שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים

המקום בו הזכות לבריאות אינה קיימת

הזכות לבריאות, שמוקנית לכל אחד מאיתנו, כוללת בתוכה נגישות לא רק לאוויר ומים נקיים, מזון ודיור אלא גם למידע הקשור לבריאות הציבור. אז מדוע הגופים המחזיקים בידיהם את המידע הזה נוקטים מדיניות של הסתרה, ובעצם בבריאות של מי הם פוגעים?

ב-10 בדצמבר לפני 59 שנה יצאה האסיפה הכללית של האו"ם בהכרזה אוניברסלית בדבר זכויות אדם. בין הזכויות האמורות באמנה צויינה גם "הזכות לבריאות", לפיה "כל אדם זכאי לרמת חיים נאותה, לבריאותם ולרווחתם שלו ושל בני ביתו".  

 

ביום זכויות האדם הבינלאומי שמצויין היום, אנו מחוייבים לערוך בדיקה מחודשת אם המדינה שהתחייבה לאפשר לכל את קבלת הזכויות הללו, ובהן הזכות להגן על בריאותנו, אכן דואגת לכך. האם המקום בו אנו חיים מכבד את הזכות לבריאות לכלל האוכלוסייה?

 

עוד בנושא:

עשור לחוק חופש המידע - אך הציבור עדיין בעלטה

דו"ח: הציבור אינו שותף בתהליכים סביבתיים

 

בחודשים האחרונים מתקיים שיח ציבורי בנושא הזיהום ממפעלי רמת חובב והשפעותיו על אוכלוסיות המתגוררות באזור ועל אלו שאמורות להימצא בו בעתיד.  

 

בשנים האחרונות הוציא משרד הבריאות מספר דו"חות וסקרים העוסקים באופן בו מתנהלים מפעלי רמת חובב והפגיעה בזכות לבריאות האזרחים המתגוררים בסביבה. סקר אפידמיולוגי שפרסם משרד הבריאות בשנת 2004 מצא כי המתגוררים סמוך לאתר רמת חובב חשופים לסכנות בריאותיות כמו מומים מולדים ובעיות בדרכי הנשימה. בדו"ח האחרון שפרסם רשם הסרטן, ד"ר מיכה ברחנא, נמצאו אחוזים גבוהים של חולי סרטן בסביבת באר-שבע בהשוואה לאזור המרכז.

 

נכון להיום, הסובלים העיקריים והמיידים ממפגעי רמת חובב הם תושבי שגב שלום, באר-שבע והיישוב הבדואי "ואדי על-נעם", המונה כ-6,000 תושבים ושוכן סמוך לגדרות מפעלי רמת חובב. עד היום, נראה כי ממשלת ישראל לא פעלה בהתאם להמלצות שעלו מן הדו"חות והסקרים.

  

בחודש אוגוסט אירע פיצוץ באחד ממפעלי רמת חובב. הראשונים לשמוע אותו היו תושבי "ואדי אל-נעם". היישוב לא מחובר לקווי טלפון או חשמל, וכך למעשה נמנעה מהם הזכות והנגישות לקבל מידע, על אף שהיא מעוגנת בהגדרת הזכות לבריאות. הפרסומים באמצעי התקשורת על הארוע, לא הגיעו לאזניהם. חברת מכתשים והמשרד לאיכות הסביבה היו אמורים לפרסם דו"ח אודות המקרה. אך עד היום הוא לא הובא לידיעת הציבור.

 

עוד בנושא:

  

הזכות לבריאות הינה זכות בסיסית. היא כוללת בין היתר נגישות למקור אוויר נקי, למים נקיים, וכן למזון ולדיור באופן שווה לכלל האוכלוסיה. נגישות למידע הקשור לבריאות הציבור מעוגנת אף היא באמנה, אך נראה כי באזורים מסוימים היא לא מתקיימת במלואה.

  

כיום המשרד להגנת הסביבה מנהל משא ומתן על איכות האוויר בסביבת רמת חובב, שבמסגרתו אמורים להסדיר את תקני הפליטה ממפעלי האזור ואת ההגבלות החלות עליהם, כמו גם את לוח הזמנים לעמידה בתקנים אלו. אך הגורמים המנהלים את המשא ומתן עושים זאת הרחק מן העין הציבורית ואינם מוכנים לחשוף את המידע שבידיהם על סכנות זיהום האוויר בסביבה. המשרד להגנת הסביבה מסרב גם עתה לפרסם דו"ח שערכה עבורו חברה הולנדית, ואמור לסקור את הסכנות לפגיעה בסביבה ממפעלי רמת חובב.

 

כדי להבטיח את מימוש הזכות לבריאות לכלל האזרחים, יש לקיים משא ומתן בשקיפות ובאופן המאפשר דיון ציבורי משמעותי בסעיפים המופיעים בו. המדינה, שחתמה על האמנה לזכויות האדם, לקחה על עצמה אחריות כפולה: סיפוק תנאים בריאותיים בסיסיים בצורה שיוויונית לכלל אזרחיה, וכן הגנה על האזרחים כשתנאים אלה מופרים. לא נותר לנו אלא לשאול, אם המדינה עומדת בהתחייבויותיה. 

 

רמה בר, פעילה ברשת הארגונים הפועלים להבטחת סביבה בריאה לאוכלוסייה באזור רמת חובב
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפיצוץ ברמת חובב באוגוסט. ארכיון
מומלצים