שתף קטע נבחר

בוש השתכנע? חתם על חוק לחיסכון באנרגיה

במשך כל שנותיו בבית הלבן התעקש הנשיא הטקסני לשמור על תומכיו בתעשיית הנפט, לא להגביל את השימוש בדלק ולא להכיר בתרומת האדם להתחממות כדור הארץ. אך התלות המדאיגה בנפט מזרח-תיכוני והלחץ הבינלאומי בנושא משבר האקלים גרמו לו לשנות את עמדתו, ולחתום על חוק מקיף לחיסכון באנרגיה ודלק

אחרי שנים של סרבנות, במהלכן נמנע מלהכיר ולהילחם בתופעת התחממות כדור הארץ, חתם אתמול (ד') נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש על חוק אנרגיה חדש, הכולל צעדים רבים ומגוונים בנושא חיסכון בחשמל ובדלק, ומעבר למקורות אנרגיה חלופיים ומתחדשים.

 

במשך שנים רבות טען בוש שהתחממות כדור הארץ אינה מעשה ידי אדם. בכל מקרה הוא אמר, הדרך לצמצום זיהום האוויר אינה בהפחתת פליטות גזי החממה אלא בשיפורים טכנולוגיים ומעבר למקורות אנרגיה חלופיים, שינתקו את התלות של ארצות הברית מנפט מזרח תיכוני. במהלך השנה האחרונה, כשסוגיית התחממות כדור הארץ תפסה מקום מרכזי בדיפלומטיה הבינלאומית, ריכך בוש את עמדתו והכיר במשבר האקלים העולמי. אתמול כינה בוש את החוק החדש עליו חתם כ"צעד משמעותי לעבר עצמאות אנרגטית והפחתה של התחממות כדור הארץ".

 

החוק החדש מחייב מכוניות ומשאיות קטנות לשפר את צריכת הדלק שלהן ב-40 אחוז, ומציב תקן של 56 ק"מ לגלון דלק עד שנת 2020 - לעומת 40 ק"מ לגלון כיום. מדובר בשינוי משמעותי בעמדתו של בוש: התומכים הגדולים ביותר שלו הם אילי הנפט של טקסס, ולכן הוא התנגד בעבר לתקנות ומגבלות על צריכה דלק.

 

מחוקקים דמוקרטים אומרים כי החוק החדש יחסוך לבעלי כלי רכב בין 700 לאלף דולר מדי שנה בהוצאות דלק. כמו כן, הוא יפחית את הצריכה של ארצות הברית ב-4 מיליון חביות נפט ליום עד שנת 2030. הדבר עולה בקנה אחד עם השאיפה של בוש לנתק את ארצו מהתלות שלה בנפט המופק במזרח התיכון.

 

החוק החדש כולל גם תקנות להגברת השימוש באתנול כדלק חלופי. פעילי סביבה טוענים מזה זמן כי הגברת השימוש באתנול שמקורו בגידול תירס גורם לעליה בשימוש בחומרי הדברה מזהמים. כמו כן, עידוד השימוש באתנול גורם לחקלאים להעדיף גידולי תירס וסוכר - מהם מפיקים את הדלק - על פני גידולים רווחיים פחות כמו חיטה. התוצאה היא עליה במחירי הדגנים שגוררת עליה במחירי המזון, הבשר - משום שהבקר אוכל דגנים - והחלב.

 

החוק חוזה גידל פי שישה של ייצור האתנול - עד ליעד של 36 מיליארד גלונים בשנה ב-2020. אלא שכדי למנוע את הפגיעה בטבע, בחקלאות ובמשק המזון, קובע החוק כי 21 מיליארד גלונים של אתנול צריכים להיות מופקים מגידולים שאינם תירס - עשב פרא או שבבי עץ למשל.

 

נורות הליבון ייעלמו אט אט מהמדפים

החוק גם מציב יעדים לשיפור החסכון בחשמל במוצרים ביתיים כגון מקררים, מכונות כביסה, מייבשי כביסה ומדיחי כלים, וכן יעד להגדלה של 70 אחוז בשימוש בנורות חסכוניות בחשמל. המשמעות היא, בין היתר, שנורת הליבון - זו שהומצאה בארצות הברית על ידי תומס אלווה אדיסון לפני 125 שנים - תנותק אט אט מהזרם.

 

החוק קובע כי הנורות בארצות הברית יידרשו לצרוך ב-30 אחוז פחות אנרגיה. נורות ליבון רגילות לא יוכלו לעמוד בדרישה זו וירדו אט אט מהמדפים. ב-2012 יידרשו כל הנורות בהספק של 100 ואט לעמוד בתקנים החסכוניים החדשים; בהמשך השנה יחולו התקנות גם על נורות בהספק של 75 ואט, ואז גם על נורות 60 ו-40 ואט - בהדרגה עד שנת 2014.

 

עוד בנושא:

 

על פי הערכות, בארצות הברית משתמשים בכ-4 מיליארד נורות ליבון. כאשר ייכנסו התקנים החסכוניים לתוקף, חשבונות החשמל של בתי האב ייפחתו בכ-18 מיליארד דולר בשנה. על פי מומחים, החיסכון בחשמל ימנעו גם פליטה של 100 מיליון טונות של פחמן דו-חמצני בשנה מתחנות הכוח - ויתרום ישירות למאבק בהתחממות כדור הארץ.

 

לפעילי סביבה היו תגובות מעורבות לחוק החדש. הם היו אמנם שבעי רצון מהשינוי בעמדת הממשל ומהאימוץ של מדיניות לחיסכון באנרגיה אותה ניסו לקדם. מנגד, הם הזהירו שהחוק החדש מוגבל בהיקפו והתקנות שלו ייכנסו לתוקף רק בעוד מספר שנים - מבלי שתהיה להם השפעה מיידית על המצב.

 

החוק עבר בבית הנבחרים ברוב של 314 תומכים לעומת 100 מתנגדים. 95 מחוקקים רפובליקנים צידדו בחוק יחד עם הגוש הדמוקרטי. בסנאט עבר החוק ברוב של 86 תומכים לעומת 8 מתנגדים. נוסח החוק, אגב, הוסעה לבית הלבן לחתימת הנשיא במכונית היברידית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שינוי דרמטי בעמדה. בוש חותם על החוק
צילום: איי פי
ירדו בהדרגה מהמדפים. נורת ליבון
יותר אתנול - אך לא רק מתירס. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים