ח"כ פרוש: בג"ץ בוחש בסוגיה דתית, לבטל אותו
הממסד החרדי נחלץ לעזרת הרבנות הראשית: יום אחרי שבג"ץ כפה על הרבנות לתת תעודות כשרות על בסיס היתר מכירה, תוהה ח"כ פרוש: "מדוע רשאי המוסד האנכרוניסטי הזה לבחוש גם בסוגיות הדתיות?". ח"כ הלפרט: "השופטים עברו את הגבול" וב"יתד נאמן" מסכמים: "זהו ניסיון נואל של כפייה משפטית ואנטי דתית מהסוג הגרוע ביותר"
"כאשר בג"ץ בוחש שוב גם בענייניה של הרבנות הראשית, כדאי שנשאל את עצמנו: האם לא הגיע הזמן לבטל מזמן את המוסד המנדטורי הזה. הרי בג"ץ היא תופעה מתקופת הבריטים, שם החליט השלטון הזר כי עתירות נגד הנציב העליון תידונה בפני ערכאה המורכבת משופטים בריטים. המוסד האנכרוניסטי הזה נותר גם לאחר הקמת המדינה עד עצם היום הזה, למרות שבמושבות אחרות של הבריטים שקיבלו את עצמאותן, לא נשתמר כלל", כך, מעל גבי "המודיע" תוהה הבוקר (יום ה') ח"כ מאיר פרוש באשר לנחיצותו של בית המשפט העליון במדינת ישראל והוא שואל: "מדוע רשאי המוסד האנכרוניסטי הזה לבחוש גם בסוגיות הדתיות?".
פסיקת בג"ץ מאמש המורה לחייב את החלטת הרבנות לתת תעודות כשרות על בסיס היתר מכירה מעוררת תגובות סוערות בקרב כל הגורמים בממסד החסידי והליטאי. יצויין כי המגזר החרדי אינו נשמע לפסיקותיה של הרבנות הראשית ונסמך לרוב, על פסיקותיהם של רבני המגזר. ח"כ שמואל הלפרט מוסיף כי "עצם הניסיון של השופט רובינשטיין להסביר את ההחלטה, בטענה שזו אינה התערבות בהלכה, מוכיחה שגם שופטי בית המשפט העליון הבינו שהפעם הם עברו את הגבול וחרגו מסמכותם".
גם בקרב הממסד הליטאי, תואמות התגובות לאלו בגזרה החסידית. העיתון יתד-נאמן, בטאונה של דגל-התורה, מביא את תגובותם של רבנים וראשי קהילות בארץ ובעולם בעניין החלטת בג"ץ מאמש. "זהו ניסיון נואל של כפייה משפטית ואנטי דתית מהסוג הגרוע ביותר. נפל דבר בישראל. זהו יום שחור שבו שופטי הבג"ץ יצרו תקדים חמור של כפייה משפטית על רבני הערים לפעול בניגוד לדעתם דעת ההלכה, ולפסוק כפי השקפת עולמם החילונית של שופטי בג"ץ", נכתב בשופר הליטאי.
"זה כמו בישול בשר וחלב"
בעיתון יתד-נאמן אף מתפרסמת הבהרה הלכתית בנושא השמיטה. הרב יוסף יקותיאל אפרתי, העומד בראש בית המדרש הגבוה להלכה בהתיישבות החקלאית, ונחשב כיד ימינו של מנהיג הפלג הליטאי, הרב יוסף שלום אלישיב מפרסם בגילוי דעת הלכתי מטעמו, אליו אף מצורפת חתימתו של פטרונו הרוחני, הרב אלישיב, בנושא שמירת השמיטה.
"אי אפשר ליתן הכשר לשום איסור דרבנן (איסור אותו גזרו רבנים) - ובכלל זה איסור ספיחין בשביעית, כדי להציל איסור תורה, ודבר זה אינו צריך דיון", הוא קובע. הרב אפרתי אף קובע כי הדבר דומה להפרה של הלכות כשרות הנהוגות לגבי אכילת בשר: "בכגון זה, אין להסכים שיהא גוף אחר שייתן "הכשר" (במרכאות) במקומו, כי הדבר דומה שמסכים שיתנו הכשר במקומו לבשר שנתבשל בלא מליחה או בשר עוף שנתבשל בחלב". הרב אפרתי אף קורא לחשוב האם יש לתת הכשר לחנויות המוכרות מוצרים כשרים, יחד עם תוצרת של ספיחי שביעית האסורים לשיטתו, "כדי למנוע מכשול", כך לפי הצעתו.