שתף קטע נבחר
 

חזקיהו: התעריפון החדש - מהפכה מול הבנקים

המפקח על הבנקים הציג את טבלת העמלות החדשה שתיכנס לתוקף בראשית יולי. העמלה הנמוכה ביותר על פעולה ישירה תיגבה בבנק הפועלים (1.35 שקלים), והעמלה הנמוכה ביותר בגין פעולה מול פקיד תהיה בלאומי (5.5 שקלים)

המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, פתח הבוקר (א') את מסיבת העיתונאים שבה הציג את טבלת התעריפים החדשה של הבנקים באומרו כי "התעריפון החדש הוא מהפכה ושלב היסטורי בהתנהלות הצרכן מול הבנקים. זו הפעם הראשונה שיוצא חוק כזה, שנותן כלים לצרכן במאבקו לשיפור תנאים מול הבנקים".

  

חזקיהו ציין כי "החוק נותן לבנק ישראל את הסמכות לפקח על המחירים, ואנו מתכוונים להשתמש בסמכות זו אם התחרות לא תעבוד. עם זאת, אני מאמין שיצרנו את התשתית לתחרות וסיפקנו את הכלים. התוצאה שקיבלנו היום מביאה בסופו של דבר את הבשורה הכלים והתשתית לצרכן שיהיו לו לבצע מחר את עבודתו. אנו בטוחים שהמערכת הבנקאית תפנים את זה ותוזיל את המחירים בעצמה".


תעריף עמלות הבנקים החדש

תעריף עמלות הבנקים החדש
בנק פעולה ישירה (בשקלים) פעולה מול פקיד (בשקלים)
הפועלים 1.35 6.5
לאומי 1.65 5.5
דיסקונט 2 5.9
מזרחי - טפחות 1.76 6.8
הבינלאומי 2.5 6.5
אגוד 2.9 5.9

 

עוד אמר המפקח על הבנקים: "מטרת הרפורמה היא להגביר את התחרות ולהביא לשיפור בתנאי הלקוח. הדבר נעשה בצמצום התעריפון - שיהיה אפשרי לקרוא אותו, להבינו, ולעשות את ההשוואה. השיקוף וההשוואה נוצרים על ידי נוסח קבוע של העמלות. כמו כן צימצמנו את הפעולות המרכזיות של העובר ושב, צימצמנו מספרים וקבענו שמות אחידים".

 

כמה נשלם?

החל מיולי הבנקים יגבו שתי עמלות בלבד למנהלי חשבון עו"ש: עמלה בגין פעולה מול פקיד ועמלה בגין פעולה ישירה (אינטרנט, כספומט). בנק הפועלים יגבה את התעריף הנמוך ביותר עבור פעולה ישירה - 1.35 שקלים. אחריו לאומי - 1.65 שקלים, מזרחי טפחות 1.76 שקלים, דיסקונט 2 שקלים, הבינלאומי 2.5 שקלים ובנק איגוד 2.9 שקלים.

 

בגין פעולה מול פקיד, בנק לאומי גובה את העמלה הנמוכה ביותר עם 5.5 שקלים, בנק אגוד ודיסקונט יגבו 5.9 שקלים, הפועלים 6.5 שקלים, ומזרחי טפחות - 6.8 שקלים. קבוצת הבינלאומי, שהתעריף הראשוני שלה לעמלת פקיד היה הגבוה ביותר - 6.9 שקלים, הורידה אותו כבר היום ל-6.5 שקלים, בשל הרצון לא להיות הבנק היקר ביותר.  

 

התעריפון שיהיה הוא "המקסימלי", ועליו תהיינה הנחות והתמקחות של הלקוח בשל יכולת ההשוואה של הלקוחות. ההערכות הן שהבנקים יורידו מחירים בשל התחרות.

 

לפי בנק ישראל: הלקוח ירוויח

בבנק ישראל מצאו כי עלות חודשית של ניהול חשבון עו"ש בעבור הלקוח הסביר כיום הינה 24.5 שקל, לאחר הרפורמה ישלם 24 שקל. כיום, עלות ממוצעת לכרטיס אשראי מקומי הינה 13 שקל, ותהיה 14.5 שקלים החל ב-1 ביולי. בכרטיסי אשראי, עם קבלת הנחה, התשלום עמד על 9 שקלים; אחרי כניסת התעריפון החדש לתוקף נשלם 11 שקל.

 

מדובר מחירים ממוצעים, מכיוון שלקוחות בנק הפועלים לדוגמה שילמו 32 שקל בממוצע על פי שיטת המסלולים, ולאחר כניסת התעריפון לתוקף ישלמו בממוצע 24 שקל.

 

בוטלו גם מרבית העמלות בכרטיסי האשראי, עם המעבר לפעילות בסכומים גבוהים יותר. פעילות בין 1,000 שקל ל-4,000 שקל בחודש תקנה הנחה, בה בעת שפעילות בין 4,000 ל-6,000 שקל בחודש תקנה פטור מעמלות.

 

ההערכות שקדמו לפרסום

ההערכות בשוק היו כי, המחירים החדשים של שתי העמלות העיקריות של חשבון העובר ושב יהיו 5.5-6.5 שקלים לפעולה מול פקיד ו־2-2.5 שקלים לפעולה ישירה. הבנקים ייצאו בהודעה סטטוטורית על התעריפים החדשים במהלך השבוע.

 

בנובמבר 2007 הציג המפקח על הבנקים רוני חזקיהו הצעה לתעריפון חדש לעמלות הנגבות מהציבור במערכת הבנקאית. חברי הכנסת גלעד ארדן ומשה כחלון הובילו את המהלך מצד הכנסת. מטרת הפיקוח היתה להגביר את השקיפות בעמלות ואת יכולת הציבור להשוות בין העמלות הנגבות בבנקים השונים, מה שיגביר את התחרות על התעריפים ויוריד את המחירים.

 

הפיקוח הקטין את מספר העמלות בבנקים מ־198 ל־68 בלבד. העמלות העיקריות הן שתי עמלות בלבד לפעולות בחשבון העובר ושב - עמלה בגין פעולה מול פקיד הבנק ועמלה ישירה, באמצעות מכשיר אוטומטי כגון אינטרנט או כספומט. הפיקוח אותת לבנקים כי המחירים אמורים להגיע ל־4.5 שקלים לפעולה מול פקיד וכ־1.3 שקלים לפעולה ישירה.

 

הצעות גבוהות יותר בתחילה

בתחילת מאי העבירו הבנקים לפיקוח את ההצעות לתעריפים החדשים. המחירים נעו בין 9 שקלים לעמלה מול פקיד ו-3 שקלים לעמלה ישירה לבין כ־6 שקלים מול פקיד וכ־2 שקלים לפעולה ישירה בבנקים הגדולים.

 

הבנקים הסבירו את הצעות התעריפים הגבוהות יחסית בכך שמדובר במחירי מדף ואמרו שיתאימו עצמם בעתיד לתחרות ויגבו מחירים נמוכים יותר. אך הפיקוח היה נחוש כי ההצעה שתינתן היא ההצעה שהבנק יגבה בפועל. לאחר שקיבל הפיקוח את הצעות הבנקים השונות הוא ניסה ללחוץ על הבנקים להוריד מחירים.

 

הבנקים חששו מפגיעה ברווחים

לאור המעבר לתעריפון חדש, דיווחו הבנקים בדו"ח הכספי של הרבעון השלישי של 2007 ובדו"ח ל־2007 כולה שתחול פגיעה מהותית בהכנסותיהם מעמלות. עם זאת, כבר בדו"חות הרבעון הראשון של 2008 דיווחו חלקם שלא יחול שינוי מהותי בהכנסותיהם.

 

גם חברות כרטיסי האשראי יעברו בתחילת יולי לגביית עמלה אחת בלבד, עמלת דמי כרטיס. מהצעות התעריפים שהגיעו למפקח על הבנקים מסתמן כי החברות מנסות לנצל את השינוי של המעבר לתעריפון החדש כדי להעלות את מחיריהן בפועל. לדוגמה, נראה שבהצעה שהעבירה ישראכרט דווקא לקוחות הנחשבים "טובים" ומבצעים מספר רב של פעולות (דבר שהעניק להם עד כה הטבה של אי-גביית דמי חבר) - ישלמו יותר.


פורסם לראשונה 15/06/2008 09:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: אביגיל עוזי
המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים