דאגה בדרום: "שום דבר לא השתנה מאז צוק איתן"
תושבים בעוטף עזה טוענים כי הממשלה לא עושה דבר: "תושבים מדווחים על רעשים, בודקים ואומרים לנו שאין כלום עד שזה מתפוצץ לנו בפרצוף". גילוי המנהרה מבחינתם הוא "רק חשיפה לבעיה שאנחנו חיים איתה יום-יום"
דאגה גדולה, מתיחות ושאלות שלא מרפות: תושבי עוטף עזה לא הופתעו מחשיפת המנהרה שגילויה הותר לפרסום הבוקר (יום ב'). החשיפה רק חידדה אצלם את השאלות לדרג המדיני ביטחוני: "זה לא מעניין את הח"כים, הם לא רוצים לשמוע על הבעיות ולא רוצים לבוא לעזור", סיפר חבר קיבוץ נירים עדי חמאווי. שרון קלדון מקיבוץ סופה אמרה: "יש הרבה מאוד התרחשות סביב הגילוי, אבל אם שואלים אם אנחנו מופתעים - אז לא".
עוד על חשיפת המנהרה:
הותר לפרסום: מנהרה התקפית של חמאס נחשפה בשטח ישראל
חורף קטלני ליחידת החופרים של חמאס
פרשנות: פריצת דרך מתחת לאדמה / רון בן ישי
אחרי צוק איתן: נתניהו איים על חמאס "לא מציע לכם לנסות אותנו"
אלוף פיקוד דרום: "חמאס מכין עצמו למלחמה"
קלדון העידה על מתח גדול מאז שנודע על חשיפת המנהרה, "אבל אחרי שיחות עם הצבא ונציגים אחרים התחלנו להבין במה מדובר. כרגע אנחנו מבינים את המצב ופחות או יותר חוזרים לשגרה". לדבריה, "זה מדאיג, מעורר שאלות. הילדים שואלים ואנחנו צריכים להסביר ולהרגיע".
עדי חמאווי מנירים העיד כי התושבים באזור ידעו על המנהרה "כבר זמן, ואנחנו יודעים על מנהרות אחרות באזור. אנחנו לא מופתעים. הציבור קצת יותר מופתע כי הוא נחשף למשהו חדש, אבל כאן שום דבר לא השתנה באמת מאז צוק איתן, לא תחושת הביטחון שלנו ולא הביטחון שלנו. מנהרות עדיין ממשיכות להיחפר גם אחרי המלחמה ותוך כדי המלחמה. זו מבחינתנו רק חשיפה לבעיה שאנחנו חיים איתה יום-יום".
חמאווי סיפר כי אינו מכיר את הטכנולוגיה שבה נעזר צה"ל לאיתור מנהרות, והוסיף כי הכוחות מגיעים לשטח כשהתושבים מדווחים על "פירים או חששות לגבי רעשים. עשו בדיקות, אמרו שאין כלום. בסופו של דבר תשובות חד משמעיות אנחנו לא מקבלים, עד שדבר כזה מתפוצץ לנו בפנים. אבל זה לא מפתיע אף אחד".
לדבריו, "אנחנו לא חיים מתוך חשש שיום אחד ייצאו לנו אנשים ממנהרה. אי אפשר לחיות בתחושת פחד כזאת כל היום, חייבים להמשיך בשגרה וליהנות מהדברים הטובים שהאזור מציע, אבל חשוב שמדינת ישראל תבוא ותשים על השולחן את הבעיה של עוטף עזה, לעשות סדר אחת ולתמיד ולא להשאיר את המצב כמו שהוא, בדיוק כמו שעשו אחרי עמוד ענן ואחרי צוק איתן, שום דבר לא השתנה בשטח, אז מה מצפים? שאחרי מלחמה שבה נהרגים עשרות חיילים משהו ישתנה? אם לא יטפלו בבעיה באיזושהי צורה, שום דבר לא יתקדם".
הוא מתח ביקורת על הדרג המדיני: "הממשלה לא עושה מספיק ולא מטפלת בנושא", והלין על חברי הכנסת שכלל לא מתעניינים במתרחש, "אבל כשזה נוגע אליהם ויש משהו תקשורתי, איזה מנהרה או איזה מלחמה בשטח, הם צצים פתאום מהחורים שלהם".
רוני, תושבת כרם שלום, סיפרה גם היא כי לא הופתעה מחשיפת המנהרה: "ממש לא הופתענו ואנחנו גם לא בחרדות". לדבריה, "אני בטוחה שיש עוד. אני מקווה שצה"ל ימשיך לגלות את כל המנהרות ומי שחי באזור צריך להיות מודע לזה שהן קיימות. אף אחד בכוח, אנחנו פה כי אנחנו אוהבים את המקום".
ראשי הרשויות: מברכים את צה"ל
גדי ירקוני, ראש המועצה האזורית אשכול, בירך את צה"ל ואת מערכת הביטחון "על הפעילות האינטנסיבית לסיכול מנהרות הטרור. האיתור המקדים של המנהרה הוא הוכחה למאמצים הביטחוניים הרבים שנעשים על ידי הצבא, תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים חדשניים ופורצי דרך. אלה מאפשרים הגנה טובה יותר על היישובים.
ירקוני הוסיף: "לצערנו, איום המנהרות אינו חדש לנו, ונערכנו לתרחיש כזה מאז סיום צוק איתן. שבנו והתרענו על כך בכל הזדמנות ודרשנו שהנושא יעמוד בראש סדר העדיפויות, ואכן כך נעשה. אנו מצפים שהצבא ימשיך ויפעל בכל האמצעים העומדים לרשותו כדי לספק את מלוא המעטפת ההגנתית על היישובים".
הוא אמר כי תושבי עוטף עזה מתמודדים 15 שנים ברציפות עם איומים בטחוניים מורכבים, "שהופכים מאתגרים יותר ויותר. למרות זאת הם ממשיכים לצמוח ולשגשג באופן מעורר הערכה. אך נתקשה להמשיך ולפתח את ההתיישבות והצמיחה באזור ללא מענה הגנתי ראוי ומקיף לאיום המנהרות".
שי חג'ג', ראש המועצה האזורית מרחבים, העריך כי "ברור לכולם שחמאס מתעצם וממשיך לעסוק בפעילות טרור. אנחנו עומדים בקשר כל העת עם כוחות הביטחון ומבינים שאף צד אינו מעוניין בלחימה". חג'ג' הוסיף: "אנחנו מנהלים שיגרה מלאה וערוכים לכל תרחיש".