שתף קטע נבחר
 

מכירת הדירות הציבוריות תחודש באופן מיידי

השרים לפיד ואריאל החליטו, כי עד שיושלמו הליכי תיקון חוק הדיור הציבורי, יוכלו הזכאים להתחיל בצעדים לרכישת הדירות. בנובמבר אושר בקריאה ראשונה התיקון שהציעו שרי האוצר והשיכון, לפיו כספי מכירת דירות הדיור הציבורי יופנו לסיוע בשכר דירה - במקום לבניית דירות חדשות. מתנגדי התיקון טוענים: "התיקון יחסל את מערך הדיור הציבורי בישראל"

שר האוצר ויו"ר קבינט הדיור, יאיר לפיד, ושר הבינוי והשיכון, אורי אריאל, הורו למשרדיהם לחדש מיידית את מכירת הדירות הציבוריות, עד שתושלם הכנסתו של התיקון לחוק הדיור הציבורי. תיקון זה יאפשר למדינה להפנות את ההכנסות ממכירתן של דירות ציבוריות לבעליהן לסיוע בשכר דירה לנזקקים.

 

כתבות נוספות על דיור ציבורי בערוץ הנדל"ן

 

שרי האוצר והשיכון הודיעו על החלטתם לאחר דיון בקבינט הדיור שנערך בצהריים (ב'), ובעקבות עתירה שהגישו לבג"ץ יו"ר סיעת מרצ, ח"כ אילן גילאון ויוזם חוק הדיור הציבורי, שר הרווחה לשעבר רן כהן. החלטתם של לפיד ואריאל, מחזירה לתוקף את החוק שיזם השר לשעבר רן כהן בשנת 1998, אשר הוקפא מאז בידי האוצר באמצעות חוק ההסדרים. במקביל, ממשיכה הממשלה לקדם את התיקון לחוק.

  

על פי התיקון לחוק, תתאשר מכירת הדירות במערך הדיור הציבורי לזכאים המתגוררים בהן בהנחות גדולות, אולם באופן שיאפשר את הפניית הכספים ממכירת דירות הדיור הציבורי - לסיוע בשכר דירה. זאת, במקום לייעד את כל הכספים לקניית ולבניית דירות חדשות של דיור ציבורי כפי שקבע החוק המקורי.

 

על פי התיקון, יוגבל מספר הדירות שימכרו לזכאים בחמש השנים הקרובות ל-15 אלף יחידות דיור בלבד, ולאחר מכן ייבחן שוב יישומו של החוק.

 

החוק המקורי קבע, כי כ-65 אלף דיירי הדיור הציבורי יוכלו לרכוש את הדירות שבהן הם מתגוררים בהנחה של 90%-50%, והכסף שייאסף ממכירת הדירות ישמש לרכישת דירות לזכאים חדשים.

 

במשרדי האוצר והשיכון מתעקשים שתיקון החוק ישרת את השכבות המוחלשות בצורה הטובה ביותר. עם זאת, ראשי שדולת הדיור בכנסת - חברי הכנסת דב חנין (חד"ש), אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו), מירי רגב (הליכוד), אילן גילאון (מרצ) ואיציק שמולי (עבודה), יצאו נגד התיקון. לטענתם, משמעות תיקון החוק היא חיסול הדיור הציבורי.

 

לטענת ראשי השדולה, "מנסיוננו ומניסיונם של ארגונים חברתיים המלווים דיירי וזכאי דיור ציבורי, עולות בעיות רבות ממודל הסיוע בשכר דירה, ורבים מאלה המקבלים סיוע לא מצליחים לשכור באמצעותו דירה. חמור מכך, הסיוע בשכר דירה עלול לגרום לעלייה במחירי השכירות".

 

בחודש אוקטובר האחרון אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה את הצעת לפיד ואריאל לתיקון חוק, ובנובמבר הוא אושר בקריאה ראשונה במליאה. כיוון שהחוק המקורי, שאושר כאמור לפני כ-16 שנה, נמצא בתוקף, לפיד ואריאל יכולים להתחיל במכירת הדירות עוד לפני השלמת הליכי התיקון. ח"כ אילן גילאון בירך על ההחלטה, אך ציין כי "חבל שרן כהן ואנוכי נאלצנו לפנות לבג"ץ ולהמתין שנה כדי ששר האוצר יעשה את המובן מאליו".

 

"משבר הדיור הוא משבר ניהול"

במהלך כינוס קבינט הדיור אמר גורם במשרד האוצר ל"כלכליסט", כי "משבר הדיור הוא משבר ניהול" וכי "זו חכמה קטנה כל הזמן לקבל החלטות אבל לא לעקוב אחרי ביצוען. דרוש מעקב". לדבריו, הקבינט קיבל מאז מאי 30 החלטות.

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט" הציג משרד האוצר רשימה מפורטת של מתחמי הדיור הגדולים שישווקו בשנתיים הקרובות (2014–2015). בסך הכל, מתכוונת המדינה לשווק קרקעות לבניית כ־65 אלף יחידות במחוזות המרכז, תל אביב, ירושלים וחיפה. על פי תוכניות בניין עיר קיימות, המתחמים ברובם המכריע מיועדים לדירות למכירה (ולא להשכרה).

 

מרבית המתחמים (כ־70% מהדירות) מתוכננים לשיווק ב־2015. במחוז המרכז ישווקו קרקעות לבניית כ־26 אלף יחידות דיור, כאשר המאסות הגדולות ישווקו במחוז מרכז: ראשון לציון (5,550 דירות בשלושה מתחמים, כולל חלק מצריפין), ראש העין (5,000 דירות בכמה מתחמים), יבנה (2,300 דירות), מערב רמלה (2,300 דירות), מודיעין (3,400 דירות בשני מתחמים), הוד השרון (500), נתניה (700), גדרה (1,350), גן יבנה (1,340 דירות), כפר יונה (1,300 דירות), ושהם (1,000 דירות). ביישובים פרדסיה, וביישובי עמק חפר ישווקו קרקעות לכ־1,500 יחידות דיור בסך הכל.

 

במחוז ירושלים (הכולל גם את נפת אשקלון) ישווקו קרקעות לבניית כ־26 אלף יחידות דיור, מתוכן קרקעות ל־4,500 דירות באשקלון, כ־3,800 בקריית גת, וכ־7,600 יחידות דיור בבית שמש. השאר ישווקו בירושלים, מבוא בית"ר, צור הדסה ומבשרת ציון.

 

במחוז תל אביב ישווקו קרקעות לכמעט 7,000 יחידות דיור, מתוכן כ־3,000 במתחם גליל ים בהרצליה (שישווקו ב־2015), כ־470 דירות בחוף בת ים, 560 בקרית אונו וכ־2,800 בתל אביב־יפו עצמה. במחוז חיפה ישווקו קרקעות לבניית 5,228 יחידות דיור בכמה יישובים, אך לא בחיפה עצמה, מתוכן כ־2,900 ביישוב חריש, כ־1,800 בפרדס חנה־כרכור (לרבות שטחי מחנה 80, שמיועדים לשיווק בסוף 2015), ו־600 ביקנעם.

 

עוד במסגרת הסקירות בקבינט הדיור היום: אושר פרסומו של מאגר ההחלטות של מועצת מקרקעי ישראל שמאפשר לכל אזרח לעיין במידע הדרוש לו. כמו כן, התקיים דיון בהצעה של רשות מקרקעי ישראל להוצאת קול קורא לתכנון מתחמים קטנים, ובכך להגדיל את מלאי הדירות על-ידי ניצול תשתיות קיימות במתחמים עירוניים.

 

משרד השיכון סקר את הפיילוט לפרויקטים של בינוי-פינוי-בינוי. משרד האוצר סקר כמה תכניות שב"צנרת", לרבות הקמת קרן למתן הלוואות מדינה לחיזוק בניינים בפני רעידות אדמה, ושיפור מסד נתוני הנדל"ן.

 

בהכנת הידיעה השתתפה עינת פז-פרנקל, כלכליסט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים