משחק המספרים העזתי: כלי תקשורת בעולם מטילים ספק במניין האזרחים ההרוגים
המספר המאמיר של ההרוגים, שמאות מהם הוגדרו אזרחים, גרר ביקורת בינלאומית, אולם BBC, ניו יורק טיימס וכלי תקשורת נוספים שבחנו את הנתונים לעומק מתחילים לפקפק בקביעת האו"ם מיהו אזרח ומי מחבל
שוב יורים מעזה - עוד כותרות:
אובמה: נתניהו יתפשר רק אם יופעל עליו לחץ פנימי
דיסקין נגד גנץ: למה הכרזנו על סיום המבצע? הובכנו
מהתפלגות הנתונים עולה עוד כי מבין ההרוגים הפלסטינים, 216 היו חברים בארגוני טרור ועוד 725 גברים היו אזרחים. לעומת זאת, מספר הנשים שנהרגו עומד על 214. נוכח זאת, תוהה רשת BBC - אם התקיפות הישראליות אכן כה "חסרות הבחנה" כמו שטוענת נציגות האו"ם, מדוע נהרגים כל כך הרבה יותר גברים מנשים?
ההיגיון הסטטיסטי גורס כי אם צה"ל אכן תוקף מטרות מבלי להקדיש מחשבה לזהות האנשים שנמצאים בקרבתן, הרי שמספר ההרוגים הנשים והגברים היה דומה יותר. מחקרים שנערכו בעבר בנושא אמנם הבחינו כי לרוב יותר גברים נהרגים בעת סכסוך מנשים, אולם הם לא גילו יחס כלשהו שנשמר בין מספר ההרוגים מכל מין.
בנציבות האו"ם לא מיהרו לספק הסברים. נציג הארגון מטיאס בנק אמר ל-BBC כי אנשיו לא מעוניינים לשער מהי הסיבה לפערים בין הנפגעים הגברים לנשים: "מכיוון שהיינו צריכים להתמודד עם מספר רב של נפגעים בזמן קצר, התמקדנו קודם כול ברישום המספר הכללי. טרם ערכנו ניתוח מפורט של הנתונים, למשל בשאלה מדוע קבוצות מסוימות של אנשים נפגעו יותר מאחרות, אולם אנו מקווים לעשות זאת בעתיד הקרוב".
לדו"ח של האו"ם גם מצורפת בדרך כלל אזהרה: "המידע על הרוגים והרס רכוש נאסף על-ידי ארגונים הומניטריים בהתבסס על מידע ראשוני, ועל כן נתון לשינויים בהתבסס על בדיקות נוספות". עם זאת, בניסיון להסביר כיצד הם קובעים מיהו אזרח ומיהו פעיל חמוש, הבהיר נציג האו"ם כי מדובר ביותר מאשר ניחוש מושכל.
"אפילו באיסוף הנתונים הראשוניים האלו, אנחנו מצליבים דיווחים שונים, לא רק מהתקשורת ומארגוני זכויות אדם, אלא גם למשל פרסומים של צה"ל שכוללים שמות של מחבלים ידועים והודעות של הארגונים החמושים בעזה שמציינות אדם כלשהו כחבר בהן", הדגיש בנק.
"במניין הפלסטיני גם מתים מסיבות טבעיות"
הנתונים הסטטיסטיים לגבי ההרוגים ברצועת עזה עוררו עניין מצד כלי תקשורת נוספים, ומסקנותיהם העלו ספק לגבי אמיתות התמונה שמנסים לצייר הגורמים הפרו-פלסטינים. העיתון האמריקני "ניו יורק טיימס" לדוגמה, שם לב עוד כשמספר ההרוגים עמד על 1,431 איש, כי "פלח האוכלוסין שלו הסיכוי הגבוה ביותר להיות פעיל חמוש - גברים בני 20 עד 29 - הוא גם הקבוצה שלה הייצוג הרב ביותר במניין ההרוגים".
לפי העיתון, הגברים הצעירים האלו מהווים 9% מאוכלוסיית הרצועה, שמונה 1.7 מיליון איש, אולם הם מהווים 34% ממספר ההרוגים שעליהם דווח במבצע. "מנגד, נשים וילדים מתחת לגיל 15, הקבוצה שסיכוייה להוות מטרה לגיטימית הם הנמוכים ביותר, מהווים 71% מהאוכלוסייה הכללית ורק 33% מההרוגים שידועה זהותם".
את החשדנות ביחס למניין ההרוגים ברצועה המשיכה שליחת העיתון בישראל ג'ודי רודורן, שכתבה ביום רביעי בטוויטר כי בנתונים שמעביר משרד הבריאות בעזה נכללים גם פלסטינים שמתו במהלך המבצע מסיבות טבעיות, כתוצאה מפשיעה מקומית, או שהיו משתפי פעולה שנהרגו על-ידי חמאס עצמו. ראיה לכך ניתן היה למצוא גם שלשום (יום ד'), אז דווח כי בכיר חמאס איימן טהה נהרג בהפצצות על סג'עייה במהלך המבצע ושגופתו חולצה מההריסות באזור. עם זאת, תוך זמן קצר מסרו גורמים פלסטיניים כי הייתה זו הזרוע הצבאית של חמאס שהוציאה להורג את הבכיר, שהואשם בעבר בריגול לטובת מצרים.
צה"ל: הם מסתירים סממנים של טרור
לצה"ל, מטבע הדברים, גרסה אחרת לנתונים הסטטיסטיים. לפי נתוני הצבא בעת עריכת הבדיקה, במהלך המבצע נהרגו 253 פעילי חמאס, 147 פעילי הג'יהאד האיסלאמי, 65 פעילים של ארגונים נוספים ועוד 603 חמושים שלא ידוע לאיזה ארגון הם משתייכים. בהתייחסם לפער הבולט בין המספרים האלו לנתונים של האו"ם, הזכירו בצה"ל כי נציבות זכויות האדם מסתמכת במידה רבה על דיווחי משרד הבריאות ברצועת עזה, שנשלט על-ידי חמאס.
בצה"ל גם ציינו כי "כשמחבלים מפונים לבית החולים, הם מובאים בבגדים אזרחיים ללא כל סימן להשתייכותם לארגון טרור. חמאס גם הורה לפעיליו להסתיר את הסממנים המיליטנטיים". עוד הזכירו גורמי הצבא ששוחחו עם BBC כי גם ב"עופרת יצוקה" טענו הפלסטינים בתחילה כי רק 50 חמושים נהרגו בעזה, וכעבור שנים הודו כי מספרם האמיתי נע בין 600 ל-700 איש, בדומה לנתון שעליו דיווח אז צה"ל.
את הבדיקה, שקוראת בכותרת לנקוט "משנה זהירות ביחס לנתוני
ההרוגים בעזה", ערך אחראי הסטטיסטיקות ברשת הבריטית, העיתונאי אנתוני רובן. בסיכום הניתוח שלו הוא ציין כי חרף המאמצים הכנים של אנשי האו"ם, איש לא יכול לדעת בבטחה כמה מההרוגים בעזה הם אזרחים וכמה חמושים. "המשמעות היא שחלק מהמסקנות שהופקו על בסיס הנתונים האלו הן מוקדמות מדי", אמר בהתייחסו לביקורת הבינלאומית על ישראל.
לאמירה שכזו מטעם תאגיד השידור הציבורי בבריטניה יש משמעות מיוחדת, שכן לא אחת הוא הואשם בסיקור אוהד לפלסטינים ופחות אוהד לישראל. עם זאת, במהלך המבצע הנוכחי ערכה הרשת ניסיונות נוספים לבדוק לעומק את הטענות נגד צה"ל: בין היתר, האתר בדק תמונות גרפיות ששותפו ברשת במסגרת ניסיונות התעמולה הפלסטינית בתגובה למבצע "צוק איתן", ובהן נראים הרוגים והריסות בעזה שאירעו לכאורה בימים האחרונים. בבדיקה התברר כי כמה מהן צולמו לפני שנים וחלקן אף צולמו באזורים אחרים בעולם, בהם אזורי סכסוך כמו סוריה ועיראק.