'המפקח צריך לבדוק בדקדקנות את AIG ישראל'
מצבהּ של ענקית הביטוח העולמית AIG מחמיר, ונורות האזהרה והחשש נדלקות אצל לקוחות החברה הבת בישראל. מנכ"לית AIG ישראל: "אין לנו שום קשר למשבר. אם תקרוס AIG העולמית, פשוט יתחלפו בעלי המניות הזרים". עו"ד חיים קליר, מומחה לדיני ביטוח: "המפקח על הביטוח צריך לעשות את כל הדרוש על מנת שלא תהיה בהלה צרכנית"
המשבר העמוק והטלטלה בשוקי ההון בעולם לא פסחו על ענקית הביטוח האמריקנית AIG. החברה הבת בישראל היא שחקן דומיננטי בענף הביטוח המקומי, ולקוחותיה הרבים נתונים בימים אלה בדאגה גוברת והולכת לגורל כספם. הדאגה גוברת נוכח החשש בוול סטריט היום (ג') שלפיו דירוג האשראי של AIG הורד, והיא מתקשה לגייס הון על מנת לעמוד בהתחייבויותיה.
המשבר בארה"ב ואנחנו
- איך משפיעות עלינו הקריסות בארה"ב?
- מבטחים חשופה לליהמן ב-60 מיליון דולר
- הבנקים בישראל חשופים לליהמן ב-200 מיליון ד'
אמש קרסו המניות של החברה-האם בשיעור חד של 49.75 אחוז במסחר בוול סטריט על רקע מצוקת מזומנים. מושל מדינת ניו-יורק, דייויד פטרסון, העניק אתמול ל-AIG אישור לשים ידהּ על 20 מיליארד דולר, הנמצאים ברשות חברות-בנות שלה, כדי לשפר את מצב הנזילות. זאת, לאחר שהחברה ביקשה הלוואת גישור של 40 מיליארד דולר מהפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של ארצות-הברית. עדיין לא ברור האם הבנק המרכזי האמריקני יענה לבקשה.
עו"ד חיים קליר, מומחה לדיני ביטוח ובעל הטור "תיק ביטוח" ב-ynet מסביר כי לאור הידיעות המדאיגות על מצבהּ הכלכלי של החברה האם, דרושה התערבות מהירה של המפקח על הביטוח. "על המפקח לקיים בדיקה דקדקנית חוזרת של אמצעיהּ הכספיים הנוכחיים של AIG ישראל", גורס קליר. "עליו לבדוק את ביטוחי המשנה שלה ולהביא בחשבון גם את ההשלכות הפסיכולוגיות של קריסת החברה האם".
בשיחה עם ynet ניסתה מנכ"לית AIG ישראל, חוה פרידמן-שפירא, לשדר מסר מרגיע. "AIG ישראל היא ישות עצמאית לחלוטין. ההון העצמי והכספי שלה הוא על פי תקנות מקומיות שעוברות את דרישות משרד האוצר. אין ללקוחות החברה מה לחשוש לכספם - לא יהיה כל שינוי בחברה בישראל.
"נוסף לכך, ההון העצמי גבוה מהנדרש ב-120 מיליון שקל. אין לנו שום קשר למשבר בארצות-הברית. הכספים של החברה לא מושקעים בכלל בשוק הנדל"ן האמריקני, שהוא שיוצר את המשבר. אם תקרוס AIG העולמית, פשוט יתחלפו בעלי המניות הזרים. חשוב גם לציין שיש לנו שתי קבוצות של בעלי מניות - מקומיים וזרים".
שעת מבחן
עו"ד קליר מבקש לחדד ולהבהיר: "המפקח צריך לעשות את כל הדרוש על מנת שלא תהיה בהלה צרכנית שעלולה לפגוע בכלל לקוחותיה של AIG. החוק מעניק למפקח את כל הסמכויות הדרושות לבדיקה, לרבות מינוי של מנהל מורשה, שיבטיח כי הפוליסות שהוציאה החברה יכובדו - אם לא על ידי AIG הישראלית עצמה, אולי על ידי חברות ביטוח ישראליות אחרות, כפי שקרה במקרה של קריסת חברת הביטוח הסנה, כאשר חברות הביטוח מגדל וכלל לקחו על עצמן את מחויבות החברת הקורסת כלפי מבוטחי הסנה.
"זו שעת מבחן בעבור המפקח. הוא חייב להפעיל את סמכויותיו. אם לא יפעיל כראוי את סמכויותיו ולא ימלא את תפקידו, הוא עלול להיתבע על ידי אותם מבוטחים שיעמדו מול שוקת שבורה, אם AIG הישראלית לא תוכל לקיים אחר ההתחייבויות בפוליסות שהוציאה. על המפקח על הביטוח לצאת בקריאה ברורה לצרכנים הישראליים, ולתת מענה ברור לשאלה המטרידה: האם צרכני הביטוח יכולים לישון בלילה בשלווה כאשר הם ממשיכים להיות מבוטחים ב-AIG הישראלית?"
הפסדי ענק ומחיקות
בשלושת הרבעונים האחרונים רשמה AIG הפסדי ענק של 18.5 מיליארד דולר, לצד מחיקות של כ-25 מיליארד דולר, בשל חשיפתה למשבר הסאב-פריים. מניות AIG בוול סטריט צנחו ב-31 אחוז ביום שישי, בעקבות הערכות שלפיהן חברות הדירוג יפחיתו את דירוג האשראי שלה. לפי ההערכות, הבקשה של AIG נועדה למנוע את הפחתת הדירוג, העשויה להוות מכה קשה לענקית הביטוח.
ביום ראשון פורסם כי AIG עשויה להודיע על מכירת פעילות החכרת המטוסים שלה, כמו גם מימוש נכסים אחרים. החברה מבקשת לגייס בנוסף הון של 10 מיליארד דולר. מתחילת השנה גייסה AIG כ-20 מיליארד דולר.
כמו כן נפוצו ידיעות שלפיהן בכוונת המיליארדר האמריקני, וורן באפט - בעל השליטה בחברה ישקר הישראלית - להשקיע ב-AIG. מקורות בברקשייר האתוואיי, חברת האחזקות של באפט, הכחישו את הידיעות.