האדום אדום הזה: רוטב עגבניות מושלם
מיכל וקסמן נתקעה עם ימבה עגבניות. מה עושים? ניחשתם נכון: רוטב זריז ורב שימושי של עגבניות אפויות, שישמח להצטרף לכדורי בשר, פסטה לזניה ועוד
קורה שהדברים הכי טובים נוצרים לגמרי במקרה, שלא לומר בטעות. לפעמים הקסם קורה בכזו מקריות שלא מתפנים לשים אליו לב.
עוד בערוץ האוכל:
לבן בחלום צחור: 5 מתכוני שבועות טבעוניים
כך קרה שכבר כמה שבועות מתגלגלות לי בין הידיים עגבניות שהבשילו טרם זמנן או נקנו ברגע של חולשה, כשאחיותיהן הוותיקות עדין ממלאות את הקערה במטבח וביחד הן הרבה יותר ממה שאפשר לאכול לפני שיגיעו לפרקן.
אני לא תמיד פנויה לחשוב מה להכין מהן ומה מתחשק בדיוק לאכול. ברגע של היסח דעת מחממת תנור, מפזרת בתבנית, יוצקת שמן זית, זורה מלח ושולחת לצלייה מהירה עד שיתפקעו מרוב חום, יגירו מיציהן האדומים שיסמיכו בלהט התנור ויישלפו ממנו מכווצות מעט ומתוקות פי כמה ממה שהיו לפניו.
בדרך כלל נאכלות הצלויות האלה בתוספת פסטה, קינואה או בורגול או סתם כך בשלולית של טחינה.
הפעם נותרה התבנית מיותמת ולא נאכלה עד יום המחרת, אז סר חינן של העגבניות הצלויות, הן התקררו והתכווצו מעלבון הדחייה ולא נותר בהן כלום מהברק של אתמול עת נשלפו מהבילות מהתנור.
אבל עגבניות ראויות לא זורקים גם אם לא לגמרי בטוחים מה יעודן. כלאחר יד העברתי אותן על מיציהן למעבד המזון, טחנתי ארוכות, העברתי לקופסאות ושלחתי למקפיא, שהוא לפעמים מקלט זמני לכל מה שלא נעים לזרוק ישר לפח.
לא הפעם.
כעבור יומיים נשלפה קופסה ראשונה ורוטב העגבניות המתקתק והקטיפתי, שטעמי הצליה העמיקו והעצימו את צבעו וטעמיו, שימש אותי לבישולן של קציצות קטנות ורכות בליווי שעועית ירוקה, כמו שסבתא עליזה מקפידה להכין בכל פעם שהילדים שלי צפויים לבקר.
עוד באותו שבוע נשלפה קופסה נוספת של רוטב שהוגש בליווי ספגטי ארוך עם הרבה פרמזן מגורר מעל. מאז אני שולחת עוד ועוד תבניות מלאות בעגבניות לתנור וממלאה קופסאות של רוטב חלק ועז טעמים שיישלף על פי צורך בלי שום תכנון מוקדם.
מרוב שימושים שמצאתי לו ובזכות טעמיו העגבניתיים ומרקמו הקטיפתי שהחמיאו כמעט לכל מי שציוותי לו, הפך רוטב העגבניות הצלויות לנוכח ביותר במטבח שלי. הגיע הזמן לתת לכם אותו במתנה, שתיהנו ממנו גם אתם. בטוחה שתשכילו לעשות בו שימוש יצירתי.
רוטב מהיר ורב שימושי מעגבניות צלויות
המרכיבים:
1 ק"ג עגבניות שרי בשלות, אדומות ומתוקות (או יותר אם יש לכם תבנית מספיק גדולה)1/4 כוס שמן זית משובח
מלח ים בנדיבות
אופן ההכנה:
- מסדרים את העגבניות בתבנית בשכבה אחת צפופה ככל האפשר.
- יוצקים שמן זית על העגבניות כולן ומפזרים מלח.
- צולים במרכז תנור, שחומם מראש לחום מקסימלי, במשך 15 דקות או עד שהעגבניות מבעבעות, מגירות נוזלים וחלק מהקליפות מתחילות להיחרך.
- מניחים לעגבניות לעמוד מחוץ לתנור במשך כמה דקות על מנת שיירגעו ויתייצבו ומיציהן יסמיכו.
- מעבירים את העגבניות הצלויות על מיציהן למעבד מזון וטוחנים ברציפות במשך 2 דקות או עד שנוצר רוטב סמיך, חלק וקטיפתי באדום בוהק.
ועכשיו אפשר לעשות איתו מה שמתחשק:
לחלק למנות ולהקפיא לשליפה מהירה כשפתאום צריכים ואין זמן להכין.
לטגן בשמן זית שום ופלפל חריף פרוסים דק, להוסיף עלים של מרווה ולצקת על פסטה חמה.
- לתבל במה שאוהבים ולבשל בו כדורי בשר בתוספת פרוסות קישואים או שעועית ירוקה.
- לבשל בו במיה צעירה שמתחילה עכשיו לצוץ בשווקים והיא כולה רכות ועדינות.
- למזוג אותו בין שכבות של אטריות ובשמל שיתחברו ביחד ללזניה מענגת (מתכון בשבוע הבא!) או בין שכבות של חצילים שיאפו לפרמג'אנה
ריחנית.
- לתבל אותו בהרבה שום ופלפל חריף פרוסים ומטוגנים ולבשל בו נתחים עבים של לוקוס לחריימה
לוהט.
- להוסיף לו קצת יין אדום ותיבול כזה או אחר ולבשל בו עוף שלם ולנועזים באמת - אפילו תמנון עב זרועות. שעה על הגז ועוד כמה שעות בחום נמוך בתנור יניבו סיר שכולו אושר צרוף.
- לתבל בעלים ירוקים מכל סוג: זעתר, בזיליקום, אורגנו, רוזמרין, כוסברה או מרווה. לדלל במעט מים ולהרתיח מרק בצ'יק צ'ק, כמו זה למשל.
- להוסיף כוס ממנו לסיר של פתיתים
שיוגשו אדומים ובוהקים לארוחת צהריים לצד השניצל שהילדים אוהבים.הבנתם את הרעיון...... יאללה, לצלות!
לבלוג האוכל של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"
לכל הטורים של מיכל וקסמן