אחות חושפת תלוש: "אין חיים"; בקשה לצווי מניעה
"כדי לקבל משכורת נורמלית אחות צריכה לעבוד כל שבת, בחגים, ובלילות", סיפרה אחות אחראית ברמב"ם בעת נטישת המחלקות. משרד הבריאות והאוצר הגישו בקשה דחופה למתן צווי מניעה: "כאשר נדרשת הממשלה היוצאת לנהל מו"מ בנוגע לדרישת שכר כה משמעותית, חובת האיפוק מהווה שיקול מכריע"
עם משכורת של אחות "לא רק שאי אפשר לסגור את החודש, אי אפשר אפילו לפתוח אותו. כדי שאחות תקבל משכורת נורמלית היא צריכה לעבוד את כל השבתות בחודש, חגים, ולילות. בשורה התחתונה אין לה בכלל חיים". כך סיפרה ל-ynet אסתי סבח, אחות אחראית במחלקה פנימית ד' בבית החולים רמב"ם בחיפה. הבוקר (יום ג') היא הצטרפה לאחיות שנטשו את המחלקות במקום. כך עשו גם עמיתיה בבתי החולים ברחבי הארץ, כחלק מהחרפת העיצומים שהחלו לפני תשעה ימים.
זמן קצר לאחר מכן הגישה פרקליטות מחוז תל אביב לבית הדין האזורי לעבודה בעיר בקשה דחופה למתן צווי מניעה לאחיות, וביקשה הפרקליטות לקבוע מועד דיון דחוף בבקשה. הפרקליטות מייצגת בבית הדין את מדינת ישראל: משרד הבריאות והממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר. לטענתם, "בעת שעומדים בתוקפם הסכמים קיבוציים בין הצדדים מחוייבת המשיבה לשקט תעשייתי".
כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
"הממשלה היוצאת מחויבת בזהירות באיפוק ובריסון בהפעלת סמכויותיה לגבי כל אותם עניינים שאין כורח ודחיפות מיוחדת לפעול בהם בתקופת מעבר", טענו בבקשה להוצאת הצווים, ואף ציטטו מדברי היועץ המשפטי לממשלה בעניין. עוד טענו, כי "מדובר בדרישה להטבות שכר מרחיקות לכת בעלות השלכות רוחב משמעותיות, אשר ככל שיבשילו לכדי חתימה על הסכם קיבוצי תהיינה להן השלכות בלתי הפיכות. לפיכך, כאשר נדרשת הממשלה היוצאת לניהול מו"מ בנוגע לדרישה כזו עם ארגון עובדים, תוך הפעלת לחץ השביתה ערב הבחירות, חובת איפוק זו מהווה שיקול מכריע אשר יכול ויהיה נימוק של ממש לעניין המועד הראוי לחתימה על הסכם קיבוצי".
במקביל שיגר ועד עובדי קופת חולים כללית איום הצטרפות לשביתת האחיות. פרוספר בן חמו, יו"ר הוועד, הסביר: "אם האוצר ימשיך להקשות את עמדותיו כלפי האחיות, ארגון עובדי הקופה יצטרף למאבק האחיות עד שיוכרע העניין". הוא יצא נגד האוצר ש"מספר סיפורים על זה שאחות מקבלת 28 אלף שקל. אם אכן כך היה המצב, לא הייתה בכלל שביתה. מאחר שאנו מכירים את האוצר, הזלזול וההדלפות, איננו יכולים לעמוד מהצד ולתת להתעללות מצד האוצר להמשיך בעוד האחיות קורסות תחת הנטל".
23 שנות ותק, נטו של 7,000 שקל
ציפי מאיר עובדת כאחות 23 שנים, וכיום היא אחות בחדר הניתוח באיכילוב. לדבריה, היא "עובדת משמרות ונמצאת בכוננויות, אבל בסוף החודש אני מגיעה למשכורת של 7,000 שקל נטו. כך שמה שהאוצר פרסם לא ריאלי בכלל". מנכ"ל הסתדרות האחיות, אורי פליישמן, הודיע כי המשא ומתן עם נציגי משרד האוצר יתחדש בצהריים, אך במקביל אמור לבקש האוצר צווי מניעה כדי לחייב את האחיות לעבוד. "אני מקווה שהאוצר יתעשת והגיע הזמן שנתניהו יתערב", אמר בכנס בבית החולים איכילוב בתל אביב.
סבח, אם לחמישה מטבעון, סיפרה כי "בתור אחות אחראית הדבר שהכי כואב לי הוא החולה במסדרון. לא רק שהוא סובל, אלא שהאחיות צריכות גם לטפל במספר חולים גדול בהרבה מהרגיל. אחיות בכירות לא מעוניינות יותר להגיע למחלקות הפנימיות. הרי במשכורות כאלה הן מעדיפות ללכת להיות אחיות בקהילה או במחלקות קלות יותר. זה פשוט עצוב".
לאחר אסיפת ההסברה יצאו האחים להפגין בכניסה לחדר המיון של בית החולים רמב"ם בקריאות "העם דורש עוד אחות ולא פחות", תוך שירת "על הנסים ועל הנפלאות אשר חוללו האחיות".
כולם מדברים על שכר, צריך לדבר על עומס
גם בבית החולים מאיר נטשו האחיות את משמרתן. אלן שראל מהמחלקה הפנימית בבית החולים, סיפרה על עבודתה במקצוע במשך 20 השנים האחרונות. "כולם מדברים על שכר אבל צריך לראות גם את העומס בעבודה. בכל מחלקה פנימית יש בין 40 ל-50 חולים, כשארבע אחיות מטפלות בהם. אנחנו קורסות. איזה שירות אפשר לתת להם"? היא העידה כי העומס נותן אותותיו גם בשעות שלאחר העבודה: "גם בבית העבודה לא מפסיקה להטריד את מנוחתנו, עם מחשבות על החולים ואם עשינו הכול בסדר. האחריות כבדה".
שראל ביקשה: "תנו לנו תנאים פיזיים הולמים. אני בחרתי להיות אחות, לפני כן הייתי פקידה בבנק, כל הזמן ישבתי והרווחתי המון. אבל מיוזמתי קמתי והלכתי ללמוד להיות אחות. עכשיו הבת שלי מרוויחה יותר ממני, כבר בחודש הראשון לעבודתה בהיי-טק היא קיבלה משכורת של 8,500 שקל, יותר מאמא שלה".
היא אף סיפרה על מקבילותיה בחו"ל: "חברה שלמדה איתי בארץ ועובדת בארצות הברית מרוויחה פי 6 ממני, בעוד שאין לה תואר ראשון ולי יש תואר שני. אחיות עוזבות לחו"ל, וכך גם רופאים, כי אין מה לעשות - צריך בסוף ללכת למכולת".
ללמוד מנערי האוצר איך לקבל שכר ראוי
שאול זכאי, יו"ר ועד האחיות בבית החולים איכילוב, אמר בכנס שנערך בבית החולים: "אתמול במו"מ היו אחיזת עיניים ועזות מצח מצד האוצר. הם הציעו לנו 425 שקלים בפריסה ארבע שנתית, ואמרו שזה הרבה ושזה מכובד. המצב הכלכלי של המשק רע - אז הם רצו לתת תוספות הזויות שאף אחד לא יראה בתלוש.
"מי כמוכן יודע שאי אפשר להשיג אחיות כמו פעם, אבל יש לנו חובה מוסרית לדאוג שאנשים טובים יבואו למקצוע הזה. אוכלוסיית המדינה גדלה. הוסיפו מיטות בלי להוסיף אחיות. אבל מי שנותנות טיפול מקצועי הן רק האחיות, לא כוחות עזר. איפה אנחנו עומדים היום כשאנחנו מתפשרים? הגענו למצב שבו אנחנו מקבלים כוחות עזר במקום אחיות".
שביתת האחיות - עדכונים נוספים בחדשות ynet:
האחיות מחריפות המאבק: ניצלו המסירות שלנו
האחיות נעלבו: הממונה על השכר לא בא לפגישה
הוא תקף את התנהלות האוצר כשחשף תלושי שכר של אחיות שכביכול מרוויחות סכומים נאים: "הם הביאו תלושים של אחיות בדרגה 17. כשכל האחיות יקבלו תלושים כאלו, אנחנו נתרום לביבי 10% כדי שהטייקונים ירוויחו יותר כסף. הרי בכל בית חולים יש אחיות בודדות כאלו, הן לא סתם מנכ"ליות. שיראו את תלושי השכר של פקידי האוצר". הוא הדגיש עוד: "אני מפרגן להם, אין לי שום עין צרה, אבל גם לנו מגיע. אנחנו צריכים ללמוד מהם איך לקבל".
תמי זמיר, אחות בעלת ותק של 32 שנים, מנהלת חטיבה סיעודית באיכילוב, הצטרפה לדברים ואמרה כי בעלות השכר הגבוה מקרב האחיות הן מיעוט שלא מעיד על הכלל. "באיכילוב יש 10 או 11 כאלה, וזה אחרי שהן עבדו משהו כמו 60 או 70 שעות נוספות. היא לא הייתה בבית, היא נשחקה". לדבריה, אם הייתה מרוויחה כך "אני מוכנה לתת להם 20 אחוז ממשכורת כזאת. אני רק רוצה לתת טיפול הולם לחולים. אם האחיות הצעירות תקבלנה משכורות כמו זו שהראו - נמלא את התקנים ולא ישמעו מאיתנו יותר".
מקנא באנשים שעובדים רק בבוקר
זמיר אמרה כיצד נערכה להצעת הפשרה של האוצר: "דיברתי עם הבן שלי, אמרתי לו שדמי הכיס שלו יהיו 20 שקל לחודש, כי האוצר מעלה את השכר ב-430 שקל בארבע שנים. אני בוכה בלבי, כי כאחיות אנחנו יוצאות למאבק בצורה הוגנת. אז לבוא ולהגיד שאין תקציב? אנחנו רואים שכשצריך וכשחשוב יש כל מיני סעיפים שמאפשרים גמישות".
האח נור פאדול שעובד 11 שעות ביום כדי שמשכורתו תגיע לסכומים גבוהים יותר מזו שמציעים לו תמורת שעות עבודה של משמרות בוקר בלבד, סיפר גם הוא ש"תמורת שבע משמרות בשבוע, 50 ומשהו שעות, אני יכול להגיע ל-8 נטו. אני מקנא באנשים שעובדים רק בבוקר וזוכים למשכורת נורמלית".
עוד סיפר: "זאת עבודה מאוד קשה. כשאתה מטפל בחולה אתה לא יכול לצאת אפילו לקפה. אם חס וחלילה קורה לחולה משהו, זה באחריותך. זו עבודת קודש להיות צמוד אליו עד שהוא מתייצב. אבל ברגע שאתה נשחק, אין צוותים. בגלל זה דרשנו יותר תקנים".
זכאי העיד על עצמו כי הוא עובד 30 שנה כאח. "אנחנו לא עושים נטישה למטרת נטישה. אני יודע שאתם לא נהנים מזה, אבל האקט החריף הזה חייב להתבצע", דרבן את העובדים. הוא אף גלש לאיומים ישירים יותר כשביקש לשמור על כללי השביתה: "אתם תישמעו להוראות הארגון. מי שלא רוצה להיות פעיל, שיעמוד בצד ולא יפריע. מי שיפריע - תהיה לו בעיה אישית איתי". עוד הורה: "אם אני אומר - המרפאה הזאת סגורה - אני לא צריך ללכת לשם ולראות אחיות מתחבאות. תישמעו להוראות, אחרת תישארו עם השכר העלוב הזה".