מהירידה באבטלה בחודש יולי אך זועמים על "מרגיז אותנו שגורמים שונים ניסו להכניס את המשק להיסטריה והטעו את כולם במכוון", אמר גורם בכיר במשרד ל-ynet. "אלו מעשים שעלולים להשפיע על מצב הרוח במשק ולגרום לפגיעה ממשית במצב הכלכלי. האמירות של גורמים בתמ"ת היו לא אחראיות"
נתוני התעסוקה הפכו לזירת מאבק מלוכלכת בין משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה לבין משרד האוצר. גורם בכיר באוצר אמר ל-ynet בעקבות פרסום הנתונים כי האבטלה ירדה בחודש יולי ב-0.6%, כי משרד התמ"ת והשר העומד בראשו עשו מניפולציה לנתוני המפוטרים כדי להפעיל לחץ שיניב עבורם תוספות לתקציב.
- במבוגרים באבטלה: "אחרי גיל 40 אתה לא מעניין"
- תואר יש, עבודה אין: "האבטלה מסרטנת"
- הלמ"ס: ירידה של 7.5% בביקוש לעובדים ביולי
- במשרד התמ"ת נערכים לזינוק באבטלה ל-9%
"מרגיז אותנו שגורמים שונים ניסו להכניס את המשק להיסטריה והטעו את כולם במכוון", אמר הגורם. "אלו מעשים שעלולים להשפיע על מצב הרוח במשק ולגרום לפגיעה ממשית במצב הכלכלי. האמירות של גורמים במשרד התמ"ת כי יש גל פיטורים וכי הם מצפים לעלייה של שיעור האבטלה היו לא אחראיות".
עם זאת, ציין הגורם כי במשרד האוצר לא מתבשמים מריחם של נתוני האבטלה המשופרים בחודש יולי. לדבריו, הנתונים מרגיעים בעיקר בהחשב בכך שישנו שיפור בכל הפרמטרים (אבטלה, שיעור המעסקים, מספר המועסקים ומספר המשרות המלאות).
עם זאת, ישנה עדיין האטה מסוימת במשק ובאוצר מתכוונים להיאבק על כך שמשרדי הממשלה יקצצו סכום 14 מיליארד שקל בתקציבם, כדי שהתוספות במיועדות לתקציב 2013 יוכלו להתקבל. בין התוספות הללו מצויות השקעות אדירות בכבישים ומסילות רכבת, תוספות שכר למורים ולרופאים ותקציבי מחקר ופיתוח.
אותו גורם ציין, כי עמדת האוצר היא שהתוספות הללו הן המפתח של ממשלת ישראל להתמודדות עם ההאטה במשק ורק קיצוץ בתקציבים אחרים יוכל לאפשר אותן.
אלפים פוטרו - שיעור האבטלה ירד
העימות בין המשרדים החל לפני כשבועיים, לאחר ששירות התעסוקה דיווח כי בחודש יולי פוטרו כ-16 אלף ישראלים, שיעור שיא שלא נרשם כמותו מאז יולי 2009, אז סבל המשק מהאטה בשל המשבר הפיננסי בארה"ב.
בעקבות נתוני שירות התעסוקה, החל עיסוק מוגבר בשאלה האם האבטלה בישראל התגברה. במהלך הדיון אף דיווח משרד התמ"ת כי הוא נערך לתרחיש שבו שיעור האבטלה יזנק ל-9%.
בשבוע שעבר התייחס שר האוצר, יובל שטייניץ, לנתונים ואמר כי "אני לא מכיר שום נתוני אבטלה חדשים, אנחנו לא מסתכלים על חודש לחודש, אנו מסתכלים על המכלול - ובשלוש השנים האחרונות יצרנו 330 אלף מקומות עבודה, וזה מציב את ישראל במקום הראשון בייצור מקומות עבודה לאדם, יותר מכל מדינה מערבית אחרת בשלוש השנים האחרונות".
שטייניץ הוסיף כי "נעשה הכול כדי לייצר יותר מקומות עבודה ולהוביל בצמיחה הגבוהה ביותר ובשיעור הגבוה ביותר של ייצור מקומות עבודה חדשים בעולם המערבי". דבריו של שר האוצר עוררו ביקורת רבה בקרב שרים אחרים.
בדיון שנערך בנושא במליאת הכנסת אתמול, אמר שר התמ"ת, שלום שמחון, בתגובה לדברים כי "יכול להיות שיש מישהו ש-6,000 מובטלים חדשים זה לא מספר שהוא סופר - אני סופר כל בן אדם. אני חושב שאמירה של אדם כזה או אחר, לא משנה באיזה תפקיד הוא נושא, כאילו אין אבטלה ואין מפוטרים - לא רק שהיא אמירה לא אחראית, היא גם פוגעת ב-6,000 בני אדם".
ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "שירות התעסוקה סופר מובטלים על פי הגדרת חוק ביטוח לאומי ועוסק בסך מספר המובטלים המתייצבים ורשומים בלשכות השרות, בעוד שהלמ"ס סופר בלתי מועסקים, אשר הינה הגדרה אחרת לחלוטין ועוסק במספרם היחסי מסך כח העבודה. אלו הנתונים אליהם התייחס שר התמ"ת. בתשובתו אתמול במליאת הכנסת אמר השר כי מבחינה היסטורית מצבו של שוק העבודה טוב אך יש להיערך לכל תחזית בהתאם למצב בשווקי העולם. האוצר הוא שהציג תחזית צמיחה קודרת".
משירות התעסוקה נמסר בתגובה: "שירות התעסוקה מפרסם נתון מובטלים על פי מספר דורשי עבודה הבאים בשעריו ואשר צברו ימי אבטלה בהתאם לחוק הביטוח הלאומי וחוק שירות התעסוקה. שירות התעסוקה מפרסם את נתונים מוחלטים ולא את שיעור המובטלים מתוך כוח העבודה.
"להבדיל מנתוני שירות התעסוקה, המבוססים על רשומות ומספרי תעודות זהות, הלמ"ס מבססת את פרסומה על מדגם ומתייחסת להגדרה שונה מהגדרת מובטל בשירות התעסוקה. הגדרת הלמ"ס מבוססת על הצהרת הנדגם כי לא עבד כלל (אפילו לא שעה אחת) וחיפש עבודה באופן פעיל בארבעת השבועות האחרונים".