שתף קטע נבחר

סין רומזת: לא תתיר הטלת סנקציות על מיאנמר

משרד החוץ הסיני אותת כי לא יאפשר למועצת הביטחון להטיל סנקציות נגד החונטה במיאנמר על רקע דיכוי ההפגנות השקטות למען הדמוקרטיה. "סנקציות לא יסייעו בפתרון הבעיות שם", הודיעה בייג'ינג. במקביל, מפלגת האופוזיציה של אונג סן סו צ'י סירבה לקבל את תנאי החונטה למשא ומתן עמה

ממשלת סין רמזה היום (ג') כי לא תאפשר למועצת הביטחון של האו"ם להטיל סנקציות נגד המשטר הצבאי במיאנמר (לשעבר בורמה), על רקע דיכוי המחאה השקטה למען הדמוקרטיה במדינה. במקביל, דחתה מפלגת האופוזיציה במיאנמר את בקשת הגנרלים שתגנה את הקריאות להטלת סנקציות לפני תחילת השיחות עם מנהיגתה.

 

"סנקציות או הפעלת לחץ לא יסייעו בפתרון הבעיות במיאנמר", אמר דובר משרד החוץ הסיני, ליו ג'יאנצ'או, בתדרוך לעיתונאים בבייג'ינג. הוא לא ציין באופן מפורש כי בייג'ינג תפעיל את זכות הווטו שלה במועצת הביטחון, בה היא נהנית ממעמד של חברה קבועה, אך אמר כי על המועצה לפעול להמשך הרגעת הרוחות, בהתאם להתפתחויות בימים האחרונים.

 

דבריו באו על רקע הודעת החונטה הצבאית כי מינתה איש קשר רשמי מטעמה לשיחות עם מנהיגת האופוזיציה, אונג סן סו צ'י, הנתונה למעצר בית מזה שנים. אולם מפלגתה של סו צ'י, שזכתה בתמיכה גורפת של העם בבחירות שנערכו ב-1990, הודיעה היום כי אינה מוכנה לקבל כל תנאי מוקדם לשיחות עם החונטה. זאת בתגובה לדרישת הגנרלים כי השיחות עם סו צ'י ייערכו בתנאי שתגנה את הקריאות הבינלאומיות להטלת סנקציות נגד המשטר.

 

"הצלחת הדיאלוג מבוססת על כנות ורוח של פשרה", נאמר בהודעת מפלגת הליגה הלאומית לדמוקרטיה (NLD). "הרצון להצליח הוא קריטי ולכן אין להטיל כל תנאי מוקדם". ארצות הברית הזהירה לאחרונה כי תקדם הצעת החלטה להטלת סנקציות נגד מיאנמר. עד הוגשה למועצה הצעה הכוללת גינוי בלבד, על רקע "הדיכוי האלים של המפגינים שוחרי השלום". אך ההחלטה קוראת גם למשטר לשחרר את המפגינים ומתנגדי המשטר שנעצרו, כמו גם את האסירים הפוליטיים, בהם גם סן סו צ'י.

 

"אנו מקווים שניתן יהיה לשמר את המומנטום", אמר דובר משרד החוץ הסיני. "על מועצת הביטחון לפעול בזהירות ואחריות להגברת היציבות, הפיוס, הדמוקרטיה והפיתוח של מיאנמר", הוסיף. הוא דחה את הניסיונות לקשור בין תמיכתה של סין במיאנמר למשחקים האולימפיים שייערכו בשנה הבאה בבייג'ינג ואמר כי "כולם יודעים שסין אימצה גישה אחראית כלפי הנושא של מיאנמר ומילאה תפקיד קונסטרוקטיבי. הניסיונות לנצל את הנושא למטרות אחרות ייכשלו". 

 

בתוך כך, תאגיד השידור הבריטי (BBC) דיווח כי דיפלומט מיאנמרי התפטר לאחרונה במחאה על הדיכוי האלים של מחאת הנזירים הבודהיסטים. יה מין טון, שהיה חבר הסגל הדיפלומטי של מיאנמר בעשור האחרון, אמר בראיון כי הגנרלים התעלמו מרצון העם שיפתחו במשא ומתן עם פעילי האופוזיציה.

 

אתמול דיווחו סטודנטים בבירה לשעבר, ינגון, כי תושבים מוסיפים להתנגד למשטר הצבאי ובלילות האחרונים הפרו את העוצר ויידו אבנים לעבר חיילים ברחובות העיר. לדברי הסטודנטים, כוחות הביטחון עצרו את מיידי האבנים שהצליחו לתפוס ובמקרים מסוימים הגיעו לאחר מכן אל בתיהם ועצרו את כל בני משפחותיהם.

 

בשבוע שעבר גינתה מועצת זכויות האדם של האו"ם את המשטר במיאנמר על הדיכוי האלים של ההפגנות למען הדמוקרטיה, וקראה לפתוח בחקירה מיידית לבירור הפרות זכויות האדם במדינה. הייתה זו הפעם הראשונה שבה גינה הגוף הבינלאומי מדינה אחרת מלבד ישראל.

 

ההפגנות שהובילו הנזירים הבודהיסטים בחודש שעבר נגד החונטה, המחאה הגדולה ביותר שידעה המדינה מאז ההתקוממות ב-1988 שדוכאה באכזריות, דעכו לאחר שכוחות הביטחון השתלטו על הרחובות, פתחו באש לעבר מפגינים ועצרו רבים מהם. לטענת החונטה, נהרגו בסך הכל עשרה בני אדם, אולם ארגונים שונים טענו כי המספר קרוב יותר למאתיים וכי כ-6,000 בני אדם נעצרו, בהם אלפי נזירים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים ברחובות ינגון. ארכיון
צילום: איי פי
צילום: איי פי
סו צ'י. בלי תנאים מוקדמים
צילום: איי פי
מומלצים