החברות הכי טובות: משדכים בין בירה לגבינה
היא מככבת במפגשי חבר'ה בפאב ליד הזיתים והבייגלה ומול מסכי הענק המשדרים משחקי ספורט, אבל תתפלאו לגלות שהבירה היא חברה מצויינת לגבינות מסוגים שונים, פשוט צריך לדעת מה לבחור. השף שאול בן אדרת משדך בין גבינות לבירות ומציע לכם להתנסות בטעמים
"הגלגל הוא המצאה מצוינת, אבל הוא לא הולך טוב עם פיצה כמו בירה", אמר הקומיקאי דייב בארי. אי אפשר לחלוק, כמובן, על הקביעה הזו, אבל נדמה כי בירה כבר פרצה מזמן את מחסום הפיצוחים-פיצה-המבורגר. עולם הבירה של היום הוא עולם עשיר, מרתק, מלא רבדים. בירה כבר מזמן הרוויחה ביושר את מקומה על שולחן האוכל, כמלווה לארוחה, ממש כמו יין טוב. בואו ננפץ כמה מיתוסים על בירה ואוכל וניתן טיפים לשילובים מוצלחים.
עוד כתבות בערוץ האוכל :
- בראש טוב: 3 מתכונים עם בירה
- פותחים שנה בראש טוב: 3 מתכונים עם בירה
- מבשלים בזול ובקלות: ארוחות סטודנטים
העקרונות בהתאמת בירה לאוכל פועלים כמו בהתאמת יין לאוכל. לפעמים נחפש את אותה השפה- מנה מתקתקה עם בירה מתקתקה, למשל. לפעמים נחפש דווקא את הניגוד- מנה חריפה עם בירה מתקתקה לאזן את החריפות. מנות כבדות, עשירות ומורכבות נעדיף ללוות עם בירות עשירות ומורכבות, ואילו למנה קייצית וקלילה אין כמו בירה קרה, מרירה וקלה. לפעמים גם השילוב הגאוגרפי עובד מצוין, ולא חייבים לחפש הסברים מתוחכמים לכך. שפרד'ס פאי אירי הולך מצוין עם בירה אירית, פשוט ככה. אלו מנות ומשקאות שכאילו גדלו זה אל זה. עכשיו בואו נתחיל לשחק קצת.
נדמיין חורף: אח בוערת, סיר מהביל עם תבשיל בשר עשיר וכבד, אולי ברוטב יין אדום, אולי ציר בקר, אולי בבירה. ברור כי מנה שכזו נרצה ללוות בבירה סמיכה, עשירה, אולי אפילו עם נגיעונת של מתיקות עדינה. מנגד, אם נחשוב על קיץ ועל מנות קלילות, נגיד סלט ירוק של עלים רעננים
או ירקות צלויים, נעדיף בירה קלילה ומרווה.
בירות לאגר נחשבות לקלילות יותר מבירות האייל, ובירות לאגר בסגנון פילזנר ישתדכו מצוין למנות רעננות של קיץ, בזכות המרירות העדינה שלהן, אחוז האלכוהול שאינו גבוה והעשבוניות והפרחוניות שאופיינים. עכשיו נחשוב על אסייתי. התיבול החד, החריפות הממכרת, הירקות הפריכים. ברור כי לכל מנה במטבח האסייתי האינסופי אפשר להתאים בירה אחרת, אבל אם לשרטט כלל אצבע, בירות לאגר בהירות, מרירות וקריספיות יהיו נהדרות.
שילוב מנצח: בירה עם גבינה
כשמדברים על גבינות מיד קופץ לראש "יין". נכון, גבינות ויין יכולים לעבוד נפלא ביחד. אבל האמת? גבינות ובירה זה שילוב אפילו יותר מוצלח, ובעיקר זה שילוב עם פחות 'אסונות'. יין שמלווה מצוין גבינה אחת יתן טעם איום ונורא עם גבינה אחרת. בבירה יש הרבה יותר גמישות. והנה מה שחשוב לזכור: גבינות בקר קשות, כמו למשל צ'דר האנגלית, גאודה צעירה, פקורינו וכל משפחת הקשות שאינן מיושנות מדי - אלו ילכו מצוין עם רוב הבירות. זהו ההימור הבטוח. רוצים קצת גבינה לצד הבירה? צ'דר תהיה בחירה מצוינת, בין אם תשתו פילזנר צ'כית, אייל בלגית, או חיטה גרמנית.
גבינות בקר מיושנות, שכבר מפתחות טעם אגוזי, עמוק ועשיר, כגון גרוייר, גאודה מיושנת, קומטה ודומותיהן צריכות בירה עם יותר נוכחות. בירות אייל, המאופיינות בעושר טעמים וביותר מורכבות מבירות הלאגר הקלילות (לאגר ואייל הם שני סגנונות בירה עיקריים, שבתוכם קיימים עוד תתי סוגים רבים. ההבדל בין לאגר לאייל נובע משמרים שונים, תסיסה בתנאים אחרים, ומכאן נובע ההבדל), ישתדכו כאן היטב.
בירות מנזרין בלגיות, למשל, עם המתיקות המעודנת שלהן ומנעד הטעם הרחב משחקות יפה על החך עם חריפות הגבינה, ממש חגיגה בפה. גם עם פרמזן, בעלת מליחות ברורה, אייל בלגי תהיה בירה אידאלית, אבל גם בירות מתובלות בדבש (יש כבר כמה כאלו בארץ) יכולות לענייןאת החך: הרי פרמזן ודבש זה שילוב ידוע ואהוב, אז למה לא עם בירת דבש? שלוק מהבירה כמו מנטרל את מליחות הפרמזן ומעניק חווית טעם מפתיעה בה הבירה והפרמזן יוצרות טעמים חדשים.
גבינות כבשים קשות (דוגמת תום) ילכו נהדר עם בירות לאגר. המרירות העדינה של הבירה מצליחה 'למסגר' היטב את טעמה העז והעמוק של הגבינה. לאגר הוא הסגנון המסחרי הנפוץ ביותר ובירות לאגר תמצאו בקלות ובמבחר רחב בכל סופר. פעם הבאה כשאתם צופים בכדורגל עם החברים, נסו להחליף את הגרעינים עם הקרלסברג בקוביות גבינת כבשים. אתם תודו לנו.
משפחת הגבינות הכחולות מתאפיינת בחריפות ובמרקם הקרמיף הנימוח. אלו גבינות (סטילטון, רוקפור, גורגונזולה) מאוד דעתניות, כוחניות, והשפעתן על טעם הבירות ניכר במיוחד: בירות בהירות וקלילות מאוד נבלעות כאן והגבינה פשוט משתלטת על טעמן, אולם בירות כהות, חזקות וכבדות בסגנון דופלבוק מקבלות תפנית לכיוון קינוח, שכן הגבינה הכחולה מוציאה את המתיקות מהבירות האלו. זה יכול להיות יופי של קינוח, למי משעדיף פרוסת גבינה על פני פרוסת עוגה.
צריך לזכור שעם גבינות עם כל כך הרבה נוכחות, ההשפעה על טעם הבירה - ולא משנה איזו - תהיה מכרעת, כך שגבינות כחולות הן גבינות שכיף מאוד לשחק איתן עם סגנונות בירה שונים, אולי תגלו שאתם בכלל אוהבים גבינה כחולה ובירת סטאוט כהה, גם שילוב מסקרן שעובד לא רע.
מסקרפונה, תודו, לא חשבתם שתלך עם בירה. אז הפתעה: בירות חיטה, עם טעמי הציפורן והבננה האופיינים לז'אנר הופכים את המסקרפונה הכבדה לקצפית וקלילה הרבה יותר, ואילו הבירה ממלאת את הפה בטעמים. קרקרים, מסקרפונה, בירת חיטה- אני מבין שזה נשמע מוזר, אבל מדובר בהפתעה גדולה.
גבינות חצי קשות, דוגמת: קממבר, ברי ופונט לאבק כיף לאכול (במיוחד כשהן כבר בשלות) לצד פירות טריים או ריבה. אבל כאן אפשר להתחכם עם הבירה ולהפתיע את כולם: בירות פירות (בירת דובדבנים, מה שנקרא למביק, או בירות אחרות עם פירות יער) הולכות כאן נהדר, בזכות אותו שילוב של פרי יער וגבינה בשלה. אם אתם לא אוהבים פירות בבירה שלכם, נסו את משפחת הגבינה הזו עם בירות פייל אייל, למשל IPA או APA (אינדיאן פייל אייל, אמריקן פייל אייל, בהתאמה) המאופיינות בטעמים המדמים מתיקות ועם הרבה טעמי כשות המשתדכים מצוין לגבינות.
בשורה התחתונה, הדברים תלויים בעיקר בטעם אישי. אבל האפשרות להתנסות בטעימות בירות וגבינות הופכת את החוויה למהנה אפילו יותר. ההמלצה שלנו היא להצטייד בשישיית בירות שכל אחת מהן בסגנון אחר, להזמין חבר או שניים, ולא משנה בכלל מה תכינו או תזמינו לאכול, נסו לשחק עם בירות שונות בין ביס לביס. חוויה מובטחת, ולאט לאט תחברו את המילון הפרטי שלכם של התאמת בירה ואוכל.