מרעילים לכם את המים: הנזקים שעושה הפלואור
בעולם כבר מזמן הפסיקו להפליר את המים באופן גורף, אבל רק בישראל מתעקשות הרשויות להמשיך בהפלרה, וזאת למרות שמחקרים רבים מוכיחים שריכוזים גבוהים של פלואור פוגעים בעצמות ובשיניים ואף עשויים לגרום לסרטן ובעיות אחרות. כתבת ערוץ 1 קטי דור יצאה לחקור את הנושא וחזרה עם מסקנות מבהילות
המים בישראל עוברים הפלרה (הכנסת פלואור) מאז שנות ה-80. ריכוז הפלואור נמוך, כ-1 מיליגרם לליטר מים, ותפקידו למנוע עששת השיניים, במיוחד בקרב ילדים. אבל אם נדמה לכם שמדובר רק במי השתייה ושאפשר להימנע מהפלואור, אתם טועים.
לרבות המכון הלאומי בצ'כיה, חוקרים משבדיה, הולנד, איטליה, צרפת, גרמניה וארצות סקנדינביה - וכן מחקרים שנעשו על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) שמראים על ירידה של 20% ברמת העששת בשנה האחרונה ובלי קשר להפלרה. "למעשה", אומרת דור, "המילה האחרונה היום בהגנה על הפה היא הקלציום".
ישראל היא מהמובילות בעולם בתחום המים המושבים, תהליך בו מי ביוב עוברים טיהור ומועברים להשקיית אדמות גידולים. כלומר, הירקות והפירות שאנחנו אוכלים מקבלים גם הם מנת פלואור מהמים. גם הפסטה שאתם מבשלים במים מהברז מקבלים מנת פלואור, כנ"ל לגבי הקפה והתה שאתם שותים, אפילו אם מילאתם את הקומקום מהמים שעברו דרך פילטר - הוא לא מסנן את הפלואור מהמים. כך שבסופו של יום, אנחנו לא מודעים לכמויות הפלואור שאנו צורכים.
עוד כתבות בנושא הפלואור:
למעשה, אפשר וצריך לומר שאנחנו לא מודעים לכמויות הפלואור שאנו צורכים, וכיום, אחרי מחקרים רבים שנעשו, ידוע שריכוזים גבוהים של פלואור פוגעים בעצמות ובשיניים. יש אף טענות שטרם הוכחו לגבי פגיעה בהתפתחות השכלית, בבלוטת התריס ואפילו סרטן.
המחלוקת סביב הפלרת המים בישראל קיימת שנים רבות, אולם משרד הבריאות, למרות המחאה, הוועדות והמחקרים, מעדיף להמשיך את הפלרת מים בישראל. ביום שישי הקרוב (5.4) תשודר בתכנית "יומן עם איילה חסון" (ערוץ 1, 19:52), כתבת תחקיר מקיפה של קטי דור שבדקה את הנושא מהצד המדעי שלו.
"בחרתי שלא לקחת צד בנושא", מספרת דור ל-ynet, "במקום להקשיב לאלה שמטיפים בעד ולאלה שמטיפים נגד, בחרתי את הכיוון המדעי". כך' במשך מספר שבועות תישאלה עשרות מומחים והידורולוגים (מדענים העוסקים במים שאינם באוקיינוסים) בארץ ובעולם. עד מהרה התברר לה שמדובר במחלוקת מדעית שמסעירה את העולם כולו.
הפלואור הוא חומצה פלורו-סיליצית, תוצר לוואי של תעשיית הפוספטים. כשמוסיפים את החומר למים, הוא הופך לפלואור. מחוץ למים מדובר בחומר מסוכן, לכן חייבת להישאל השאלה - מהי השפעתו לאורך זמן?
הפלואור אמור להגן על השיניים מעששת, אבל הסיבות הללו שייכות לתקופה של לפני 40-50 שנים, כשנמצא שילדים משכבות סוציו-אקונומיות נמוכות סובלים יותר מעששת. "אבל היום", אומרת דור, "אנחנו לא חיים במציאות של אז, והילדים של היום הם לא הילדים של פעם. היום, ילדים מקבלים הרצאות מרופאי שיניים ושינניות כשהם עוד בגן. מחדירים בהם את המודעות מגיל צעיר ואם תגידי לילד קטן שהוא לא חייב לצחצח שיניים לפני השינה, הוא יקים קול צעקה ויגיד שהוא חייב".
מדינות אירופה הפסיקו את הפלרת המים כבר לפני 20 שנים, משום שמחקרים הראו שניתן לתת לילדים פלואור בטיפות החל מגיל מסוים, כמובן ללא חובה, ואין צורך להכניס את החומר למים. כיום באירופה, רק אירלנד מפלירה את המים, אולם בכמויות פחותות מבישראל, כשאצלנו מדובר בחובה. בארה"ב, ישנם מקומות בהם מפלירים, אולם אין חובה לעשות זאת.
בישראל הוקמו על ידי משרד הבריאות מספר ועדות שמטרתן היתה לבדוק האם יש להמשיך או להפסיק את הפלרת המים בישראל. לפני כ-10 שנים ישב באחת הוועדות ג פרופ' אשר ברנר מאונ' בן-גוריון (דור ראיינה אותו ואת ד"ר דרור אבישר מאונ' ת"א בתחקיר), שהצביע יחד עם חברי הוועדה נגד הפלרת המים, לאחר שלמדו את הנושא ממחקרים שונים. משרד הבריאות בחר שלא לקבל את ההצבעה ולהמשיך בהפלרה.
העמדה של משרד הבריאות נובעת מסקרים שביצע המשרד בעצמו, אלו מראים שבכל המקומות שיש הפלרה רמת העששת ירדה באחוזים עצומים. אל מול זה, מציגה דור סקרים וראיונות עם מומחים מכל העולם -
מה יש במים שלנו?
שרת הבריאות החדשה: אשקול ביטול הפלואור במים
עמיר בן-דוד, ידיעות אחרונות
האם שרת הבריאות החדשה יעל גרמן תבטל את ההחלטה להפלרת מי השתייה בישראל? גרמן, שהתנגדה גם בתור ראש עיריית הרצליה להפלרה, הודיעה כי מיד אחרי החג יתקיים דיון בנושא. "כולם יודעים ומכירים את עמדתי", הדגישה
אין ספק שמדובר בנושא שמסעיר את כל העולם, אומרת דור, השאלה הנשאלת היא מדוע משרד הבריאות לא עוצר לרגע ובודק את עצמו, הרי מחקרים מראים שיש נזקים לעצמות ולשיניים בריכוזים גבוהים. אולי הפתרונות יגיעו משרת הבריאות החדשה, יעל גרמן. התחקיר של דור אמנם התחיל בזמן המגעים הקואליציוניים, וכשגרמן התמנתה לשרת הבריאות, כבר הסתיים, אבל השרה מכירה ומודעת לתחקיר, ואף הודיעה לאחרונה שתשקול את המשך הפלת המים בישראל (ראו מסגרת). כל שנותר הוא לקוות שישראל תתקדם יחד עם העולם.
החומר הצהוב על הרצפה הוא חומצה פלורו-סיליצית
צילום: ערוץ 1
כמה פלואור יש במים שלכם?
צילום: ערוץ 1
מומלצים