שתף קטע נבחר

במקום הראשון בקרינה סלולרית: אום אל-פאחם

חברות הסלולר דרגו את רמות הקרינה הסלולרית ביישובים הערביים והממצאים מדאיגים: באום אל-פאחם יש שני מתקני שידור בלבד עבור 32 אלף תושבים. אנטנה בעיר פולטת פי 1,600 יותר קרינה מאנטנה בתל אביב וטלפון סלולרי בעיר משדר בהספק גדול פי 59 ממקבילו בתל אביב. החברות: צריך עוד אנטנות כדי להוריד את רמת הקרינה

תושבי אום אל-פאחם הם החשופים ביותר לקרינה סלולרית, מבין כל תושבי ישראל - כך עולה מדו"ח שגובש לאחרונה על ידי פורום החברות הסלולריות, הגוף המאגד את החברות בישראל. רמת הקרינה, אמרו בפורום, מקורה במספר האנטנות בעיר, שהוא הנמוך במדינה ביחס למספר התושבים.

 

באום אל-פאחם יש רק שני מתקני שידור סלולריים, המספקים שירותי תקשורת ל-32,011 תושבים - דהיינו כל מתקן שידור משרת כ-16 אלף תושבים. לשם השוואה, בתל-אביב יש מתקן שידור לכל 581 משתמשים. המשמעות היא שטלפונים סלולריים באום אל-פחם נמצאים לרוב רחוק יחסית מהאנטנה המשרתת אותם, ומשדרים בהספק הגבוה פי 59 מטלפון סלולרי בתל-אביב. בערכים מספריים, פולטת כל אנטנה סלולרית בעיר פי 1,600 יותר קרינה מאשר אנטנה סלולרית ממוצעת בתל-אביב.

 

הדו"ח, שגובש לבקשת המשרד להגנת הסביבה, בחן באופן השוואתי את רמות הקרינה ביישובים הערביים בארץ, וממצאיו הוצגו היום (ד') בכנס הסברה שקיים הפורום לראשי המגזר הערבי. בכנס בנצרת הציג ד"ר סטיליאן גלברג, ראש אגף קרינה ורעש במשרד להגנת הסביבה, את עמדת המשרד והחברות לפיה ככל שישנם יותר מתקני שידור, כך פוחתת עוצמת הקרינה מהטלפונים הניידים.

 

החברות: ריבוי אנטנות מוריד את רמת הקרינה הכללית

טמרה היא היישוב הערבי המדורג שני ברמת הקרינה. מהדו"ח עולה כי כל מתקן שידור בטמרה משרת 12,662 תושבים, לעומת 581 משתמשים לכל מתקן בתל-אביב. במונחי קרינה, מדובר בהפרשים של פי 657. 

 

בנצרת המצב אינו טוב בהרבה - כל מתקן שידור בעיר משרת 3,189 תושבים. במונחי קרינה, מדובר בהבדלים של פי 72.5 ביחס לקרינה הנפלטת ממתקני שידור בתל-אביב. בנצרת משדר טלפון סלולרי בהספק של פי 13.2 יותר מטלפון סלולרי של תושב תל-אביב.

 

בפורום החברות הסלולריות מסבירים כי נחיצותו של הכנס נבעה, בין השאר, על רקע ההתנגדות בה נתקלות החברות בהקמת אנטנות ביישובים ערביים. עם זאת מדגישים בפורום כי למרות רמות החשיפה הגבוהות שאותרו ביישובים הערביים, הרי שבאף מקום לא נמצאה רמת חשיפה החורגת מהסף הבריאותי המותר בישראל. 

 

נתונים נוספים בדו"ח מדרגים באופן בעייתי גם את כפר קרע, שם משדר מתקן שידור בהספק הגדול פי 21 ביחס למתקן שידור בתל-אביב. בקנה מידה דומה מדורג גם היישוב כפר-קאסם, בו קיימים רק ארבעה מתקני שידור, המספקים שירותי תקשורת ל-16,752 תושבים.

 

לכן, ובהתחשב בכך שמדובר בסביבה עירונית צפופה, מתקן שידור בכפר-קאסם משדר בהספק הגדול פי 229.8 ביחס למקבילו התל-אביבי. לתשומת ליבם של תושבי עיר הכרמל: שם פועלים מתקני השידור בהספק הגדול פי 82.9 ביחס למתקן שידור בתל-אביב - ובשפרעם עומדים הבדלי הקרינה על פי 86.

 

עיריית אום אל-פאחם: הציבור מתנגד להקמת אנטנות

עו"ד מוסטפא חמיד, ממלא מקום ראש עיריית אום אל-פאחם, הסביר בשיחה עם ynet כי עמדתה הרשמית של העירייה מצדדת בהקמת אנטנות נוספות, מתוך הכרה כי אלו יביאו לירידה בקרינה הנפלטת מן המכשירים – אולם הדבר נמנע בשל התנגדות עזה מהציבור. "ההתנגדות להקמת אנטנות באום אל-פאחם כבר הגיעה לפסים אלימים", סיפר חמיד. "רק לפני ארבעה חודשים נשרפה אנטנה בעיר, ופרט לכך היו שני מקרים נוספים של שריפות".

 

ההתנגדות הציבורית הפכה לדברי חמיד לנושא הבוער ביותר על סדר יומה של האופוזיציה ו-ועד העובדים בעירייה, שאיימו לאחרונה להשבית את פעילות העירייה בשל כוונה להקים מתקני שידור נוספים. "הבעיה שלנו היא שהציבור תופס את העירייה כבעלת אינטרס כלכלי, וחושב שאנו מקימים אנטנות מתוך רצון לרווח. יש כיום ניגוד של 180 מעלות בין רצון הציבור לבין טובת הציבור", דברי חמיד.

 

אך חמיד מפנה גם אצבע מאשימה כלפי התנהלות המשרד להגנת הסביבה. "הפרסומים האלה, שנוגעים לנו, היו צריכים להתפרסם גם בערבית", הוא אומר. "מדוע המשרד להגנת הסביבה, שתפקידו להגן על הציבור ובריאותו, לא דואג לפרסם את הנתונים הללו בקרב הציבור שלנו?".

 

הפורום לסלולריות שפויה, המאגד פעילים וארגונים בנושא האנטנות הסלולריות, מסר בתגובה: "חברות הסלולר מנסות שוב ושוב לנפנף בטיעון הטכנולוגי על מנת להכשיר הקמת אנטנות ללא היתרים וללא יידוע של התושבים. רק אישור תקנות הקרינה, ביטול הפטור מהיתר למתקני גישה אלחוטיים ויצירת מנגנון יידוע יאפשרו פרישה רחבה ומוסכמת לשידור". יצויין כי את תקנות הקרינה הסלולרית היה צריך השר להגנת הסביבה להכניס לתוקף בחתימתו כבר לפני שנה וחודשיים - אך טרם עשה זאת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שריפה של אנטנה סלולרית. ארכיון
צילום: יוסי טויסטר
המהומות בפקיעין, שהחלו על רקע ויכוח סביב התקנת אנטנה
צילום: רויטרס
מומלצים