שתף קטע נבחר
 

הסיפור מאחורי פיתוח מזגן אלקטרה Inverter

כדי לייצר מזגן Inverter "כחול לבן" עבר צוות הפיתוח של אלקטרה תלאות וקשיים שכללו הינדוס לאחור של מזגנים, גישור על פערים תרבותיים מול מהנדסים סינים, והצורך למצוא מסעדה בסין שתתאים למהנדס דתי ומהנדס צמחוני

בזמן האחרון, שומעים המון על מזגנים בטכנולוגיית Inverter. קיימים בעולם הרבה מאד מזגנים הפועלים בטכנולוגיה הזו, אך רק אחד מהם הוא "משלנו", כחול-לבן, וסיפור הפיתוח שלו, החוצה תרבויות, יבשות וטכנולוגיות הוא מעניין במיוחד. אולם, לפני שנתחיל, כדאי להבין מה זה בכלל ה-Inverter הזה שכולם מדברים עליו.

 

למעשה, מדובר במנוע, שעובד במהירות משתנה. בתחום המיזוג, מדובר במנועים שיש להם תפוקה משתנה.למה זה טוב בכלל?

 

 

מזגן רגיל עובד בצורה פשוטה: נניח שאנחנו נמצאים בחדר שהטמפרטורה שבו עומדת על 30 מעלות, ואנו מבקשים לקרר אותו ל-24 מעלות. המזגן הרגיל "בודק" את הטמפרטורה הקיימת ו"מבין" שכדי לעמוד במשימה עליו לעבוד קשה ולהתחיל לקרר. הוא עובד עד שהטמפרטורה מגיעה ל-24 מעלות ואז כבה. החדר מתחמם מעט ואז המזגן שוב מתחיל לעבוד, מקרר את החדר ל-24 מעלות ונעצר. וחוזר חלילה.

 

שלא יהיה חם מדי או קר מדי בלילה

מזגן Inverter פועל אחרת. בתחילה הוא עובד בתפוקה גבוהה כדי לקרר במהירות את החדר, אולם כשהוא מגיע לטמפרטורה המתאימה הוא ממשיך לעבוד, אבל בתפוקה נמוכה, כזו שתשמור כל הזמן על הטמפרטורה בחדר כשהיא אחידה. כך, נמנעים שינויים בטמפרטורת החדר, וכל מי שישן פעם בחדר שממוזג על ידי מזגן רגיל ושפעם היה לו חם מדי ופעם קר מדי - מבין עד כמה זה מפריע.

 

מסתבר, אגב, ששימוש במזגן בטכנולוגיית Inverter הוא לא רק נעים יותר, אלא גם יעיל יותר וחסכוני יותר בחשמל. לכן, לפני מספר שנים, התחיל עולם המזגנים לעבור לטכנולוגיית ה-Inverter.

 

הראשונים שפיתחו מזגני Inverter היו היפנים. הם עשו זאת לפני 25 שנים וה"מוח" האלקטרוני שהם פיתחו למזגן עבד בצורה מסוימת, יפנית משהו, שיטתית מאד ודי מסורבלת.

 

לפני שבע שנים החליטו באלקטרה שגם הם רוצים Inverter כזה והחלו בתהליך פיתוח שכלל שלושה מרכזי פיתוח וייצור: בישראל, בסין ובהונג קונג.

 

מהנדסים את המזגן לאחור

בשלב הראשון, ביצעו באלקטרה תהליך שנקרא "הינדוס לאחור" (Reverse Engineering) - לקחו למעשה את המזגן היפני, פירקו אותו לחתיכות וניסו להבין איך הוא פועל ועל מה חשבו מי שפיתחו אותו. כלומר, עשו בחברה תהליך הפוך: לקחו מוצר מוגמר של המתחרים והפכו אותו לתוכנית ייצור.

 

תהליך ההינדוס לאחור למזגן ה-Inverter ארך שנתיים ובמהלכו "הונדסו לאחור" מספר סוגים של מזגנים בטכנולוגיות Inverter שונות. בסיום התהליך, הכינו באלקטרה תכנית לייצור אב טיפוס של מזגן Inverter, הכולל בתוכו טכנולוגיות ייחודיות, שאלקטרה פיתחה על סמך לקחי המזגנים הקיימים. כך, למשל, ה"מוח" של אלקטרה חושב אחרת מהיפני, באמצעות נוסחאות שונות הלוקחות בחשבון את מצב המזגן ואת מצב החדר, וכך ניתן לחסוך בחשמל ולהגיע לתוצאות קירור או חימום יעילות יותר.

 

כשסיני אומר "כן" למה הוא מתכוון?

השלב הבא, שלב הייצור, נעשה בחברה-אחות של אלקטרה הממוקמת בסין. כאן, עבדו על הייצור צוותי עבודה שכללו מהנדסים ישראלים, סינים והונג קונגים, דבר שגרם לעתים לאי הבנות שנבעו מהבדלים תרבותיים.


הישראלים תיווכו בין המהנדסים מסין ומהונג קונג. המפעל בסין

 

לדוגמא, למהנדסים מישראל התברר, שהסינים פשוט לא מסוגלים לומר את המילה "לא". כששאלו אותם אם הם מסוגלים לבצע פעילות כלשהי, או אם הם מבינים את המשימה, הם תמיד הנהנו בראשם בחיוב. רק אחרי שבועיים, כשהתהליך לא התקדם, התברר לישראלים שכשהסינים אומרים "כן" הם הרבה פעמים מתכוונים ל"לא". הישראלים הבינו שלא מספיק לשמוע "כן" מהסינים והם היו מבקשים מהם שיסבירו במילים שלהם מה הם הבינו ומה הם צריכים לעשות. רק כך היה אפשר לקבל תמונת מצב אמיתית ולדעת האם ה"כן" הוא באמת "כן".

 

בעיה נוספת נוצרה מהבדלי התרבויות בין המהנדסים מהונג קונג והמהנדסים הסינים. לעתים אף נדרש תיווך של מהנדס ישראלי, שישב במעבדה בישראל במרחק 12 שעות טיסה, על מנת להעביר את המידע מהאחד לשני על מנת שלא יהיו פערים.

 

תגיד, חתול סיני זה כשר?

הקונפליקט האחרון בא לידי ביטוי בארוחות המשותפות. קשה היה למצוא מסעדה שתיתן מענה לכל צרכיהם של אנשי צוות הפיתוח, שכלל ישראלי חובש כיפה שאוכל רק מזון כשר, מהנדס ערבי מיפו שאוכל רק מזון צמחוני, ומהנדסים מסין שאוכלים כל מה שזז.

 

צוות הפיתוח הישראלי נזכר בארוחות משותפות במפעל שהיו די משעשעות, כשעל השולחן יכולת למצוא את מנת ה"חמים וטעים" של עודד הדתי מישראל, האוכל הצמחוני של מוחמד במקור תושב יפו, וכל מיני שרצים, שנלעסו בתאווה על ידי המהנדסים ואנשי הייצור הסינים. אגב, לעודד הדתי לא קראו בסין בשמו אלא כינו אותו "כובע קטן מצחיק וחמוד" על שום הכיפה שלראשו.

 

לאחר חצי שנה של פיתוח ירד לבסוף מקו הייצור Inverter הכחול-לבן הראשון.

 

 

הכותב הוא עורך העיתון פורום שיווק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מפעל אלקטרה
צילום: אליק איליאבאייב
מומלצים