שתף קטע נבחר
 

רענן דינור: "קצבת ילדים - רק למעוטי יכולת"

מנכ"ל משרד ראש הממשלה חושף בראיון ל"כלכליסט" את הרעיון לביטול קצבאות הילדים לעשירים, כמו גם את דחיית הקמת קו הרכבת ירושלים-תל אביב. ויש לו מסר מרגיע לבר-און: ידו תרעד אם יצטרך להעביר כסף מהביטחון"

רענן דינור, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הוא הרבה יותר מעושה דברו של אהוד אולמרט. הוא היה לצד אולמרט גם בעיריית ירושלים וגם במשרד התעשייה והמסחר. אולמרט הוגה את הרעיונות, ודינור הופך אותם לתוכנית אופרטיבית.

 

לא מעט מוקשים צריך דינור לנטרל בימים אלה ובראשם תקציב המדינה לשנת 2009, שאת הדיונים לקראתו הוא מגדיר "מהקשים שהיו". מהשיחה עם דינור עולה כי אין כוונה לקצץ בחינוך, בבריאות ובשירותים החברתיים. במה יקצצו?

"המקורות למימון התקציב יבואו מרפורמה נרחבת בקצבאות הילדים, שיהיו סלקטיביות ויינתנו לפי מבחן הכנסה ולא לכלל האוכלוסייה", מפתיע דינור.

 


 

הדיונים על תקציב 2009 הם באמת סוערים?

 

"יש תקציב ממש לא פשוט השנה וישנם ויכוחים לא פשוטים, אך כולם ענייניים. חשוב לי לציין שהוויכוחים הללו נעשים לא רק בין האוצר לבין משרד ראש הממשלה. שר האוצר, לדוגמה, כשר בכיר בממשלה, מודע היטב לסיכונים הביטחוניים שאנו נאלצים להתמודד עמם והוא חשוף להם. אין לי ספק שידו תרעד אם הוא יצטרך לקצץ בתקציבי הביטחון ולהעביר את הכסף לדברים אחרים. הוא מכיר היטב את הסיכונים ואת השיקולים".

 

נראה קיצוץ בתקציב החינוך?

 

"ראש הממשלה אומר וחוזר ואומר, בעיקר למי שרוצה לקצץ בחינוך, שזו ההשקעה האסטרטגית החשובה ביותר שיכולה המדינה לעשות".

 

מי רוצה לקצץ בחינוך?

 

"כל מי שרוצה לאזן תקציב. בסופו של דבר אנחנו לקראת תקציב מאוד בעייתי ב־2009. צריך להיות ברור שכבר קבענו שלושה עוגנים: ביטחון, חינוך ושירותים חברתיים. בנושאים הללו לא יהיה שום קיצוץ, נקודה. ראש הממשלה הורה לצוותים המקצועיים שדנים בתקציב שלא יהיו ויתורים לא על חינוך, לא על ביטחון ולא על שירותים חברתיים.

 

נכון שיש כעת פער של כ־9 מיליארד שקל בין המקורות לשימושים. יש רעיונות שונים כיצד לצמצם את הפער. אחת ההצעות (של האוצר - א''פ) היא לקצץ בחינוך. אני אומר לך שזה הדבר האחרון שראש הממשלה יסכים לקצץ בו".

 

אבל צריכים בכלל לקצץ ולהתכנס?

 

"ראש הממשלה מצפה לתשובות אחרות ואנו בתהליכי עבודה עם השותפים שלנו באוצר, שאינם כוללים קיצוץ בחינוך".

 

אתה יכול לציין מקור אחד שבו יסכים ראש הממשלה לקצץ?

 

"אנחנו יכולים להצביע על מקורות, למשל, בהשקעה בכבישים ובתשתיות. נשאלת השאלה אם להשקיע את כל הכסף שתוכנן. סוגיית הרכבת הוצפה על ידי משרד האוצר בתקשורת בגלל הגירעונות שהם צברו, וצריך לעשות סדרי עדיפויות. קשה לראות את הגירעונות ולהישאר אדישים".

 

רכבות בפריפריה ולא במרכז

בתקופה האחרונה היו לדינור לא מעט עימותים עם בכירי משרד האוצר, לרבות עם הממונה על אגף התקציבים רמי בלינקוב, בעיקר על רקע רצונה של לשכת ראש הממשלה להיות מוערבת יותר בהכנת תקציב המדינה. לדינור, כך נראה, יש אסטרטגיה משלו בכל הנוגע לקיצוצים הנדרשים.

 

אז על מה תוותר?

 

"קווי הרכבת בצפון קודמים לקווי הרכבת בירושלים. גם אם יראו שכלכלית רווחי יותר לסיים את הקו לירושלים, אני מעדיף את קווי עכו־כרמיאל, כי מדובר בפיצוי לפריפריה וזה חלק מסדרי העדיפויות שלנו. כירושלמי אני אומר לך שנצטרך לחכות שנים, אפילו כמה שנים טובות, כדי להגיע לתל אביב ב־28 דקות, זה לא משנה. כלכלה זה לא הכל. הכלכלה לא יכולה למדוד הכל, יש דברים אחרים".

 

במה עוד אפשר לקצץ?

 

"גם בקצבאות ילדים אפשר לחסוך".

 

קצבאות ילדים?! אבל יש שמועות על כך שאולמרט יסכים להעלות את הקצבאות כדי שש''ס תישאר בממשלה!

 

"ראש הממשלה לא ייתן יד בנושא הזה לשום פעולה שמשמעה היא להחזיר את הגלגל לאחור. קרי, ליצור מערכת קצבאות שהיא נגד תמריצי עבודה".

 

ש''ס לא תסכים, והמצב הפוליטי אינו מיטיב עם אולמרט. אתה מודע לזה?

 

"אם נוכל להראות לשר האוצר ולשאר חברי הממשלה מסלול רציני של קצבאות ילדים דיפרנציאליות המותנות במבחן הכנסה, וניתן רק לילד שצריך ולא ניתן לילד שלא צריך, אני בטוח שראש הממשלה לא יזרוק אותי מחדרו".

 

יש מחשבות להמיר את כספי הקצבאות בהעמקת השירותים החברתיים?

 

"גם בנושא הזה יש מחשבות. אם אציע שנספק שירותים חברתיים חיוניים בתנאים טובים יותר, אני מניח שגם הפעם ראש הממשלה לא יזרוק אותי מהחדר".

 

כבר יש תוכנית מוכנה?

 

"אנחנו בוחנים אפשרויות, וראש הממשלה קשוב לפתרונות בעלי שתי פנים: להפנות משאבים לטובת מי שבאמת זקוק להם מחד, ולא להפוך את הדבר לתמריץ לא לעבוד מאידך".

 

קצבאות דיפרנציאליות הן עניין בעייתי. יש סכנה שהחלשים ביותר לא ייהנו מהן. ומדובר במאמץ ביורוקרטי אדיר.

 

"אנחנו מכירים את טענת המתנגדים, שטוענים שהחלש לא יודע לצרוך קצבה דיפרנציאלית, כי אין לו היכולת לגשת אליה. לי יש הכלים לטפל בזה, ואני יודע היטב מהי חובת הממשלה. את הטכניקה אני כבר אדע לפתור, ראינו את העניין מטופל בקצבאות דיפרנציאליות לקשישים, אני מדבר על מדיניות.

 

הרי הכי קל לתת אוניברסלי לכולם, אך זה עולה מיליארדים והילדים שלי לא היו צריכים קצבאות ילדים. הדבר יכול לפנות מקורות משמעותיים. קצבאות אוניברסליות ללא מבחן הכנסה באות על חשבון עוד אוגדה של צה''ל וכיתות קטנות יותר לילדים".

 

אז לא תסכים, כפי שמציע האוצר, להקטין את שיעור הצמיחה בהוצאה הממשלתית ל־1.7% במקום ל־2.7%?

 

"זה לא שאני רוצה לבזבז והאוצר רוצה לרסן. אני על ההתחייבויות שלי לא מוותר. אני על חינוך לא מוותר. אני חושב שלא נחוץ להקטין את ההוצאה. מתווה הפחתת יחס חוב־תוצר הוא מספק, ואנו עומדים יפה בשאר הפרמטרים שדורש ה־OECD. אני כממשלה אמליץ להפחית את ההוצאה כאשר אראה שהממשלה נותנת את השירותים הנחוצים שהיא חייבת לספק: חינוך, ביטחון, השכלה ותרבות. ואנחנו ממש לא שם".

 

כפי שזה נראה עכשיו, תקציב 2009 לא יהיה מוכן באמצע יולי כמתוכנן?

 

"אנו יודעים שהקשחנו את התקציב בדרגות החופש שלו. יש ברודט (תקצוב רב־שנתי למערכת הביטחון), יש הרפורמה בחינוך, יש ניצולי שואה, ובמקביל יש 9 מיליארד שקל לקצץ. לאוצר יש פתרונות, לנו גם ונגיע לעמק השווה".

 

אבל בלוח הזמנים לא תעמוד?

 

"מדובר באחד התקציבים הקשים. מדי שנה התקציב מאושר בממשלה במחצית אוגוסט. ב־2006 היה איחור עוד יותר גדול, אך את זה אני לא מכליל בחישוב. כל השנים אושר התקציב באוגוסט, אז גם השנה. אני לא מודאג אם לא נאשר את התקציב ביולי, כפי שתכננו ורצינו. האוצר רצה להקדים כדי לתת יותר זמן לכנסת, וזה בסדר. אנחנו רוצים להקדים, כדי לתת זמן למשרדים".

 

ביום חמישי הבא ייערך כנס בנושא המגזר הערבי. מה התחדש?

 

"ראש הממשלה רואה במגזר הזה פוטנציאל ולא איום אסטרטגי. אנחנו סבורים שהבעיה העיקרית של המגזר היא לא הקצאת תקציבים נמוכה, אלא אופן ניצולם. ממשלות קודמות שפכו תקציבים, אך למגזר לא היו כלים להשתמש בהם והכספים ישבו וישבו, ואחרי שנה עפו לרשויות היהודיות.

 

המטרה שלנו היא לייצר את הכלים, כדי שתהיה למקבלי ההחלטות הערבים, באמצעות הרשויות המקומיות, דרך לנצל את הכספים שברשותם. מדובר באוכלוסייה שלא נהנית מפירות הצמיחה והמדינה מפסידה מיליארדים, מפני שהיא לא יודעת לנצל את הפוטנציאל שלה".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הגדלת שיעור ההוצאה הממשלתית בשיעור של 2.7% כפי שהוצע היא הקרבת העתיד לטובת ההווה. קיצוץ בתשתיות מכביד על הצמיחה העתידית". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה, אהוד אולמרט: המנכ"ל שלו נגד הקצבאות
צילום: רויטרס
מומלצים