לראשונה: בחירות אמיתיות בממלכת בהוטן
לאחר שלמדו איך להצביע בבחירות דמה, נקראו אזרחי בהוטן להשתתף בבחירות ראשונות לפרלמנט. רבים מהם נרגשים מהמעמד, אך היו מעדיפים שעידן המלוכה יימשך: "לא נותר לנו אלא להתפלל שהשיטה החדשה הזו תוכיח את עצמה"
בהוטן, ממלכה מבודדת בהרי ההימלאיה, ערכה היום (ב') לראשונה בחירות לפרלמנט. הבחירות הן צעד ראשון בדרך לשינוי המשטר ממלוכה לדמוקרטיה, לאחר שכבר נערכו בה השנה בחירות דמה להטמעת השיטה בקרב האוכלוסיה.
"הקלפיות נפתחו ב-15 מחוזות והציבור הגיב בהתלהבות", אמר המפקח הראשי על הבחירות, דאשו קונזנג וונגדי, בראיון טלפוני מהבירה תימפו. "זהו רגע היסטורי עבור כולנו". הבוחרים התבקשו לבחור היום 15 מתוך 25 חברי המועצה הלאומית, הבית העליון של הפרלמנט. חמישה חברים נוספים ייבחרו בסוף ינואר ואת חמשת הנותרים ימנה המלך.
וונגדי מסר כי התוצאות יפורסמו הלילה או מחר. הוא מסר כי כשני שלישים מתוך 313 אלף המצביעים הרשומים בממלכה הבודהיסטית רשאים להשתתף היום בבחירות ולהצביע באחת מ-700 תחנות הקלפי. 41 מועמדים מתמודדים על ייצור 15 המחוזות במדינה אשר בסך הכל מונה כ-700 אלף אזרחים.
גברים ונשים ממתינים בנפרד בתור לקלפי, היום (צילום: AFP)
גברים לבושים בגלימות צבעוניות מסורתיות ונשים לבושות בסרונג, נעמדו בתורים לתחנות הקלפי עוד לפני שנפתחו. "זהו רגע היסטורי עבורנו ולכן הגעתי ביחד עם בעלי ושני בניי מוקדם מאוד בבוקר. לאחר שנצביע יהיה לנו חלק בהיסטוריה", אמרה פמה דורג'י, מורה במקצועה.
חברי המועצה הלאומית אינם יכולים להשתייך למפלגות פוליטיות, בניגוד לחברי האסיפה הלאומית בת 75 החברים, המהווה את הבית התחתון של הפרלמנט. הבחירות עבור האסיפה הלאומית ייערכו בפברואר או במרס.
על שינוי המשטר בבהוטן החליט המלך לשעבר, ג'יגמה סינגיה וונגצ'וק, שוויתר בדצמבר 2006 על כס המלוכה לטובת בנו שהתחנך באוקספורד, המלך ג'יגמה קשאר נמגייל וונגצ'וק. במקביל הודיע על כוונתו להציג חוקה ולערוך בחירות ישירות, אך רבים במדינה אינם סבורים כי השינוי נחוץ.
"למען האמת, אנו מעדיפים שהמלוכה תימשך, אך מכיוון שהמלך החליט לאמץ את הדמוקרטיה, לא נותר לנו אלא להתפלל שהשיטה החדשה הזו תוכיח את עצמה", אמר נזיר מבוגר, שהזדהה בשם טשרינג. על חברי משפחת המלוכה וכל הגורמים הקשורים במוסדות הדת במדינה נאסר להשתתף בבחירות.