שתף קטע נבחר
 

בהלת הבקבוקים: מדריך להורים המוטרדים

הנחיות חדשות של משרד הבריאות עוררו מחדש את הבהלה מבקבוקי הפלסטיק לתינוקות. מה הסכנות, באילו מוצרים נוספים נמצא החומר המסוכן ומה ההמלצות המעודכנות בתחום - כל השאלות והתשובות

שילב היא הרשת הישראלית הראשונה שהודיעה כי החליטה, למרות הוראות משרד הבריאות, לדרוש מספקיה לעבור לבקבוקים ללא ביספינול ‭.A‬ המטרה היא שבעתיד הקרוב מאוד כל הבקבוקים שיימכרו ברשת יהיו ללא החומר השנוי במחלוקת.

 

החשש מהימצאות ביספינול A בבקבוקים התעורר מחדש עקב פרסום טיוטת דו"ח ביניים של מומחי התוכנית הלאומית האמריקאית לרעלים, שהפכה לזרוע הממשלתית הראשונה אשר קיבלה את הטענה שהביספינול אכן עלול להיות מסוכן לתינוקות ולילדים. ממשלת קנדה הגיבה לממצאי הדו"ח והודיעה על הסרה מהמדפים של בקבוקים ומוצצים המכילים את הרכיב הבעייתי תוך חודשיים. גם וול-מארט, הרשת הקמעונאית הגדולה בעולם, הצטרפה לצעד הדרמטי. הסימנים מצביעים על כך שמדובר במהלך בעל פוטנציאל השפעה עולמית.

 

כדי לעשות סדר בנושא, בדקנו את השאלות המטרידות לגבי ביספינול ‭.A‬

 

מהו ביספינול ‭?A‬

מדובר בחומר כימי אשר משמש את תעשיית הפלסטיקה כדי להשיג, בין השאר, את אפקט השקיפות. הוא פופולרי מכיוון שהוא נחשב לזול יחסית לאלטרנטיבות, שמחיריהן עלולים להגיע עד לפי ארבעה. כתוצאה מכך הוא נהנה מלובי חזק מאוד של התעשייה בעולם.

 

יש המאשימים את עוצמת הלובי הזה בעובדה שלמרות ששוב ושוב התפרסמו בעולם מחקרים שונים הקושרים את הביספינול A לשורה של בעיות הורמונליות - מבגרות מוקדמת של בנות ועד להפחתת דרמטיל במספר תאי הזרע אצל בנים מאז מלחמת העולם הראשונה, ואפילו לסרטן של איברי המין - הרי שבפועל התחיקה הבינלאומית נגד השימוש בביספינול A מדשדשת שנים רבות.

 

על מה המליץ בעצם משרד הבריאות?

בנוסף להמלצות העבר שלא להשתמש בבקבוקים שרוטים ולהחליף בקבוק מדי שנה, ממליץ משרד הבריאות להכין את תרכובות המזון לתינוקות ממים רתוחים רק אחרי שהתקררו, שכן מזיגת המים הרותחים ישירות לבקבוק עלולה להגביר את זליגת הביספינול A מדופן הבקבוק. מבחינת משרד הבריאות אין כל בעיה להעביר את הבקבוקים בתהליך של חיטוי.

 

האם אפשר לנקות בקבוקי שתייה לתינוקות במדיח כלים ולחמם אותם במכשירי מיקרוגל?

על פי משרד הבריאות ניתן להכניס בקבוקי תינוקות למדיח, אם כי יש להקפיד לצנן את הבקבוק לפני השימוש. לעומת זאת לא מומלץ לחמם בקבוקים עם מזון לתינוקות במיקרוגל, עקב פיזור בלתי אחיד של החום, שעלול להביא לחימום יתר של חלק מהמזון ולגרום לכווייה לתינוק בעת ההאכלה.

 

למה לא מצטרף משרד הבריאות לצעד הקנדי?

מדיניות המשרד מתאפיינת בדרך כלל בזהירות ובמתינות. משרד הבריאות נוטה לאמץ את הגישה העולמית, הדוגלת בהרמוניזציה בין המדינות והרשויות השונות. האירופים מפגרים בהרבה בהתנגדות לביספינול ‭.A‬ מינהל המזון והתרופות האמריקאי החליט בינתיים שלא לאסור את השימוש בחומר, אם כי הסב את תשומת הלב של הצרכנים לאלטרנטיבות.

 

בכל אופן, מתוך עיון בממצאי דו"ח הביניים הוחלט להזהיר מפני הסכנה הגדולה ביותר לדליפה בעיני משרד הבריאות - שימוש במים רותחים בבקבוקים. יש להניח שאם ה‭FDA-‬ או רשויות אחרות יקבלו החלטה שונה תוך חודשיים, או לחלופין במקרה של לחץ צרכני חזק, עשוי משרד הבריאות לבחון את ההחלטה מחדש.

 

באילו מוצרים מצוי הביספינול ‭?A‬

החומר מצוי גם בסתימות לשיניים ומי שיש לו סתימה בולע מדי יום ביספינול; בצעצועים העשויים מפוליקרבונט - מנשכנים, דרך צעצועי אמבטיה כמו הברווזים המפורסמים ובצעצועים רבים נוספים.

 

פרופ' פרנסיס מימוני, יו"ר ארגון רופאי הילדים, ממליץ למי שקונה צעצועים לילדים מתחת לגיל 3 ושאינו מסוגל להבטיח שהילד לא יכניס את הצעצוע לפה לשאול בעת הקנייה מאיזה סוג פלסטיק בדיוק עשוי הצעצוע. גם במוצצים מצוי הביספינול ‭,A‬ דווקא בטבעת המקיפה את המוצץ.

 

ביספינול A נמצא גם בחלק מבקבוקי המשקאות הקלים ובכיסוי הפנימי של קופסאות השימורים. השימוש בציפוי הפלסטיק מיועד להאריך את חיי המדף של המוצר והביספינול A נפלט לתוך המזון. פרופ' מימוני ממליץ לבחון את תאריך הייצור ולקנות קופסאות שימורים טריות יחסית, בהן ניתן להניח שכמות קטנה יותר של ביספינול A חילחלה לתוך המוצר.

 

ביספינול A מצוי גם בחומרי אריזה שונים מפלסטיק ואפילו, כמה מפתיע, בדם הטבור של התינוק.

 

מדוע הביספינול A מסוכן יותר כאשר מדובר בתינוקות?

תינוק בן חודשיים המקבל את מזונו מבקבוקים העשויים מפוליקרבונט יקבל בממוצע 3 מיקרו-גרם של ביספינול A לכל ק"ג בגופו מדי יום, בתנאי שמדובר בבקבוקים חדשים. כאשר הוא ניזון מבקבוקים שרוטים הכמות גבוהה יותר.

 

שאלת השאלות היא מהו סף הביטחון של החומר. במספר מדינות בעולם נקבע גבול הביטחון ל‭50-‬ מיקרו-גרם לאדם ליום. כיוון שהבדיקות בתחום לא נערכו על בני אדם, יש המערערים על גבול זה. חלק מהמחקרים שקבעו כי החומר אינו מסוכן מומנו ע"י תעשיית הפלסטיקה העולמית, שהיא בעלת אינטרסים מובהקים בהמשך השימוש בביספינול ‭.A‬

 

מדוע ממשיכים היצרנים לייצר בקבוקים מביספינול ‭?A‬

היצרנים מאמצים את חוות הדעת של שורת ארגונים ומשרדי בריאות שעדיין לא אסרו על השימוש בחומר, כמו מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה‭.(FDA-‬

 

מה קורה לגבי המוצרים הנוספים המכילים ביספינול ‭?A‬

בינתיים - כלום.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ביספינול - נמצא גם בצעצועים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים