אור ירוק להקמת תחנת הכוח הפחמית באשקלון
דירקטוריון חברת החשמל אישר את התוכנית להקמת תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון, חרף התנגדויות רבות. גרינפיס: המשמעות היא מאות של אנשים שימותו מדי שנה מזיהום אוויר. המשרד להגנת הסביבה: זו טכנולוגיה נחותה, מזהמת ויקרה; ניתן לייצר חשמל באופן נקי יותר. חברת החשמל: נשקיע בשמירה על הסביבה. זה האינטרס שלנו
התוכנית, המכונה בחברת החשמל "פרוייקט D" כוללת הקמה של שתי טורבינות ענק חדשות, שכל אחת מהן תספק כ-630 מגוואט חשמל. לשם השוואה: תחנת הכוח של חברת "דואראד", המיועדת לקום באשקלון ולהיות התחנה הפרטית הגדולה בישראל, אמורה לייצר בסך הכל כ-800 מגאוואט חשמל. הקמת היחידה הראשונה אמורה להסתיים בשנת 2014 והשניה בשנת 2015. האומדן הכללי של עלות הפרויקט כולו הוא כ-1.8 מיליארד דולר לכל הפחות.
עוד בנושא:
- אנרגיה חלופית: בן אליעזר מפזר הבטחות
- מחאת "גרינפיס": קברים מול משרד התשתיות
- עשרות מחו על הקמת תחנת כוח פחמית באשקלון
בחברת החשמל טוענים כי הקמת "פרויקט D" היא קריטית למשק החשמל וליכולת של החברה להיענות לביקושי החשמל בעתיד, אלא שהפרויקט מעורר מחלוקת חריפה בקרב ארגוני סביבה והתנגדות של המשרד להגנת הסביבה.
ארגוני סביבה: הפחם מזהם
הארגונים טוענים כי אין הצדקה להקמת תחנה נוספת להפקת חשמל מפחם, שתגרום זיהום אוויר קשה לתושבי האזור ולא תתרום משמעותית למשק החשמל. ארגון "גרינפיס ים-תיכון", טוען בהתבסס על מחקר שבוצע בבית החולים "ברזילי" באשקלון, כי "הקמה של תחנת כוח פחמית נוספת בעיר משמעותה מאות רבות של אנשים שימותו מדי שנה, ואלפים נוספים שיחלו במחלות לב וריאה".
עוד אומרים בארגון כי תחנת פחמית נוספת אינה באמת דרושה למשק החשמל, והיא רק תגביר את התלות בפחם מזהם ויקר, ותרחיק את מעבר משק החשמל לשימוש במקורות אנרגיה מתחדשים כמו אנרגיה סולארית. בארגון אמרו שחברת החשמל שמה לנגד עיניה רק את האינטרס הכלכלי שלה ולא את בריאות התושבים. "את בעיות החשמל של ישראל – ובמיוחד את התצרוכת הנוספת הנדרשת בחודשי הקיץ החמים - ניתן לפתור בקלות באמצעות תחנת כוח סולארית, אשר מובטחת על ידי שר התשתיות זה שש שנים", אמרו בגרינפיס.
המשרד להגנת הסביבה: "זו טכנולוגיה נחותה"
אך לא רק ארגוני הסביבה מתנגדים לתחנה אלא גם המשרד להגנת הסביבה בעצמו. מסמך העמדה של המשרד מינואר 2006 קובע מפורשות כי מדובר ביוזמה שתגרום לזיהום אוויר מיותר, שכן "את החשמל, בכמות הנדרשת למדינת ישראל לשנים הקרובות, ניתן לייצר בדרך אחרת".
בעמדת המשרד נכתב כי תחנת כח פחמית היא מקור לפליטת מזהם האוויר הגדול ביותר. מנתוני המשרד עולה כי ייצור חשמל בפחם מזהם את האוויר עד פי 11 לעומת ייצור חשמל בגז טבעי, וכי תחנות כוח פחמיות פולטות, בין השאר, אפר וחומרים רעילים ומסוכנים כגון כספית, סלניום, בורון ודיאוקסינים.
מדובר ב"טכנולוגיה נחותה, המאופיינת ביעילות נמוכה", נכתב בנייר העמדה. "בחופי מדינת ישראל נתגלו מקורות גז טבעי העשויים לספק את כלל צורכי המשק לפחות עד מחצית העשור הבא. בישראל ניתן לייצר אלף מגה-ואט חשמל ללא זיהום אוויר, בתוך שנים ספורות.. לדעת המשרד יש לשקול מחדש ובצורה מעמיקה היבטים שונים של הקמת 'פרויקט D'", נכתב במסמך.
מועצת עיריית אשקלון הצביעה בחודש אוגוסט פה אחד נגד התוכנית להקמת התחנה, וראש העיר, רוני מהצרי, מתנגד גם הוא לפרויקט. "כל עוד לא הוצג בפני דו"ח המאשר שתחנת הכוח המתוכננת אינה מזהמת, אמשיך להתנגד להקמת התחנה. לא אתן יד לפגיעה בבריאותם של תושבי אשקלון והסביבה. אסור שפיתרון הרזרבות של משק החשמל בישראל יבוא על חשבון בריאותם של תושבי העיר אשקלון ותושבי הסביבה".
ח"כ דב חנין, יושב ראש עמית של השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, כינה את ההחלטה "מצערת". "מסתבר שחברת החשמל עדיין לא הבינה שמשבר האקלים הולך לשנות את כל צורת ההתנהלות של משק האנרגיה בעולם ובישראל בפרט. תחנת כוח פחמית בישראל היא גם צפצוף ארוך על המאמץ הבינלאומי להתמודדות עם משבר האקלים, וגם העלאת התלות שלנו במקורות אנרגיה חיצוניים".
חברת החשמל: מדובר בפרויקט נקי
בחברת החשמל דוחים את הטענות על זיהום ואומרים כי מדובר בפרויקט בו יהיה שימוש בטכנולוגיה נקייה, שיותקן על פי תכתיבים ותקנים אירופאים מחמירים בנושא הגנת הסביבה. החברה הודיעה כי תשקיע כ-200 מיליון דולר בשינויים ושיפורים שונים, שיקטינו את פליטות הפחמן הדו-חמצני וגזים נוספים מהתחנה. יושב ראש דירקטוריון חברת החשמל, מוטי פרידמן, אמר: "לחברת החשמל אינטרס מובהק למזער ככל שניתן את ההשפעה של מתקניה על הסביבה, והיא מתייחסת בכובד ראש לשאלות החשובות של איכות הסביבה סביב הפרויקט".