שתף קטע נבחר

 

קונגו: נחתם הסכם שלום בין המורדים לממשלה

בתום משא ומתן שנמשך כשבועיים חתם נציגו של הגנרל הפורש לורן נקונדה על הסכם שלום עם הממשלה ומיליציית המאי-מאי. האו"ם ומדינות המערב הפעילו לחץ כבד על הצדדים בתקווה להביא לסיום הלחימה שגבתה את חייהם של אלפים רבים ועקרה מאות אלפים מביתם

המורדים ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, הנאמנים לגנרל הטוטסי הפורש לורן נקונדה, חתמו הערב (יום ד') על הסכם שלום עם הממשלה ועם מיליציית המאי-מאי, אשר נועד להביא לסיום הלחימה במזרח המדינה.

 

נציגו של נקונדה, קמבסו נגווה, חתם על המסמך בטקס שנערך בעיר גומה, בנוכחות הנשיא ג'וזף קבילה ושגרירים זרים. הסכם השלום, הכולל הפסקת אש, נחתם בסיומו של משא ומתן שנערך בוועידה בעיר, בירת מחוז צפון קיוו, במשך למעלה משבועיים בתיווך האו"ם, האיחוד האירופי וארצות הברית.

 

האו"ם ומדינות המערב הפעילו לחץ דיפלומטי כבד על הצדדים בתקווה שההסכם יביא להפסקת הלחימה בחבל, שנמשכה למרות שהמלחמה שפרצה במדינה ב-1998 הסתיימה רשמית כבר ב-2003. ההסכם שהושג היה אמור להיחתם כבר אתמול, אך נקונדה הביע הסתייגויות ברגע האחרון לנוסח ההסכם ורק היום אישר נוסח מתוקן.

 

לפי ארגוני סיוע הפועלים במדינה, השפעות הלחימה המתמשכת במזרח גרמו למותם של כ-1,500 בני אדם ביום, רובם ממחלות שניתן למנוע ומתת-תזונה. ארגוני זכויות אדם האשימו את כל הצדדים הנוגעים לעימות באחריות למקרי אונס רבים ובגיוס ילדים. מרבית הלחימה קשורה לנקונדה, גנרל לשעבר בצבא קונגו שפרש והשתלט על אזור במחוז צפון קיוו בעזרת גדודי לוחמים שערקו עמו.

 

הלחימה בין כוחותיו של נקונדה והצבא אילצה בשנה האחרונה כ-800 אלף תושבים להימלט מבתיהם בכפרים באזור. לפי ההסכם שנחתם, הפסקת האש נכנסת לתוקף מיידי ולוחמיו של נקונדה ייסוגו מעמדות שעליהן השתלטו בעקבות מבצע כושל של הממשלה בחודש שעבר. נסיגתם תאפשר ליצירת אזור חיץ שבו יסיירו משקיפים של האו"ם וועדה טכנית תכונס כדי לפקח על פירוקם מנשקם של לוחמיו של נקונדה ולוחמי המאי-מאי.

 

עוד סוכם כי הממשלה תקדם חקיקה חדשה, שתעניק חנינה למורדי המאי-מאי ולוחמיו של נקונדה. מיליציית המאי-מאי ומורדי הוטו רוואנדים, לוחמים הנאשמים כי הובילו את רצח העם בארצם ב-1994, השתתפו אף הם בלחימה בצפון קיוו בחודשים האחרונים. בעוד שהקונגרס הלאומי להגנת העם (CNDP) בראשות נקונדה טען להגנת בני הטוטסי, לוחמי ההוטו היו חברים בכוחות הדמוקרטים לשחרור רוואנדה (FDLR). על-פי הערכת האו"ם, כוחות ה-FDLR בקונגו מונים כ-6,000 לוחמים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא קבילה. ארכיון
צילום: איי אף פי
הגנרל נקונדה ולוחמיו. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים