למה המערב שותק למושארף?
הקפאת החוקה ודחיית הבחירות לא צריכות להפתיע - אבל איך אפשר להסביר את התגובה הרפה של העולם? מומחה לפקיסטן מציג את דילמת מושארף, ומתנבא לאן צועדת המעצמה הגרעינית
נשיא פקיסטן נמצא בין הפטיש לסדן: בין דרישות המערב להשתלט על האזור הגובל באפגניסטן, שם פועלים תומכי הטליבאן - לבין בית-המשפט, התובע להרחיב את זכויות האדם. במצב הזה - סבור ד"ר איזי כפיר, מומחה לפקיסטן - לפרבז מושארף לא נותרו הרבה ברירות. "בתור איש צבא, די ברור שיבחר להשעות את החוקה".
ד"ר כפיר, איש המרכז הבינתחומי בהרצליה, בכל זאת הופתע מהתגובה הרפה של המערב לצעדיו האחרונים של נשיא פקיסטן. "האמריקנים לא שיגרו מסר תקיף שהדבר לא מקובל עליהם, אלא בעיקר הביעו דאגה ואכזבה. גם שר החוץ הבריטי דיוויד מיליבנד, שהבהיר את מחויבותו לשמירה על זכויות אדם בעולם, הגיב באיפוק".
הסיבה לתגובה המתונה-יחסית היא שבמידה רבה, ידיו של המערב כבולות. "מצד אחד, המערב חייב למחות על הצעדים שנקט מושארף, כי חלק מהרעיון של המלחמה בטרור הוא השלטת המשטר הדמוקרטי - והנה, מושארף עושה צעד הפוך. אבל בפועל, הם פשוט לא יכולים לוותר עליו, כי הם צריכים אותו ואת הצבא הפקיסטני במלחמה בקיצונים האיסלאמים תומכי הטליבאן באזורי הגבול. הם לא יכולים לקרוא לדמוקרטיה מיידית ולבנות על ראש הממשלה לשעבר, בנזיר בוטו, כי היא לא נהנית מתמיכת הצבא כפי שהוא נהנה".
מסיבה זו, ד"ר כפיר גם אינו צופה שהסיוע האמריקני לפקיסטן יופסק, למרות האיום המדוד ששיגרה מזכירת המדינה רייס במהלך ביקורה בירושלים. "צריך לזכור שאנחנו נמצאים כרגע בעיצומה של תקופת מעבר בממשל האמריקני, והסיוע שהוקצב לפקיסטן לא ישונה. רק לאחרונה היא קיבלה מוושינגטון 750 מיליון דולר להשקעה בחינוך באזורים השבטיים, ובסך הכל העבירה ארצות-הברית לפקיסטן סיוע בסך 11 מיליארד דולר, רובו הוקצה למערכת הביטחון".
מאז אוגוסט: פיגוע מדי יום
כפיר סבור כי טענתו של מושארף, על כך שנאלץ לנקוט את הצעדים החמורים בעקבות הסכנה הנשקפת למדינה מצידם של קיצונים איסלאמים - אינה מוגזמת. הוא מזכיר: "המצב במדינה הידרדר מאז יולי, בעקבות הפשיטה שערך הצבא על המסגד האדום באיסלאמבאד שעליו השתלטו החמושים. מאז אוגוסט, לא עבר בפקיסטן יום ללא פיגוע נגד הממסד הצבאי במדינה. הטרור השתלט מעבר לאזורים השבטיים גם לאזור התיירותי שבצפון-מזרח המדינה. רק בחודשים האחרונים אירעו כמה ניסיונות התנקשות במושארף".גם בית-המשפט העליון בפקיסטן מהווה איום על כס השליט: "בית-המשפט מנסה לשמר את זכויות האדם, ואגב כך לערער את סמכותו האבסולוטית של מושארף. הוא כפה עליו להחזיר את נשיא בית-המשפט העליון שאותו רצה להדיח וקיבל פסיקה שמאשרת לראש הממשלה המודח נוואז שריף לחזור למדינה, אף שידע כי שריף ומושארף הסכימו שהראשון ייצא לגלות של עשר שנים. הוא חתר תחת מושארף כל הזמן".
כיצד ייראה העתיד הקרוב בפקיסטן? ד"ר כפיר סבור שההפגנות יימשכו - וידוכאו. "אני
חושב שעורכי הדין ימשיכו להילחם במשטר, לפחות עד שתהיה הקלה במגבלות החמורות. קשה להעריך מה יקרה שם, זה בעיקר תלוי במצב הביטחוני. אם באמת תחול ירידה במספרם של הפיגועים - בעיקר בתוך הערים - מושארף יוכל לחזור לדבר על קיום בחירות כלליות בתחילת השנה הבאה". הבחירות היו אמורות להתקיים בינואר, אך אתמול הודיעו בכירים בממשלתו של מושארף כי לפי שעה לא ברור מתי יתקיימו.
ומה תעשה בנזיר בוטו, ששבה למדינה לאחר שמונה שנות גלות כדי להשתתף בבחירות הכלליות ואולי להתמנות בפעם השלישית לתפקיד הנכסף? "היא יודעת שהיא צריכה את מושארף ובעיקר את הצבא, ולכן לא יכולה לצאת נגדו בצורה בוטה. אם מושארף ייפול, הצבא לא יתמוך בה. אבל מצד שני היא חייבת לשמור על דימויה כמובילת הדמוקרטיה". כפיר צופה שבינתיים תמשיך בוטו "לשבת על הגדר", אבל בקרוב תצטרך להחליט כיצד לפעול.