שתף קטע נבחר

שנה חלפה - ועדיין אין תקנות לקרינה סלולרית

חוק הקרינה הבלתי מייננת, שאמור היה להסדיר ולפקח על הפעלת רשת האנטנות הסלולריות בישראל, נחקק בכנסת בדצמבר 2005. השר להגנת הסביבה היה אמור לתקן תקנות, לחתום עליהן ולפעול ליישום החוק עד 1 בינואר 2007. שנה חלפה. התקנות אמנם קיימות, אך חתימת השר חסרה

בדצמבר 2005, במושב האחרון של הכנסת ה-16, אושר החוק לקרינה בלתי מייננת מאנטנות סלולריות ומתקני מתח גבוה. ארגוני הסביבה ברכו אז על המהלך להסדרת הפיקוח על רמות הקרינה בישראל, וציינו כי מדובר בחוק חשוב וחיוני, שירחיק אנטנות מבתי מגורים ומרפסות. 

 

על פי החוק, היה על השר להגנת הסביבה לתקן תקנות ליישומו, לחתום עליהן ולהכניסן לתוקף עד 1 בינואר 2007. שנה חלפה מאז - ומתברר שהשמחה הייתה מוקדמת, ושהחוק היה מהלך חסר תוכן. תקנות לחוק אמנם יש - ועדת הפנים והגנת הסביבה לחצה על השר עזרא להגיש לה תקנות, והן אושרו בוועדה באוקטובר - באיחור של עשרה חדשים. אלא שעדיין חסרה חתימת השר על המסמך, ובלי חתימתו לא יכולות התקנות להתפרסם ברשומות, והחוק לא יכול להיכנס לתוקף. 

 

נכון להיום (ג'), היום האחרון בשנת 2007, לא חתם השר להגנת הסביבה על התקנות ולא פעל להכנסת החוק לתוקפו למרות שהתחייב לעשות כן כבר לפני שנה.

 

עוד בנושא:

 

התקנות שאושרו בוועדת הפנים והגנת הסביבה עורמות קשיים על החברות הסלולריות. הוועדה אסרה עליהן להתקין אנטנות במרפסות ודירות פרטיות, והקשיחה את התנאים לקבלת היתר מהמשרד להגנת הסביבה. אלא שהתקנות, כאמור, טרם נכנסו לתוקף ובינתיים פועלות חברות הסלולר מבלי שהחוק יחול עליהן.

 

"התקנות תקועות, בעיקר בגלל התנגדות משרד התקשורת", מבהיר אבי דבוש, רכז "הפורום לסלולריות שפויה", גוף המאגר ארגוני סביבה וקבוצות אזרחים שונות המנהלות מאבק בהתנהלות חברות הסלולר. לטענתו, מיד לאחר אישור החוק פנו החברות הסלולריות למשרד להגנת הסביבה ולמשרד התקשורת בבקשה להקל עליהן - ומאז נגרר נושא אישורן הסופי של התקנות ודבר לא נעשה. "היו מספר פגישות בין החברות הסלולריות לבין המשרד להגנת הסביבה, ואף הוצעו להן חלופות, אך החברות סירבו בטענה כי התקנות מקשות עליהן", הוא אומר.

 

 

בפורום מציינים כי בישראל קיימים כ-7,000 מוקדי שידור סלולריים - אתרים בהן מוצבות אנטנות. מוקד כזה יכול להכיל אנטנה בודדת או עד 34 אנטנות. מספר האנטנות הפעילות בארץ עומד על כ-28 אלף. על-פי הערכות אחרונות שביצע הפורום, רבות מהאנטנות מוסתרות בחדרים, מאחורי דודי שמש ובמקומות נוספים, ומאות מהן פועלות ללא רישיון. 

 

תגובות:

ח"כ אופיר פינס (עבודה), יושב ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת זועם על הסחבת. "הממשלה עושה צחוק מעצמה, מהכנסת ומהציבור הרחב, ומוכיחה כי היא שבויה בידי החברות הסלולריות. אני שוקל לנקוט סנצקיות נגד הממשלה ולא לקדם תקנות אחרות של שרים הזקוקות לאישור הוועדה עד לאישור התקנות האלה".

 

מפורום החברות הסלולריות, המאגד את החברות, נמסר: "התקנות המוצעות פוגעות ביכולת החברות הסלולריות להמשיך ולפרוס רשת סלולרית על פי העקרונות וההנחיות של ארגון הבריאות העולמי, המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות. ההנחיות הן על פי עקרון "יותר אנטנות פחות קרינה", שלפיו יש לפעול להקמתם של יותר מתקני שידור, כדי להפחית את רמת הקרינה. כמו כן, חשוב לציין כי הרשת הסלולרית בישראל היא מהבטוחות והמפוקחות בעולם, וכי היא משמשת כתשתית לאומית לכל דבר ועניין. הציפיה מנבחרי הציבור היא לפעול על פי ההמלצות של ארגונים מקצועיים, ולקדם ולעודד את פריסת התשתית הסלולרית בישראל לטובת הציבור.

 

ממשרד התקשורת נמסר: התקנות הנן באחריות המשרד להגנת הסביבה. ישנו סעיף אחד הדורש את הסכמת שר התקשורת, ולגביו השר נתן את הסכמתו. יחד עם זאת , ישנה התנגדות של השלטון המקומי לסעיף זה ואשר על כן הנושא מתעכב.

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי השר יחתום על התקנות בימים הקרובים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טרם חתם. השר עזרא
צילום: דנה קופל
מומלצים