פרס נובל לשלום: לסוכנות הבינל' לאנרגיה אטומית ולעומד בראשה
עכשיו זה רשמי: אחרי הספוקלציות וקדחת ההימורים הודיעה ועדת פרס נובל לשלום כי הזוכה לשנת 2005 היא הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית והעומד בראשה, ד"ר מוחמד אל-בראדעי. הזוכה המאושר הודה לוועדה ואמר: "אני רוצה להפוך את העולם לבטוח יותר". שמעון פרס בירך אך ציין כי "זו לא הבחירה המושלמת". לאיראנים לא היה מה לומר
ועדת פרס נובל לשלום הכריזה בצהריים (יום ו') באוסלו כי תעניק השנה את הפרס היוקרתי לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ולעומד בראשה, ד"ר מוחמד אל-בראדעי, על פעילותם למניעת שימוש צבאי בטכנולוגויות גרעיניות ועל מאמציהם לוודא שייעשה שימוש בטכנולוגית גרעין רק למטרות שלום.
ההכרזה: צילום: רויטרס
יו"ר ועדת הפרס אמר במעמד ההכרזה: "הוועדה מכירה את מאמציהם (של אנשי הסוכנות לאנרגיה אטומית) למנוע שימוש צבאי באנרגיה גרעינית ולהבטיח שאנרגיה גרעינית לשימוש לצורכי שלום תנוצל באופן הבטוח ביותר", ומעניקה להם את הפרס בשל הטיפול שלהם באחת הסכנות הגדולות ביותר הניצבות בפני העולם.
"בשעה שהאיום מפני נשק גרעיני עולה פעם נוספת, ועדת פרס נובל הנורבגית מבקשת להדגיש כי יש לפעול נגד איום זה באמצעות שיתוף הפעולה הבינלאומי הרחב ביותר האפשרי. עיקרון זה מתבטא באופן הברור ביותר באמצעות עבודתה של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ומנהלה", נכתב בהודעת הוועדה.
עוד נאמר כי "בעידן של משטר אי הפצת נשק גרעיני, הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מפקחת שאנרגיה גרעינית לא תהיה מנוצלת לשימוש צבאי וראש הסוכנות עמד איתן וללא חשש כמוביל של מהלכים לחיזוק המשטר הזה.
"בשעה שבה מאמצים לפירוק מנשק נראים כנתונים כמבוי סתום, כאשר ישנה סכנה שנשק גרעיני יתפשט למדינות ולארגוני טרור כאחד, וכאשר אנרגיה גרעינית משחקת תפקיד משמעותי יותר ויותר, לעבודתה של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית יש חשיבות שלא תסולא בפז".
הסוכנות לאנרגיה אטומית: "המומים ונרגשים"
אל-בראדעי, דיפלומט מצרי בן 63, אמר כי הוא חש נפעם לאור זכייתו בפרס וכינה אותה "זריקת מרץ". "הפרס הזה משגר מסר ברור: 'המשך לעשות מה שעשית. היה חסר פניות ונהג בהגינות', וזה בדיוק מה אני מתכוון לעשות... ההכרה הזו תחזק את נחישותי.. ותסייע לסוכנות להתמודד עם הנושאים התלויים ועומדים כגון צפון קוריאה ואיראן. אני מרגיש גאווה והרבה מאוד אחריות על כתפי. אני רוצה להפוך את העולם לבטוח יותר".
דוברת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מליסה פלמינג, אמרה בעקבות הזכיה: "זה היום המאושר ביותר בקריירה שלי. הפרס מסב גאווה רבה לסוכנות. אנחנו המומים ונרגשים. בשביל ארגון כמונו אין פרס משמעותי יותר".
פלמינג הוסיפה ואמרה: "זהו הרגע שאני הכי גאה בו מאז הגעתי לסוכנות. לא חשבתי שנגיע ליום הזה. אנחנו בהלם וגאים מאוד. לארגון כמו שלנו אין פרס חשוב ונחשק יותר מאשר פרס נובל לשלום".
הפעם, בניגוד להפתעות בפעמים קודמות, הזכיה היתה צפויה למדי. בבורסות ההימורים סומנה הסוכנות ואל-בראדעי כמועמדים בולטים לזכיה. מומחים הסבירו, עוד לפני היוודע דבר הזכייה, שהעובדה שהשנה מציינים בעולם 60 שנה להטלת פצצות האטום על הירושימה ונגסקי, מעניקה לעבודתה של הוועדה משנה תוקף, ולפיכך הכתרתה בכבוד הנכסף תהיה טבעית בעיני השופטים, שירצו בוודאי לחזק את מעמדה דווקא בתקופה זו של מחלוקת גרעינית עולמית.
האיראנים: אין לנו מה לומר
השר שמעון פרס, שזכה בעבר בעצמו בפרס נובל לשלום (עם רבין וערפאת ב-1994), אמר בעקבות ההכרזה: "מדובר בזוכה בראוי, אם כי זו לא הבחירה המושלמת. יש עדיין הרבה 'חורים' במערכת (שאמורה למנוע את ההתחמשות הגרעינית), כמו למשל במקרה של איראן...אבל עדיין, נעשו צעדים רבים בכדי למנוע מסוג הנשק המסוכן הזה ליפול בידיים הלא נכונות".
נשיא צרפת, ז'אק שיראק: "אני מאד מאושר על כך שהוחלט להעניק את הפרס לסוכנות ולעומד בראשה, מר מוחמד אל-בראדעי עבור העבודה החשובה והמשמעותית שעשו. ארחיק ואומר שמדובר בתרומה מכרעת וחיונית להשגת שלום, יציבות ושקט ברחבי העולם - משהו שכולנו שואפים אליו".
טוני בלייר, ראש ממשלת בריטניה: "אני מצטרף בשמחה אל האיחולים של שיראק. מגיע לו (לאל-בראדעי) לזכות. הענקת הפרס חשובה מאד ומוכיחה מה המשמעות של עבודת הסוכנות לאנרגיה אטומית".
דובר משרד החוץ האיראני, חאמיד רזה אספי, הגיב על הזכייה בלאקוניות: "אין לי מה לומר על כך".
אמו של אל-בראדעי, עיידה חגזי, התרגשה עד דמעות מזכייתו ואמרה: "תמיד ידעתי שהוא מבריק. כילד, הוא תמיד שאל שאלות שלא התאימו לגילו".
בורסת השמות
ד"ר אל-בראדעי זכה ליחס מועדף בצמרת הרשימה של סוכן ההימורים של "סנטרבט" לפני ההכרזה. הוא הקדים ברשימת המועמדים הבולטים את מתווך הסכסוכים הפיני מרטי אהטיסרי, את הסנאטורים לוגר ונאן, שפעלו לפירוק החימוש הגרעיני של בריה"מ ואת נציגי ניצולי הפצצות בהירושימה ונגסקי.
בבורסת השמות ניתן היה למצוא גם כמה "מתנחלים" וותיקים כמו האפיפיור המנוח, ואצלב האבל, ואנונו, ארגונים כגון יוניס"ף, "רופאים ללא גבולות" ו"צבא הישע" ומנהיגים בני זמננו כגון ג'ורג' בוש, טוני בלייר ואפילו אריאל שרון. מועמדים בולטים היו גם הצמד בונו וסר בוב גלדוף, שנאבקים מזה שנים מספר בעוני בעולם השלישי, ופועלים לשמיטת חובות למדינות העניות. השנה הם התבלטו במיוחד במבצע "הפכו את העוני להיסטוריה" שהושק בסערה תקשורתית במקביל לפסגת שמונה המדינות המתועשות. על פי הדיווחים, רשימת המועמדים השנה היתה הרחבה אי פעם, עם 200 שמות.
אלא שמעטה החשאיות המאפיינת את חמשת חברי הועדה, והעובדה שאינם נוהגים לחשוף את רשימת המועמדים וכמובן שלא להדליף מבעוד מועד על זהות הזוכה, השאירה את המתח עד לרגע האחרון.
ואולם כשהוכרז הזוכה התברר שהתחזיות התאמתו, ואל בראדעי הוכתר כמנצח הגדול. גם אשתקד ניבאו לו ניצחון אלא שאז הפתיעה את כולם ההחלטה להעניק את הפרס לפעילת איכות הסביבה הקנייתית וואנגרי מאטיי זכתה בכבוד. גם בשנה שלפני כן זכתה אישה - פעילת זכויות האדם האיראנית שירין עבאדי.
השבוע הוכרזו גם הזוכים בפרסי נובל ברפואה, בכימיה ובפיזיקה, ובשבוע הבאה יוכתר הזוכה בפרס בכלכלה. הזוכים מקבלים, מלבד הכבוד, המדליה והתעודה, גם "כסף כיס" - 1.3 מיליון דולר. הפרסים יוענקו בטקס מיוחד ב-10 בדצמבר בסטוקהולם ואוסלו.