שתף קטע נבחר
 

ירידות בבורסה; כלל ביטוח עלתה ב-1.8%

מדד תל-אביב 25 ירד ב-0.4%, תל-אביב 100 איבד 0.2%. מדד הבנקים ננעל ללא שינוי משמעותי. מניית מזרחי טפחות איבדה 0.5% במחזור גבוה על רקע ההגבלות שהטיל בנק ישראל על המשכנתאות. אי.די.בי הודיעה על מכירת 32% מכלל ביטוח; מחזור המסחר הסתכם ב-748 מיליון שקל

המסחר בבורסת תל-אביב ננעל היום (ד') בירידות על רקע ירידות שנרשמות במקביל בוול סטריט ועל רקע ההגבלות שהטיל בנק ישראל על המשכנתאות.

 

 

מדדי המניות

מדד תל-אביב 25 ירד ב-0.38% ל-1,203.22 נקודות. מדד תל-אביב 100 ירד ב-0.21% ל-1,097.22 נקודות. מדד נדל"ן ירד ב-0.33% ל-358.53 נקודות. מדד בלוטק 50 עלה ב-0.41% ל-319.22 נקודות. מדד הבנקים ננעל ביציבות ברמה של 1,149.4 נקודות.  

 

ברקע המסחר 

המפקח על הבנקים מוריד פטיש נוסף על מנת לצנן את הביקוש לדירות: מעתה לא יהיה ניתן ליטול משכנתא באם ההחזר החודשי בגינה עולה על 50% מההכנסה החודשית של מבקש ההלוואה. לפי ההנחיות שהעביר היום דודו זקן לבנקים, הלוואות לדיור בהן שיעור ההחזר החודשי מההכנסה הוא בין 40% ל-50%, ישוקללו ב-100% לצורך חישוב יחס הלימות ההון. ההנחיות החדשות יחולו על הלוואות שניתן להן אישור עקרוני החל מיום 1.9.2013, והן המשך לצעדים קודמים שננקטו על ידי הפיקוח על הבנקים בשוק האשראי לדיור.

 

השווקים בעולם ממשיכים לעקוב בדריכות אחר הההתפתחיות בארה"ב, ובמהלך היום צפוי להתפרסם פרוטוקול ישיבת הפדרל ריזרב האחרונה, כשהמשקיעים ינסו לאתר אינדיקציה להחלטה קרובה של הפד על צמצום רכישות האג"ח. הדאגה של המשקיעים היא כפולה - השפעת ההחלה של הפד על השוק מצד אחד, והמצב שבו עלויות המימון בארה"ב עולות באופן שמסכן את התאוששות המעצמה מן הצד האחר.

 

ברבעון השני של השנה גדל שווי תיק הנכסים הכספיים שבידי הציבור בסכום צנוע של כ-900 מיליון שקל, המהווה גידול סמלי של 0.03% בלבד, ובסוף חודש יוני הסתכמה יתרתו בכ- 2 טריליון ו-762 מיליארד שקל. אולם בגלל עליית המדד הגדולה יחסית שחלה בתקופה זו, נרשמה בתיק הנכסים ברבעון השני ירידה ריאלית של 1.2%.

 

תיק הנכסים הכספיים שבידי הציבור משקף את שווי הנכסים הפיננסיים (כמו מניות, אגרות חוב, תוכניות חיסכון, פיקדונות בבנקים וחשבונות עובר ושב) של אזרחי ישראל, ללא הממשלה, בנק ישראל והבנקים המסחריים. מנתונים שפרסמה החטיבה למידע ולסטטיסטיקה בבנק ישראל מתברר כי עיקר הירידה בשווי תיק הנכסים ברבעון השני נבע מירידה בשווי תיק ניירות הערך הנסחרים בבורסה בתל-אביב.

 

היקף נטילת המשכנתאות באוגוסט צפוי לנוע בטווח של 4.6–4.9 מיליארד שקל. כך מעריכים במערכת הבנקאית. עם זאת, הם לא פוסלים אפשרות שלקראת סוף החודש קצב הביקושים יגבר, במטרה להשלים את הליך נטילת המשכנתא והתשלום לקבלן בטרם חגי תשרי, כך שביצועי המשכנתאות באוגוסט יכולים להאמיר לכ־5 מיליארד שקל, בדומה לביצועים שנרשמו ביולי השנה.

 

שוק האג"ח

חברת הדירוג מעלות מעניקה לחברת דרבן דירוג -A בתחזית דירוג חיובית - בדומה לתחזית של החברה האם. דרבן היא חברה פרטית בשליטת כלכלית ירושלים, המדווחת מתוקף האג"ח הסחיר שלה. מעלות מציינת את המינוף הנמוך יחסית של החברה ביחס לשאר החברות שבקבוצת כלכלית ירושלים, וכן את הצפי לירידה נוספת של המינוף עם התקדמות תוכנית המימושים של החברה. עם זאת, מעלות מוסיפה כי בשלב זה רמת הנזילות של דרבן הינה "פחות ממספקת".

 

למבני תעשייה, חברה נוספת בקבוצת כלכלית ירושלים, מעניקה מעלות דירוג A עם תחזית דירוג יציבה. מעלות מציינת את רמת המינוף הגבוהה של החברה ביחס ליתר החברות בקבוצה, שצפויה לרדת להערכת מעלות לרמה של כ-70% עד סוף 2014. בשלב זה גם רמת הנזילות של מבני תעשייה מתוארת על ידי מעלות כ"פחות ממספקת".

 

מניות במרכז

בעוד כשבוע תאבד הבורסה בתל-אביב את אחת מהחברות הגדולות שנסחרו בה - מלאנוקס - ששווייה הנוכחי עומד על כ־6.5 מיליארד שקל. לוואקום הזה נכנסה היום חברת אופקו הלת', בניהולו של פיליפ פרוסט, ששווי השוק שלה עומד על כ־10 מיליארד שקל. אופקו רשמה הפסד של 3.4 מיליון דולר ברבעון השני של השנה, בעוד שעיקר הפוטנציאל שלה טמון בתרופות לטיפול בפעילות יתר של בלוטת התריס וברכישות דוגמת פרולור.

 

אופקו, שבה גם מחזיק פרוסט 38%, הוקמה בשנת 1987 על ידי פרוסט באמצעות מיזוג של שתי חברות בתחום רפואת העיניים. השתיים פיתחו תרופות למחלות הקשורות לניוון רשתית, כשמטרתו של פרוסט היתה למקד את אופקו בתחום רפואת העיניים. אופקו פועלת בכמה שווקים עיקריים ובהם מקסיקו, צ'ילה, ברזיל, ספרד וישראל, כשבשנה האחרונה היא רכשה כ־10% ממניות פרמסינטז, חברת פיתוח תרופות רוסית, המפתחת תרופה למחלת סרטן הרחם, שכרגע אין לו טיפול.

 

חברת פז נפט רשמה ברבעון השני הכנסות של 4.6 מיליארד שקל, בהשוואה להכנסות של 5.1 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. הרווח הנקי של החברה זינק ל-31 מיליון שקל, בהשוואה לרווח של מיליון שקל בתקופה המקבילה. הרווח התפעולי של פז קמעונאות ומסחר הסתכם ברבעון ב-101 מיליון שקל, לעומת רווח של 116 מילון שקל ברבעון המקביל. בה בעת, בסיכום המחצית הראשונה של השנה רשמה רשת הנוחות YELLOW עלייה של 7% במחזור המכירות ל-355 מיליון שקל.

 

נחתם הסכם בין אי.די.בי פתוח לקבוצת משקיעים מהונג קוג תחת חברת Ltd. JT Capital Management למכירת 32% מכלל ביטוח . העסקה תיעשה לפי שווי חברה של 4.6 מיליארד שקל, בתמורה ל-1.472 מיליארד שקל. מחיר המניה בעסקה עומד על 83.1 שקל ומהווה פרמיה של כ-30% מעל מחיר מניית כלל ביטוח במועד החתימה. הצדדים העניקו זה לזה אופציות CALL ו-PUT לגבי יתרת מניות החברה בכלל ביטוח. במקביל, השופט אורנשטיין קיבל את בקשתו הדחופה של המשקיף חגי אולמן והוציא צו מניעה זמני האוסר על המפקח על הביטוח, פרופ' עודד שריג, למנות נאמן לכלל ביטוח וזאת עד להודעה אחרת. מחר יציג שריג בפני בית המשפט את עמדתו בעניין.

 

השותפות במאגר תמר, דלק קידוחים ואבנר, דיווחו אמש עלתוצאותיהן לרבעון השני. הרווח הנקי של דלק קידוחים הסתכם ב-16.6 מיליון דולר, לעומת 4 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד עליה של מעל ל-315%. הרווח הנקי של אבנר קפץ ל11.7 מיליון דולר, לעומת סך של כ-1.8 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. גידול של כ-550%.

 

קבוצת אלקטרה השלימה את העסקה למכירת פעילות האלקטרו-מכניקה שלה בבלגיה. במסגרת העיסקה, מכרו חברות הנמצאות בבעלותה המלאה של אלקטרה את אחזקותיהן (100%) בחברת דוויס (Devis) הבלגית תמורת סכום של כ-150 מיליון שקל (כ-32 מיליון אירו). בעקבות העסקה תרשום אלקטרה ברבעון השלישי רווח לפני מס המוערך בכ-65 מיליון שקל (כ-14 מיליון אירו).

 

הכנסותיה של קרסו מוטורס עלו ברבעון השני ל-750 מיליון שקל, לעומת כ-646 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, גידול של כ-16%. הרווח הנקי של החברה עלה ב-142% ל-41.1 מיליון שקל. במגזר מכירת כלי רכב חדשים - פעילות הליבה של הקבוצה - גדלו בכ-33% והסתכמו בכ-490 מיליון שקל, לעומת כ-368 מיליון שקל בתקופה המקבילה. ברבעון זה נרשמה צמיחה של הקבוצה לנתח שוק של -10.3%, עם 5,566 מכירות כלי רכב, לעומת נתח שוק של 7.5% ומכירות של 4,097 כלי רכב ברבעון המקביל אשתקד.

 

יצרנית חומרי הגלם לתעשיית הטעם והריח פרוטרום רשמה ברבעון השני מכירות בהיקף של 168.6מיליון דולר, גידול של 2.3% בהשוואה לתקופה המקבילה. מכירות פרוטרום בתחום הטעמים, הרווחי יותר מבין פעילויות החברה, גדלו ברבעון השני של 2013 לשיא של 125.1 מיליון דולר והיוו כ-74% מסך מכירות החברה. הרווח הנקי זינק ב-30% והסתכם בכ-17.6 מיליון דולר בהשוואה לרווח נקי של כ-13.5 מיליון דולר ברבעון המקביל.


פורסם לראשונה 21/08/2013 10:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים