הממשלה נכשלה: תקופת ההתיישנות לא תקוצר
חברי ועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת הצביעו נגד הצעת החוק לקיצור תקופת ההתיישנות בתביעות אזרחיות מ-7 שנים ל-4. ההתיישנות חלה על נזקי גוף ורכוש, ולא ניתן להגיש תביעות כספיות בגין הנזקים אחרי תומהּ
תקופת ההתיישנות לגבי תביעות אזרחיות תימשך 7 שנים ולא תקוצר ל-4 שנים, כפי שהציעה הממשלה. ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת לא אישרה היום (ג') את הצעת הממשלה לקריאה שנייה ושלישית, אחרי כשנתיים של עבודה על החוק החדש, שככל הנראה ירדו לטמיון. זאת, לאחר שנציג משרד המשפטים, עו"ד ארז קמיניץ, ביקש לנעול את ישיבת הוועדה והודיע כי משרדו ישקול את משיכת החוק מהכנסת.
נגד הקיצור הצביעו 8 ח"כים, ובעד הממשלה רק 3. ההצבעה חצתה את המחנות. הליכוד תמך בממשלה, ואילו העבודה וש"ס הצביעו נגדה. ההתיישנות חלה על נזקי גוף ורכוש. לא ניתן להגיש תביעות כספיות בגין הנזקים אחרי תקופת ההתיישנות. הצעת הממשלה ביקשה להרחיב את החוק החדש גם על חובות כספיים שלא ניתן יהיה לגבות - אם לא הוגשה תביעה לתשלום החוב לפני שחלפה תקופת ההתיישנות.
יו"ר הוועדה, ח"כ מנחם בן-ששון (קדימה), נותר במיעוט שתמך בקיצור התקופה, למרות תמיכתו בנוסח פשרה שמגביל את קיצור התקופה ל-4 שנים על נזקי רכוש בלבד, ומשאיר את התקופה הנוכחית, בת 7 שנים, על נזקי גוף. בן-ששון אמר כי ההצבעה היא "שערורייה", משום שהמתנגדים לא נתנו את הדעת על האיזונים שנקבעו בהצעת הממשלה המאפשרים את הארכת ההתיישנות במקרים מסוימים.
קיצור שאינו הולם
תוצאות ההצבעה - אם משרד המשפטים אכן ימשוך סופית את החוק החדש - הן ניצחון ללשכת עורכי הדין וההסתדרות, שהפעילו את השפעתם מאחורי הקלעים. הטיעון המשותף שלהם היה כי קיצור התקופה יפגע בחלשים, בעיקר במי שנפגעו בגופם. הם שיכנעו את הרוב, שהאיזונים שמציעה הממשלה מחייבים התמודדות משפטית שהיא מעבר לכוח ויכולת החלשים.
"לחזקים בעלי הממון יש יועצים משפטיים שידאגו להגיש את התביעות בזמן. החלשים חסרי האמצעים - שבדרך כלל לא מודעים לזכויותיהם - עלולים להחמיץ את התקופה הקצרה שלא מביאה בחשבון את זמן ההתאוששות מהפגיעה", טענו הח"כים שלי יחימוביץ (עבודה) ודוד רותם (ישראל ביתנו).
נוסף על כך, לשכת עורכי הדין טענה שקיצור התקופה לא הולם דווקא בתקופת המחשוב ואחזור המידע, המאפשרת בעיקר לגופים כלכליים גדולים (כגון בנקים וחברות ביטוח) לשמור מסמכים בכמות ולזמן בלתי-מוגבלים. עוד טענה הלשכה, כי הקיצור יפגע במיוחד בקטינים, שלגביהם תקופת ההתיישנות מתחילה בגיל 18, אם נפגעו בילדותם, למשל מרשלנות רפואית.
ההסתדרות טענה, בין השאר, שקיצור התקופה נותן תמריץ למעסיקים לפגוע בעובדים פגיעה מתמשכת. זאת, משום שהעובד נמנע בדרך כלל מלתבוע את המעסיק בתקופת עבודתו. על פי תיקון בחוק הקיים שהתקבל לפני 40 שנה, אם לא תבע את המעסיק על זכויות שנשללו ממנו במהלך 7 השנים הראשונות לעבודתו, העובד מאבד אותן בחלוף התקופה, כך שהחוק החדש עוד מרע את מצב העובדים.
"שערורייה". ח"כ בן-ששון
צילום: גיל יוחנן
"לחזקים יש יועצים משפטיים". ח"כ יחימוביץ'
צילום: גיל יוחנן
מומלצים