הסוף לחופים? ניתן יהיה לבנות 30 מטר מהים
כיום החוק אוסר לבנות במרחק של 100 מטרים מקו החוף. במשרד להגנת הסביבה מתנגדים בתוקף: "הדבר יגזול את חופי המדינה מהציבור הרחב ויעביר אותם לידיים פרטיות"
האם בקרוב נראה את המסעדות והקיוסקים מתקרבים יותר לים, על חשבון רצועת החוף הצרה שעדיין נותרה לנו? במנהל התכנון, שתחת אחריות משרד האוצר, חושבים שאין עם זה בעיה. במשרד האוצר הגדילו לעשות ופרסמו הודעה המתגאה ביוזמה, תחת הכותרת "חופי הים הם נחלת הכלל". לגרסתם, ניתן להקים בתי עסק במרחק של עד 30 מטרים מקו המים.
עוד בקיימות וכלכלה ירוקה
פי 8 הבדל: חקלאי הדרום משלמים הרבה יותר על מים
54 מיליון שקל יוקצו ל-56 פרויקטים סביבתיים
הרכבת הקלה: לא קלה דרכנו, אבל תנו צ'אנס / דעה
מנהל התכנון שבמשרד האוצר מסיים בימים אלו את הכנתו של פרק חופי הים התיכון בתוכנית המתאר החדשה - תמ"א 1. בתמ"א 1, לפי משרד האוצר, מוקדש לנושא החופים פרק מיוחד שייצור איזון בין הצרכים לשימושים שונים לאורך החופים, לצד שמירתם וטיפוחם לציבור ולדורות הבאים.
המשמעות היא ביטול תמ"א 13, שאוסרת על מגבלת הבנייה על חופי הים עד קו 100 מטרים. במשרד האוצר מציינים כי המטרה היא לעודד שימושים התומכים בתפקודי החוף כמרחב חברתי, חינוכי, אקולוגי ונופי, תוך שמירה על איכות החוף והמים דוגמת ספורט ימי, חינוך ימי ולינת שטח.
"לכל סוג חוף נקבעו הוראות מפורטות, המגדירות את מרחק הבנייה מהחוף לשימושים שאינם תורמים לחוף או נשענים עליו (כגן מגורים), במרחק מינימלי של 100 מטר מקו המים", נכתב. "שימושים ציבוריים התורמים לחוף ולציבור כגון: מזנון, טיילת, מסעדות, מבנים לחינוך ימי וכדומה, הורחקו למינימום של 30 מטר מקו המים, ונקבע איסור בניה בטווח של 30 מטר מקו המים".
"היום כשאתם הולכים לחוף ושמים מגבת ושמשיה, ה-100 מטר הפתוחים הם שם עבורכם בזכות תמ"א 13", אמר גורם במשרד להגנת הסביבה. "מנהל התכנון יבטל את המגבלה הזו. תדמיינו שעכשיו כולם, עשרות אלפי בני אדם, צריכים להידחס בתוך 30 מטר. ובכל השאר לאפשר ללא שום מגבלה קיוסקים, מסעדות ואפילו מסחר. לדעתנו, מעבר להשלכות הסביבתיות הברורות, מבחינה ציבורית זה פשוט לא יעלה על הדעת. תחשבו מה יקרה כאשר האוכלוסייה בישראל תגדל ופני הים יעלו. לא יישאר חוף".
במשרד להגנת הסביבה וברשות הטבע והגנים מזועזעים מהיוזמה. ביום ראשון נשלח מכתב מהמשרד להגנת הסביבה למנהל התכנון בנושא: "מדובר בהצעה בעייתית ביותר מבחינה סביבתית וציבורית שאנו מתנגדים לה בתוקף", כתב שחר סולר, ראש אגף תכנון סביבתי ובניה ירוקה במשרד.
"ההצעה בכלללותה אינה מקובלת ומנוגדת לאינטרס הציבורי והסביבתי". עוד ציין כי הדבר יגזול את חופי המדינה מהציבור הרחב ויעביר אותם לידיים פרטיות.
"הרשות מביעה דאגה רבה מהשינויים המוצעים וההשלכות שלהם על זכויות הציבור ליהנות מחוף הים, הטבע והנוף של הסביבה החופית והימית", אמרו ברשות הטבע והגנים. "בדיון שהתקיים בפורום היוועצות, למעט מנהל התכנון, כל מי שנחשף לכוונות אלו הביע מורת רוח מההליך וההצעות, אך עובדה זו לא מונעת ממנהל התכנון להמשיך ולקדם את ההליך ולהביאו כבר בשבוע הבא לדיון בוועדה לעניינים עקרוניים ובמועצה הארצית וללא דיון בפורום המקצועי המתאים לכך".