שתף קטע נבחר
 

בדרך: האיום במאסר לחייבים בהוצל"פ יוגבל

מסתמנת פשרה בין לשכת עורכי הדין, לממשלה ולכנסת, במסגרת הרפורמה בהוצאה לפועל: יבוטלו פקודות המאסר נגד חייבים עד סכומים של 2,000 שקל. האיום במאסר יוגבל לחייבים בעלי יכולת לאחר שהוכח כי הם מתחמקים מתשלום החוב

יבוטלו פקודות המאסר נגד חייבים עד סכומים של 2,000 שקל. נגד חייבים גדולים יותר אחרים יינקטו צעדים מדורגים בהתאם לסכום החוב, כאשר צו המאסר יהיה המוצא האחרון, לאחר ביצוע חקירת יכולת של החייבים. האיום במאסר יוגבל לחייבים בעלי יכולת לאחר שהוכח כי הם מתחמקים מתשלום החוב.

 

פשרה זו במסגרת הרפורמה בהוצאה לפועל מסתמנת בין לשכת עורכי הדין, לממשלה ולכנסת והיא עשויה לזרז את אישורו הסופי של החוק החדש. ביטול איום המאסר נוגע לחייבים הקטנים שהם כשליש מתיקי ההוצאה לפועל - כ-65 אלף מתוך כ-200 אלף בשנה.

 

ההסדר החדש יהיה ניסיוני למשך 4-2 שנים. התקופה המדויקת תיקבע בחוק. זאת לאחר שיתברר סופית קצב ההתחברות של מחשב ההוצאה לפועל עם מאגרי המידע של הגורמים הממלכתיים והעסקיים שדרכם ניתן יהיה לאמת את יכולת הפירעון של החייבים. בתקופת הניסיון תיבדק יעילות מאגרי המידע והשפעתם על שיעורי גביית החובות.

 

לפי ההסדר המוצע יוזמנו החייבים לראיון עם רשמי ההוצאה לפועל לבירור יכולת הפירעון, ויוצאו צווי הבאה נגד מי שיסרבו לשתף פעולה. הבדיקה הממוחשבת תתקיים במקביל. פקודת המאסר תצא רק לאחר שהרשמים התרשמו שהחייבים מתחמקים מתשלום, ולאחר שלא הועילו אמצעי אכיפה נוספים שייקבעו בחוק החדש כמו חסימת צ'קים, הגבלת חשבון בנק, ואי חידוש רישיון נהיגה ודרכון.

 

"פשרה מאוזנת אבל כואבת"

"ביטול האיום במאסר על חייבים עד 2,000 שקל זו פשרה מאוזנת אבל כואבת", אמר היום ל-YNET עו"ד סורין גנות שמייצג את לשכת עורכי הדין במגעים עם משרד המשפטים והכנסת. "הסרת שוט המאסרים יאפשר לחייבים הקטנים להתחמק גם מהראיון בהוצאה לפועל ולא לכבד את צווי ההבאה. הכוונה למנוע פגיעה בחייבים מעוטי יכולת, עלולה לעלות בהפסד חובות אבודים של בעלי יכולת".

 

לשכת עורכי הדין התנגדה ופעלה מאחורי הקלעים לטרפד את הצעת החוק המקורית של הממשלה, לפיה ביטול המאסרים היה מרחיק לכת לגבי חייבים עד חצי מיליון שקל. יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט ח"כ מנחם בן-ששון (קדימה) שמכין את החוק לקריאה שנייה ושלישית, צמצם את היקף האיום לחייבים עד עשרת אלפים שקלים, שמהווים כ-80% מתיקי ההוצאה לפועל. ח"כ מיכאל איתן (ליכוד) הציע להגביל את הביטול לחייבים עד 1,000 שקל.

 

נכונות לשכת עורכי הדין להתפשר על ביטול איום המאסר לחייבים עד 2,000 שקל עלתה במגעים שיזם ראש הלשכה עו"ד יורי גיא-רון עם נציגי הארגונים החברתיים הל"ב וידיד ועם באי כוח הנושים. משרד המשפטים ויו"ר ועדת החוקה נוטים לאמץ את הפשרה. 

 

היום שמעה הוועדה את התנגדותו של השופט בדימוס דוד-בר-אופיר מי שהיה סגן נשיא ביהמ"ש המחוזי בת"א וקודם לכן רשם ההוצאה לפועל בעיר. הוא תמך בעורכי הדין נגד עצם ביטול האיום במאסר, קל וחומר נגד כל פשרה. "כוחם של המאסרים איננו בביצוע אלא ביכולת ההרתעה כלפי החייבים. ביטול האיום יגרום בתוך ימים ספורים לקריסת מפלס התשלומים בהוצאה לפועל שגם היום הוא די נמוך".

 

פקודות המאסר - דרך פסולה

לעומתו טען בישיבה קודמת שופט ביהמ"ש העליון בדימוס יעקב טירקל, כי פקודות המאסר הן דרך פסולה שצריך למחוק אותה מספר החוקים.

"להוצאה לפועל מגיעים המסכנים הכי גדולים בחברה שאין להם ייצוג. הרגישות שלנו כחברה נעלמת כשאנו עוסקים לא בעבריינים אלא דווקא באנשים מהישוב שהסתבכו. האם עורכי הדין היו מסכימים גם להפשיט את החייב לפני רשם ההוצאה לפועל ולהצליף בו"? 

 

ח"כ בן-ששון הביע סיפוק מהמתווה החדש של לשכת עורכי הדין בתקווה שגם הוא יביא לביטול מדורג של פקודות המאסר במהלך הרפורמה. עמדתו תיקבע לאחר שיקבל את הניסוח הסופי של המתווה וישמע את משרד המשפטים אבל נראה לו שנפתחה הדרך לסיים את העבודה על החוק במהלך הפגרה והוא יוכל להביאו לאישור סופי בראשית מושב החורף של מליאת הכנסת.

 

בנוסף שוקל בן ששון גם לסגת מאיומו להקפיא את החוק שעלה לפני שבועיים כשנמסר לו שהקמת המערך הממוחשב עם מאגרי המידע לא תושלם בשנתיים הקרובות. בעקבות האיום הוא קיבל הודעה מתוקנת ממשרד המשפטים כי עד סוף 2009 יושלמו הממשקים עם המאגרים העיקריים של הביטוח הלאומי, כונס הנכסים הרשמי, מרשם האוכלוסין, הבנקים, חברות כרטיסי האשראי וחברות הביטוח. הממשקים עם מרשם המקרקעין ורשות הרישוי יושלמו במחצית הראשונה של 2009.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הביע סיפוק מהמתווה החדש. ח"כ בן ששון
צילום: דודי ועקנין
מומלצים