העתודאים של צה"ל: מעט נשים, יותר רופאות
80% מהעתודאים של צה"ל לומדים באוניברסיטאות, רק 22% נשים ו-11% אינם יהודים. כ-80% נרשמו למקצועות ההנדסה, המדעים והרפואה, כאשר השנה לראשונה כ-67% מהסטודנטים לרפואה הן נשים, וכן נרשמה עתודאית מהמגזר הבדואי שתלמד משפטים. ואיזו עיר מובילה במספר העתודאים?
כ-1,070 עתודאים התקבלו השנה לצה"ל, 22% מתוכם נשים, ו-11% מהם אינם יהודים. 80% מהעתודאים לומדים במקצועות ההנדסה, המדעים והרפואה. כך עולה מנתונים עדכניים של צה"ל שהועברו לידי ynet.
כתבות נוספות בערוץ לימודים
- כך נתחיל נכון את השנה האקדמית. מדריך
- כמה עולה להיות סטודנט בישראל?
- איפה נמצאים הסטודנטים המרוצים בישראל?
- מחיפה עד ב"ש: ביקושי הנדל"ן של הסטודנטים
ממוצע שנות הלימוד עומד על 4 שנים, כשצה"ל מעניק מדי שנה מענק עידוד שנתי של כ-8,500 שקל לכל עתודאי. 80% מבין העתודאים לומדים באוניברסיטאות ובטכניון, וכ-20% לומדים במכללות. ציון הפסיכומטרי הממוצע של כלל העתודאים עומד על 655, כשהפסיכומטרי הכי גבוה השנה היה 775.
המקצועות המובילים מבין כלל המקצועות בעתודה הם הנדסת חשמל ואלקטרוניקה בראש, הנדסת תוכנה במקום השני, מדעי המחשב במקום השלישי, הנדסת מכונות במקום הרביעי ורפואה כללית במקום החמישי. "כמות העתודאים הגבוהה ביותר היא בתחום מקצועות ההנדסה, המדעים והרפואה" אומר סגן אלוף יובל גרינברג, ראש המנהל לכוח אדם טכנולוגי אקדמי. "זאת, משום שהמטרה הראשית של מסלול העתודה היא לתת לצה"ל מענה בכוח אדם אקדמי בתחומים אלו".
מספר העתודאים הגבוה ביותר הוא מהעיר ראשון לציון. אשדוד נמצאת במקום השני, פתח-תקווה במקום השלישי, באר-שבע במקום הרביעי וירושלים במקום חמישי. אחוז הנשים הכי גבוה מבין העתודאיות הוא מהעיר אשדוד ועומד על 36% מסך העתודאים.
מדוע מתקבלים רק כ-1,070 עתודאים מדי שנה?
גרינברג: "אנו מגייסים לעתודה רק בהתאם לצרכים, ולא מקבלים מעבר לכך, כדי שלא ייווצר מצב שעתודאי ילמד לתואר אקדמי ובסופו של דבר לא ישרת בצבא במקצוע שלמד".
כיצד מתקבלים אותם עתודאים?
"יכול להתקבל לתוכנית מי שיש לו נתונים לקצונה, כי אנו בונים את שדרת הפיקוד של המערך הטכנולוגי בצה"ל. כמו כן, הוא חייב להיות בעל נתוני קבלה למקצוע שאליו הוא נרשם, וכן אנו עורכים מיון אישיותי ובודקים האם הוא יתאים ללימודים אקדמיים בתחום אליו נרשם וכן לשירות כקצין בצה"ל. עתודאי מתחייב ל-3 שנות קבע בנוסף לשירות החובה שלו".
אך גם מי שאינו מתכוון ללכת למסלול קצונה, יכול להשלים את לימודי התואר שלו עוד לפני הגיוס. לדברי גרינברג, "ישנה תופעה רווחת לאחרונה של תלמידים שמתחילים כבר בתקופת התיכון ללמוד לתואר ראשון במתמטיקה, בפיזיקה או במדעי המחשב במסגרת מסלולים ייחודים באוניברסיטאות השונות. במקרים אלו אנו מאפשרים להם דחיית גיוס וקולטים אותו במערך הטכנולוגי של צה"ל בדומה לעתודה אקדמית".
מעבר למענקי עידוד שנתיים להם זוכים העתודאים, השכר אותו הם מקבלים במהלך שירות החובה שלהם גבוה יותר. גרינברג מספר כי "עתודאי מקבל משכורת כפולה מזו של חייל עורפי רגיל, ובנוסף אנו מאפשרים לו כבר במהלך שירות החובה להתחיל לימודי תואר שני, כך שכשהוא מגיע לשירות הקבע זה משפר לו את תנאי השירות. צה"ל מרוויח מהנדסים צעירים בתקופת שירות החובה, כך שיש כאן כדאיות כלכלית מאוד ברורה. ויש פה מצב ששני הצדדים מורווחים, מפני שהעתודאי מגיע לגיל 27-28, כשיש לו תואר ראשון (ולעתים גם תואר שני), יש לו ניסיון מקצועי, שירות משמעותי ויכולת השתכרות גבוהה יותר בשוק העבודה".
מעט נשים, זינוק בנרשמות לרפואה
לאחרונה, ישנה עלייה באחוז הנשים הנרשמות לעתודה, ובעשור האחרון הממוצע עומד על כ-20%. אך עדיין מספרן נמוך משמעותית בהשוואה למספר הגברים הנרשמים. יחד עם זאת, אחוז הנשים שנרשמו השנה למגמת רפואה גבוה במיוחד ועומד על כ-67% מסך עתודאי הרפואה. זו קפיצה משמעותית שכן בשנה שעברה, נשים היוו רק 32% מסך העתודאים הלומדים רפואה. גם אחוז הנשים במגמת הנדסה כימית ובמגמת הנדסת חומרים גבוה יחסית ועומד על 47.6% ו-46.15%, בהתאמה.
מה הסיבה לכך שאחוז הנשים עומד רק על 22% מכלל העתודאים?
"נשים לא נמצאות מספיק בחינוך הטכנולוגי כבר בשלב הלימוד בתיכון. אנו פועלים במשותף עם היועצת לענייני נשים בצה"ל ומנסים לעודד את החינוך הטכנולוגי לנשים על-ידי שליחת קצינות במערך הטכנולוגי לתיכונים, עוד בשלבי בחירת מגמה. אנו מנסים לעודד אותם ללמוד 5 יחידות לימוד במתמטיקה ובפיסיקה ולא לחשוש מהתחום הריאלי, כשהמטרה היא לשלב אותם במסלולים הטכנולוגיים בצה"ל.
"אם הן מפספסות את הבחירה בשלב התיכון, נוצר פער שקשה להשלים אותו, שכן המסלול הזה מחייב לעשות את הבחינה הפסיכומטרית כבר בתחילת י"ב. למהנדסת שנכנסת למערך הטכנולוגי יש כל מגוון האפשרויות שעומד בפני מהנדס. היא יכולה להגיע לתפקידי פיקוד בכירים ולהתפתח. אין כאן יכולות פיזיות מיוחדות שנדרשות.
"כאן נשים נבחנות על הידע המקצועי שלהן, על יכולת הובלה, הנעת אחרים, פיקוד, יכולת חשיבה ופיתוח הנדסיים וזה מה שנותן להן את היתרון היחסי בתחומים אלו. לכן, חשוב מאוד לממש את הפוטנציאל העצום הזה וליצור לו את התשתית כבר בשלב התיכון, כדי שיותר נשים יוכלו להשתלב במסלול האקדמי".
התפלגות העתודאים לפי מגזר היא כזו ש-89% הם יהודים, (965 עתודאים), ו-11% אינם יהודים, כש-58 מהם הם דרוזים, 2 בדואים, עתודאי 1 הוא צ'רקסי ו-1 נוצרי.
גרינברג: "השנה יש בקרב העתודאים כמה פורצי דרך. לראשונה ישנה במסגרת לימודי העתודה אישה מהמגזר הבדואי, אשר לומדת בפקולטה למשפטים. זו הפעם הראשונה שיש עתודאית מהמגזר הזה, ולראשונה נציגות של המגזר בפקולטה למשפטים. אלו השנים הראשונות שבהם משתלבים בני המגזר הבדואי במסלול העתודה, ומספרם במגמת עלייה. כמו כן, לראשונה ישנו עתודאי ערבי-נוצרי.
"מבחינת המגזר הדרוזי זו התקדמות משמעותית, הנמצאת במגמת עלייה. לאורך השנים האחרונות אחוז העתודאים הדרוזים עמד על 30-40 עתודאים בשנה, והשנה ישנם 58 עתודאים דרוזים. 70% מהם לומדים במקצועות ההנדסה והמדעים המדויקים, וכ-20% לומדים במקצועות הרפואה".
עוד בערוץ לימודים: כמה מוציאים הסטודנטים מדי שנה? צפו