מהיום: יקר יותר לנסוע במכונית ובאוטובוס
מחיר ליטר בנזין אוקטן 95 בתחנת דלק בשירות עצמי עלה הלילה ל-7 שקלים, עלייה של 4.01% לעומת מחירו אתמול; התחבורה הציבורית מתייקרת היום ב-2.5%; מחיר אוטובוס מתל-אביב לירושלים עלה ל-18.5 שקלים. מה הפלא שהנהגים הגיעו אמש בהמוניהם לתחנות למלא דלק לפני חצות?
מהיום, יקר יותר לנסוע במכונית, ויקר יותר לנסוע בתחבורה הציבורית. מחירי הדלק לצרכן בתחנות התדלוק התייקרו בחצות (יום ג') ב-4.01%. מחיר בנזין 95 אוקטן נטול עופרת, בשירות עצמי, כולל מע"מ, עומד מהיום על 7 שקלים לליטר, לעומת 6.73 שקלים לליטר עד אתמול. מחיר בנזין 96 אוקטן עומד על 7.01 שקלים לליטר, לעומת 6.74 שקלים לליטר כיום. זהו שיא של כל הזמנים במחיר הדלק בישראל.
הנהגים הישראלים הסתערו אמש בהמוניהם על התחנות רגע לפני ההתייקרות, ובתחנות רבות נראו תורים ארוכים. "בכל פעם שהמחירים עולים זה חוזר על עצמו: בערב שלפני אי אפשר לזוז", אמרה מור, מתדלקת בתחנת דלק ברמת-גן, "לקראת חצות הלחץ ירד, אבל ב-22:00 היו תורים מכאן ועד אמצע הרחוב".
חלק מהנהגים אומרים שבאו לתדלק במקרה, אך חלק מודים שההתייקרות הניעה אותם להגיע: "בסוף, המיכל תמיד מתרוקן אבל אני ממלא דלק פעם בשבוע ויכולתי להחזיק עוד יומיים", אמר דורון, נהג מרמת-גן שהספיק למלא מיכל ב-23:50, "אם כבר המחירים עולים, וגם כך הם מטורפים, אז היה כדאי לבוא כבר הערב, נכון?".
התוספת לתדלוק על-ידי עובד תחנת התדלוק כולל מע"מ, ממשיכה לעמוד על 12 אגורות לליטר. ליטר בנזין אוקטן 95 במשאבה עם מתדלק עולה, איפוא, מהיום 7.12 שקלים, לעומת 6.85 שקלים עד כה. ליטר בנזין אוקטן 96 במשאבה עם מתדלק עולה מעתה 7.13 שקלים, לעומת 6.86 שקלים עד כה. מחיר ליטר בנזין אוקטן 95 באילת עומוד על 6.08 שקלים - עלייה של 4.11% לעומת המחיר הקודם.
מחירי הדלק נקבעים מדי חודש בידי הממונה על הדלק במשרד התשתיות. המחיר נקבע בהתאם למחירי הדלק בשוק החופשי באיטליה ובדרום צרפת בחמשת ימי העבודה האחרונים של החודש. מחיר הדלק באירופה מושפע ישירות ממחירי הנפט ששבר שיאים נוספים.
גם התחבורה הציבורית מתייקרת
ואם חשבתם שהמדינה את הציבור מנסים לעודד אותנו לנטוש את כלי הרכב הפרטיים והמזהמים לטובת רכבות ואוטובוסים, הרי שממחר בבוקר יתייקרו תעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית בשיעור ממוצע של 2.5%.
מחיר הנסיעה בקווים העירוניים בתל-אביב יעלה ל-5.30 שקל, במקום 5.20 שקל כיום; נסיעה מתל-אביב לירושלים תעלה 18.5 שקל, במקום 18 שקל כיום; מי שירצה להגיע לחיפה ישלם 24 שקל במקום 23.5 שקל; ומי שירצה להדרים לאילת ישלם 67.5 שקל במקום 66. במקביל, יתייקרו גם מחירי הכרטיסים ברכבות.
תעריפי התחבורה הציבורית מתייקרים פעמיים בשנה: ב1- בינואר וב1- ביולי, בשיעור המתחייב מעליית המדד בששת החודשים הקודמים. העלאת התעריפים הנוכחית מבוססת על עליית המדד בין החודשים אוקטובר 2007 לאפריל .2008 בינואר השנה התייקרה התחבורה הציבורית בכ-2%, ובסך הכל היא התייקרה השנה 4.5%, לאחר תקופה של שלוש שנים וחצי רצופות שבהם לא התייקרה בגלל המדד הנמוך.
כרגיל במקרים האלה, לא ששו במשרד התחבורה לייקור המחירים, שכן היה ברור שצעד כזה יגרור ביקורת קשה על המשרד ועל שר התחבורה שאול מופז. השר מופז "עשה שרירים" כמעט עד הרגע האחרון ועיכב את חתימתו על הצו המתיר את העלאת מחירי הנסיעה ברכבות, אך בסופו של דבר נכנע ללחץ האוצר וחתם.