שתף קטע נבחר

חרף מחאת הירוקים, אושר היישוב חזן בחבל לכיש

ארגוני הסביבה טענו כי התוכנית להקמת היישוב חזן עבור מפוני גוש קטיף תפגע בערכי טבע ייחודיים בחבל לכיש. הם גם אמרו שאין צורך ביישוב חדש כשבאזור יש 4,000 יחידות דיור ריקות ביישובים קיימים שהממשלה רוצה לחזק. אך מוסדות התיכנון לא התרשמו: התוכנית משאירה מספיק מקום לטבע ולנוף

חרף התנגדות ארגוני סביבה ובראשם החברה להגנת הטבע ועשרות מדענים ומומחי סביבה, אישרה היום (ג') הוועדה לנושאים תיכנוניים עקרוניים את הקמתו של היישוב החדש חזן במזרח חבל לכיש.

 

בישוב חזן מתוכננות 500 יחידות דיור והוא יהיה הישוב הגדול מבין הישובים שיוקמו במזרח לכיש עבור מפוני גוש קטיף. מנגד טענו ארגוני הסביבה כי הקמתו תפגע בערכי טבע ייחודיים, ושהיא מיותרת על רקע שאיפת הממשלה לחזק יישובים קיימים בדרום - ולא להקים חדשים.

 

אך בוועדה החליטו לדחות את התנגדויות הגופים הירוקים ולהכריע בעד הקמת היישוב, כיוון שהוא אמור להיות חלק מתוכנית כוללת עבור כל מזרח חבל לכיש. חברי הוועדה קבעו כי התוכנית זו לוקחת בחשבון שיקולים וערכים סביבתיים, ומשאירה מספיק מקום לטבע ולנוף.

 

מנוגד לעקרונות שהממשלה קבעה

הקמת היישוב - כמו גם הקמתו של היישוב הסמוך מרשם - מעוררת מזה זמן רב את התנגדותם של שוחרי הסביבה. הם טענו כי אין צורך בהקמת יישובים חדשים,

כאשר באזור ישנן למעלה מ-4,000 יחידות דיור מאושרות ומתוכננות. בחברה להגנת הטבע ציינו כי בתוכנית הפיתוח לאזור נכללים יישובים נוספים כמו כרמית וחרוב - שני יישובים בהם מציעים אנשי החברה ליישב את משפחות המפונים. "לצד היישובים הללו ישנם גם יישובים שכנים כמו אמציה ושומריה. גם בהם יש מקום לאכלס את המשפחות ואין סיבה להקים יישוב חדש", הוסיף פפאי.

  

הגופים הירוקים טענו גם כי מדובר בחבל בעל ערכי טבע גבוהים, וכי הקמת היישובים החדשים תפגע ברצף האקולוגי באזור. בנוסף טענו הארגונים כי הקמת היישוב מנוגדת לעקרונות התיכנון אותם קבעה הממשלה. "ההחלטה להקים יישובים חדשים מנוגדת לתמ"א 35 (תוכנית המתאר הארצית)", הדגיש ניר פפאי, מהחברה להגנת הטבע. "עוד לא יבש הדיו על התוכנית הזו וכבר המדינה מפרה את העיקרון החשוב בה - הקובע כי יש לחזק את הקיים על-פני הקמת יישוב חדש".

 

ארגוני הסביבה לא הקימו חזית התנגדות אחידה 

אל התנגדות החברה להגנת הטבע הצטרפו כ-10,000 תומכים, ביניהם עשרות מדענים ואנשי סביבה. פפאי סבור כי אחת הסיבות לדחיית התנגדיות הגופים הירוקים טמונה בעובדה כי לא כולם הציגו חזית אחידה בנושא. הוא מציין בהקשר זה את התמיכה של רשות הטבע והגנים בתוכנית. "אין לי ספק שזה לא תרם לעניין והציב אותנו במצב קשה", הוא אמר.

 

מירה אבנרי, מתכננת במחוז מרכז מטעם רשות הטבע והגנים, הודתה כי הרשות הייתה שותפה מלאה לתהליכי תיכנון היישוב, אולם בזכות מעורבות הרשות נמנע נזק סביבתי רב לאזור. "בחצי השנה האחרונה אני מעורבת בגיבוש הנספחים הסביבתיים של היישוב חזן, ובזכות העבודה הרבה הוכנסו בתוכנית שינויים רבים". היא ציינה כי ברשות העדיפו למקד את מאבקם ביישוב השכן מרשם, כיוון שהקמתו עלולה לגרום לנזק הסביבתי הרב ביותר.

 

יושב ראש השדולה החברתית-כלכלית בכנסת, ח"כ דב חנין (חד"ש), טוען כי ההחלטה מעוררת תמיהה באשר לתפקודם של מוסדות התכנון בישראל. "אני מודאג מההחלטה, המנוגדת לעקרונות תוכנית המתאר הארצית, ומודאג גם מפני מצבים דומים בעתיד", אמר ל-ynet. "עצם העובדה שמוסדות התכנון מתכופפים תחת לחץ, מתעלמים מעקרונות התכנון ובוחרים להקים יישוב חדש באזור רגיש מבחינה אקולוגית, זו בעיה חמורה".

 

"אני רגיש למצוקת המפונים, אבל זהו שטח בעל חשיבות אקולוגית, שלצדו קיימות חלופות. האם בכל פעם שיפנו יישובים פירוש הדבר שישברו את הכללים התכנוניים?", הוסיף חנין.

 

חנין ואנשי החברה להגנת הטבע אמרו כי ימשיכו במאבקם כדי לשנות את המהלך, גם אם הודו כי ההחלטה היום הייתה מכרעת ועקרונית. "עכשיו יתווכחו על גודל היישוב ועל צבע הגגות", אמר חנין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגיעה בערכי טבע ייחודיים. חבל לכיש
באדיבות החברה להגנת הטבע
מומלצים