צה"ל: אלימות חיילים נגד רופאים צבאיים בקצין העיר
קללות, איומים, השחתת כלי רכב, דחיפות וחבטות - זו מנת חלקם של רופאים צבאיים במרפאות קצין העיר. רופאה: "אני חוששת לחיי, זו הפקרות. אף אחד לא שומר עלינו". צה"ל: גורמי האלימות יועמדו לדין ויענשו בחומרה
האלימות אותה חווים רופאים בבתי החולים האזרחיים מגיעה גם לצבא: מעדויות רופאים צבאיים שהגיעו ל-ynet עולה תמונה קשה של רופאים החוששים לחייהם וחווים מקרי אלימות הכוללים איומים, קללות, דחיפות ואלימות נגד רכוש. "אנחנו חוששים לחיינו, איבדנו את הרצון לרפא ולעזור", אומר אחד הרופאים הצבאיים.
תופעת האלימות נגד רופאים צבאיים הוחרשה עד כה. הרופאים הצבאיים
אחד המקרים הקיצוניים התרחש באחת ממרפאות קצין העיר, הידועה בעומס העבודה היומיומי שבה. חייל פנה לחובשת המרפאה בבקשה להבדק על ידי רופא. החובשת התייעצה עם הרופא באשר לדחיפות המקרה, כשהחייל התפרץ לחדר הבדיקה והחל לאיים על חייו של הרופא.
"החייל התקרב אליי תוך מספר שניות", משחזר א' (שמו המלא שמור במערכת) רופא צבאי המשרת בקבע שהיה בחדר, "דחף אותי והיכה אותי בחזה. נאלצתי להדוף את התוקף מחדר הבדיקה ולנעול את הדלת, אבל החייל התוקף המשיך להכות על הדלתות ולצעוק. אני לפחות הייתי מספיק חזק פיזית כדי להתנגד, אבל אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה אם זה היה רופא או רופאה יותר חלשים פיזית".
החייל השחית את הרכב של הרופאה
במקרה אחר שהתרחש לאחרונה חייל זועם השחית את רכבה של רופאה צבאית באחת ממרפאות קצין העיר: "יצאתי מהמרפאה אחרי יום תורנות מתיש, ב-4 לפנות בוקר, והזדעזעתי", מספרת ק' (השם המלא שמור במערכת), גם היא רופאה המשרתת בקבע, "נעמדתי מול המכונית שלי וראיתי שמישהו ניפץ את השמשות, שרט את הפח ועיקם את האגזוז. חזרתי למרפאה, שאלתי את החובשים מה עלי לעשות במקרה כזה, ואז בא הש.ג. וסיפר שאחד החיילים אמר לו שהוא מכיר אותי מהבסיס, ושהוא עומד לפרק לי את האוטו אחרי שהיה אצלי במרפאה"."האירוע הזה השפיע עליי קשה מאוד. בהתחלה פחדתי מכל חייל שנכנס אלי למרפאה. הסתכלתי כל הזמן ימינה ושמאלה מרוב פחד. אנחנו רגילים לתגובות המכוערות של חיילים, בנוסח 'איזה רופא בן זונה, אני אפרק אותו' אבל כשמשהו קורה בפועל, זה כבר הופך את העניין לטראומה קשה. מאז המקרה שלי, שמעתי על מקרים נוספים בהם היו מעורבים רופאים שנפגעו מאלימות חיילים בהם טיפלו".
אין שוטר צבאי במרפאה כי אין תקציב
"פנינו פעמים רבות לצבא, התרענו על התופעה וביקשנו שיהיה שוטר צבאי נוכח במרפאות", מספר א', "קיבלנו תשובה שאין תקציב. בינתיים אנחנו חשופים להפקרות הזו ששכיחה מאוד במרפאות קצין העיר, כשאתה נאלץ לבדוק 80 חיילים ביום וזוכה ליחס מכפיש כשאתה לא מוצא הצדקה רפואית לתת גימלים או פטורים".אבל האלימות לא מגיעה רק מהחיילים המטופלים, אלא גם מחברים ובני משפחה המתלווים לחיילים בפנייה לקצין העיר. "מגיעים חיילים שפשוט נראים עבריינים", ממשיך א', "חלקם נכנסים עם אלכוהול למרפאה, כשלידם חבר, אח או אבא שמאיימים, צועקים או מקללים. הם לא חוששים ממני כקצין, ועושים ככל העולה על רוחם".
"זו הרגשה שמוציאה את החשק להיות רופא", אומרת ק', "כשאתה מגיע למקום שמאיים עליך, ואתה חי בפחד וחשש, אתה בכלל לא רוצה להיות שם. הקרבנו כל כך הרבה שנים מהחיים שלנו כדי לרפא ולעזור, אבל כשהפחד הזה מרחף ואף אחד לא מגן עליך, אתה לא רוצה לקום בבוקר וללכת לצבא".
צה"ל: נגבש צעדים נגד התופעה
התגובה שנמסרה ל-ynet מדובר צה"ל:"אלימות כלפי סגלי רפואה בצה"ל ובכלל הינה תופעה מצערת מאוד. צה"ל רואה בחומרה רבה מקרי אלימות אלו ומגנה מכל וכל את התופעה. הטיפול בתופעה הינו ברמת קצין הרפואה הראשי".
עוד נמסר מדובר צה"ל כי מקרה תקיפת הרופא נבדק מול המשטרה הצבאית על מנת להעמיד לדין את גורמי האלימות באמצעי הענישה המקסימליים. בצה"ל
מוסיפים כי כיום נעשית עבודה של חיל הרפואה מול גורמים בכירים במשטרה הצבאית ובפרקליטות הצבאית כדי לגבש צעדים נוספים לאכיפת התופעה.
בתגובה למקרי האלימות, מסרה אורנה כהן, דוברת ההסתדרות הרפואית המאגדת את כל הרופאים: "נראה שאין להפריד בין סוגיית האלימות נגד הרופאים בצה"ל לתופעת האלימות בה נתקלים כלל הרופאים במדינה. מצער ללמוד שגם בצה"ל, שם אפשר היה אולי לצפות שידעו להגן על הרופאים, קיימת בעיה כה קשה של אלימות נגד סגל רפואי. אנו רואים את התופעה בחומרה רבה, ונעלה את הנושא בישיבה עם קצין רפואה ראשי".
המידע הראשוני הגיע ב"מייל האדום"