מלחמת טילים: פטריוט נגד הסקאד הקוריאני
שני עשורים אחרי, עלולים כוכבי מלחמת המפרץ הראשונה להתמודד שוב - הפעם בשמי מזרח אסיה. הטיל בעל הטווח הארוך ביותר בארסנל הצפון-קוריאני מאיים גם על אלסקה, מהי ההגנה התלת-שכבתית שמציבים מולו האמריקנים?
בסוף השבוע ניסו האמריקנים לפוגג מעט את המתיחות, וגם קים ג'ונג און לא יצא בהצהרות מתריסות חדשות - אבל החשש מעימות בחצי האי הקוריאני עדיין קיים. לאחר שצפון קוריאה הכריזה על "מצב מלחמה" מול הדרום, הודיעה על פתיחה מחדש של הכור הגרעיני ואיימה על ארצות הברית בתקיפה גרעינית, האמריקנים לא יכולים להישאר אדישים.
המתיחות בחצי האי הקוריאני, כותרות אחרונות
המשבר הצפון-קוריאני: ארה"ב דחתה ניסוי טילים
עוד התגרות: צפון קוריאה הגבירה ייצור ארטילריה
"ארה"ב מזהה שינוי במדיניות סין כלפי צפון קוריאה"צפון קוריאה לשגרירויות זרות: בחנו אפשרות להתפנות
ארה"ב: לא נופתע אם צפון קוריאה תעשה ניסוי טילים
בינתיים, רמטכ"ל צבא דרום קוריאה דחה את ביקורו המתוכנן לוושינגטון בעוד כשבועיים, בשל המתיחות הגוברת עם השכנה מצפון. האמריקנים מצידם דחו ניסוי בטיל בליסטי ארוך טווח, שתוכנן להיערך בשבוע הבא בקליפורניה, עקב החשש שהניסוי יתפרש באופן שגוי ויוביל להסלמה מול פיונגיאנג. גם נשיא סין מנסה להרגיע ואמר כי בייג'ינג תמלא תפקיד חשוב בצינון המתיחות באזור. "אף מדינה לא רשאית לערער את השלום בעולם", אמר הנשיא, שי ג'ינגפינג.
נודונג - 1000 ק"מ
לעיראק יש את הסקאד, לאיראן את השיהאב, לצפון קוריאה היה בתחילה רק את הנודונג – וכולם זה למעשה כמעט אותו טיל. צפון קוריאה פיתחה את הטיל הבליסטי למרחק 1,000 ק"מ על בסיס ה-SS-1 הסובייטי, גרסה מוקדמת של הסקאד שהפך לשם בית בישראל במהלך מלחמת המפרץ הראשונה. הטווח שלו גדול יותר משל הסקאדים השונים, אבל הוא עוד פחות מדויק מהם. כמה טילי נודונג שוגרו במהלך ניסוי ב-2006. יפן וכמובן השכנה דרום קוריאה הן בתוך טווח הנודונג.
טיפודונג 1 - 2,200 ק"מ
טיל בליסטי לטווח בינוני, שגם הוא מתבסס על הסקאד. להבדיל מהנודונג (והסקאד) הוא טיל תלת-שלבי, הראשון מסוג זה שיוצר על ידי פיונגיאנג. ב-1998 הוא שימש לשיגור לוויין, אך אותו שיגור כשל. בארצות הברית העריכו בעבר כי טיל זה אינו טיל קרקע-קרקע, אלא רק פלטפורמה לבניית טיל בעל טווח ארוך יותר.
מוסודאן - 4,000 ק"מ
הטיל שנחשף במצעד צבאי ב-2010 הוזכר גם במשבר הנוכחי. הרודן הצעיר קים ג'ונג און אישר להזיז טילי מוסודאן לחוף המזרחי, הקרוב ביותר ליפן, ולהטעין אותם על משגרים. במערב סבורים כי צעד זה מעיד על כוונות לניסוי קרוב בטיל למרחק 4,000 ק"מ - ולא בכוונה לבצע מתקפה מפתיעה.
באופן תיאורטי, המוסודאן מאיים - פרט לדרום קוריאה ולכל שטחה של יפן – גם על הטריטוריה האמריקנית בגואם שבאוקיינוס השקט. לפי הערכות, בארסנל הצפון-קוריאני בין תריסר ל-200 טילי מוסודאן. לא ברור אם הטיל והטכנולוגיה המשמשת לייצורו הועברו גם לאיראן.
טיפודונג 2 – 6,000 ק"מ
הטיל הבליסטי בעל הטווח הארוך ביותר בארסנל של קים ג'ונג און. בתיאוריה יכול הטיל, שאורכו 40 מטר, לפגוע גם באלסקה. לפי טענות אחרות, הוא אף יכול להגיע למרחק של 9,000 ק"מ ולפגוע בחוף המערבי של ארצות-הברית – אבל לטענות אלו אין אימות. בדצמבר אשתקד שיגרה צפון קוריאה לחלל גרסה של טיפודונג. בניסוי היחיד שערכה בטיל עצמו, ב-2006, נכשל השיגור והטיל התרסק כ-35 שניות אחרי הירי.
איגיס
קו ההגנה הראשון נגד הטילים הצפון-קוריאנים היא מערכת הגנה שמוצבת על ספינות ונמצאת בשימוש של חיל הים האמריקני, וגם של חילות הים היפנים והדרום-קוריאנים. לאמריקנים קרוב ל-100 מערכות אגיס, כמה מהן מוצבות במשחתות ג'ון מקיין ודקאטור, שמפטרלות באוקיינוס השקט, וליד דרום קוריאה. המערכת משמידה טילים בעודם בחלל.
ב-1988 הייתה מעורבת אגיס באסון טיסת 665 של אייר-איראן. ספינת חיל הים האמריקני וינסנס שיגרה טיל מאגיס כי חשבה שזהו מטוס קרב איראני – והפילה מטוס אזרחי. 290 אזרחים נהרגו באותה תקרית מביכה.
THAAD
החלק השני בהגנה האמריקנית התלת-שכבתית: מערכת ההגנה מטילים בליסטיים THAAD תוצב בגואם, בעקבות המתיחות מול פיונגיאנג. המערכת, שכוללת משגר, טילים מיירטים ומכ"ם, אמורה להגן מפני טילים ארוכי טווח - אך לא מטילים בין יבשתיים - והיא משמידה טילים בעת כניסתם המחודשת לאטמוספירה.
פטריוט
הטיל נגד הטילים, שכמעט ולא הצליח ליירט סקאדים במהלך מלחמת המפרץ הראשונה, הוא קו ההגנה האחרון בדרום מזרח אסיה. בדרום קוריאה וביפן הוצבו טילי פטריוט להגנה מפני תקיפה צפון קוריאנית אפשרית, אבל רק אם אגיס ו-THAAD לא יירטו תחילה - ייכנס הפטריוט לפעולה.
למערכת, שביסודה אמורה ליירט בכלל מטוסים, יכולת מוגבלת יחסית נגד טילי קרקע-קרקע. הפטריוט, שנמצא בשירות צבא ארצות הברית מאז 1981 והועבר לצה"ל עשור לאחר מכן, נמכר גם לצבאות של יפן ודרום קוריאה.